Ker res ne spada sem, se jaz malo pojasnim, sem brala pred kratkim en clanek o olivah-oljkah.
Uglavnem do tega je prislo takole. Nasi Primorci imajo ze od nekdaj enako ime za plod in za drevo in to je oljka (oni to izgovorijo zelo fino). No ko so pa nasi vrli jezikoslovci ugotavljali kako imenovati to zadevo in ker pac pri nas praviloma drevo in plod nimata istega imena so se odlocili za italjansko besedo oliva. Sedaj pa so ugotovili, da je to nesmisel (da se uporablja italjansko besedo, ko pa smo imeli lepo slovensko besedico) in se lahko praviloma uporablja oba izraza, torej oljka ali oliva, oljcno ali olivno olje.
Kakor koli ze, mene se vedno cudno gledajo, ko koga vprasam ce bo se kaksno olko pojedel in me sprasujejo ce mu mislim z drevesom postresti. Moram najti tisti clanek, si ga skopirati in postaviti na vidno mesto.
Aja kar se pa CIPLJEV tice pa:
Delas jih kot kakrsno koli tako manjso ribo. Najpreprosteje je po moje, da jih lepo ocistis, pomokas in vrzes v vrelo olje za par minutk. Polimonas, poolivis (nova beseda) in mljask mljask pojes.
Mica