Zamrzovanje živil

roxy*  

član od: 16.4.2008

sporočila: 26

tema odprta - 4. maj 2008 21:09 | ogledi: 4.584 | odgovori: 6

Ker ne hodim veliko po teh velikih trgovinah založenih s sadjem in zelenjavo me zanima (pa ne se smejat) če prodajajo jajčevce/melancane, beluši, bučke, pisano papriko, feferone, ohrovt,gobe,... čez vso leto?

Zadnjič sem namreč šla po dolgem času v en ta velik supermarket in nakupla veliko zelenjave, ki je nato propadla, ker je nisme dovolj hitro porabla. Zdaj sem pa razmišljala da bi nekaj te zelenjave zamrznila. Ali morem prej zelenjavo oprat in narezat? Kako jo vi pripravite za zamrzovanje?

hvala.

roxy*

elaphus  

član od: 27.9.2002

sporočila: 6945

4. maj 2008 21:21

Ja, zelenjavo, ki jo boš zamrznila, je dobro prej oprat. Človek bi rekel, da je to kar nujno. Ali jo boš narezala, je odvisno od zelenjave same in od tebe. Če boš zamrzovala npr. špinačo, jo lahko zamrzneš v listih ali pa sesekljano. Upoštevaj pa, da ko uporabljaš zmrznjeno zelenjavo, jo v večini primerov prej ne odtajaš, ampak daš kuhat ali pečt ali karkoli boš že z njo delala, kar zamrznjeno. Torej jo je dobro prej narezat na manjše koščke.

Fino jo je pa še prej blanširat. To narediš tako, da oprano in narezano zelenjavo potopiš v vrelo vodo in počakaš, da spet zavre. Nato jo potegneš ven oz. odcediš in čimprej ohladiš (lahko tudi tako, da jo potopiš v zelo mrzlo vodo). Nato odcediš in zamrzneš. To bi bilo v kratkem to. Verjetno pa katera od kulinaričark ve še kakšen trik

LP

cervus

anaeva  

član od: 14.11.2007

sporočila: 1742

5. maj 2008 7:46

bi rekla,da vse kar si napisala,razen belušov ,prodajajo čez vse leto,... skoraj vso zelenjavo,ki si jo nakupila preveč lahko shranjuješ,v zamrzovalniku ali v kozarcu kot kisli shranek,... sama imam tudi navado,sploh zaradi oddaljenosti in zaradi pregrešno drage franšize soseda čez cesto nakupovati večje količine v Lidlu ali na tržnici,... Zelenjavo kupujem dvakrat na mesec ali enkrat na tri tedne in potem sem že navajena kaj porabiti takoj,kaj lahko ostane v hladilniku,če nakupim preveč paradižnika,potem naredim mezgo,(včasih so moje oči na tržnici pač lačne) šampinjone lahko vložiš ali narežeš in jih daš v zamrzovalnik,lahko bi jih pa tudi posušila,... možnosti je veliko anaeva

s0ncek*  

član od: 23.4.2007

sporočila: 1191

5. maj 2008 9:27

Tudi beluše prodajajo - v kozarcih (slanica) čez vse leto. s0ncek*

anaeva  

član od: 14.11.2007

sporočila: 1742

5. maj 2008 11:01

s0ncek* je napisal/a:
ja seveda na to sploh nisem pomislila,ker sem razumela vprašanje ki naj bi se navezovalo na svežo zelenjavo in nakup lete čez celo leto,.... anaeva

roxy*  

član od: 16.4.2008

sporočila: 26

5. maj 2008 16:38

s0ncek* je napisal/a:
a te lahko potem uporabim z kakšno smetanovo omako npr. za testenine? hvala za nasvete glede zamrzovanja. roxy*

jasna1  

član od: 24.9.2005

sporočila: 1986

5. maj 2008 22:28

Ja, roxy*, seveda lahko.

Kar se tiče zamrzovanja zelenjave- pomisli, kaj bi se ti bolj splačalo, kupiti zelenjavo in jo nato zamrzniti, ali pa morda kupiti kar zamrznjeno?

Mislim, da boš več vitaminov obdržala pri tisti že zamrznjeni, pa še manj dela boš imela. In če vzameš zraven v trgovino tisto alu vrečko za zamrznjene stvari, se lahko pelješ iz Ljubljane do Maribora, pa bo še vse lepo zamrznjeno...

jasna

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecsijasaja
MOJ vrtmalaga
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti