član od 20061856 sporočil
Flex, med čilijem in feferoni je v okusu razlika. Sicer za nekoga, ki pekoče jedi je bolj občasno, to niti ni opazno. Skratka, imaš več možnosti- lahko narediš tajsko curry pasto (odvisno od tega ali imaš zelene ali rdeče). Če imaš rdeče, lahko tudi narediš čilijevo omako in sicer tako, da jih enostavno vržeš v multipraktik, dodaš česen, olivno olje, lahko tudi malo rjavega sladkorja in zmelješ, da dobiš zelo gladko pasto. To daš v sterilizirane kozarce in hraniš v hladilniku.
Sama sem nedavno na vrtu pobrala ogromno čilija in sem naredila sledeče; nekaj ga zamrznem in ga potem uporabljam za tajske in indijske jedi, veliko večino sem ga nanizala s pomočjo šivanke na tanko vrvico in zdaj se mi sušijo (ko so suhi jih lahko pustiš na vrvici, so simpatična dekoracija ali pa jih v terilniku zdrobiš in spraviš v kozarček za začimbe), naredim čilijevo olje (pest čilija dam v steklenico in prelijem z olivnim oljem in pustim, da se lepo prepoji), pa še kakšno rdečo in zeleno tajsko curryjevo pasto.
Lahko pa že v naprej narediš krasna darilca za božič- v steklenico daj limonino lupino, kakšno vejico rožmarina, timjana, itd. in nekaj čilijev. Prelij z dobrim olivnim oljem in imaš super darilo. Za bolj vroče pa lahko narediš čilijevo vodko.
fresh