Zamrzovanje

anajana  

član od: 21.6.2007

sporočila: 142

tema odprta - 25. feb 2008 15:09 | ogledi: 2.698 | odgovori: 6

Nujno potrebujem pomoč.

Včeraj sem delala Policijsko torto od Jade (ki je mimogrede super), zdaj pa bi jo rada pol zamrznila. In sem šla za vsak primer gledat še v knjige, zdaj sem pa v dilemi. Namreč, v eni knjigi o zamrzovanju sladic sem našla nasvet, da so biskvitno testo, margarina ter torte z masleno kremo primerne za zamrzovanje.

Ne sme pa se zamrzovati tort, katerih maslena krema je pripravljena s pudingom. Zdaj pa ne vem, a je to zaradi mleka ali zaradi škroba? Ker krema pri Policijski torti je narejena na podoben način kot puding- mislim zaradi mleka?

Kaj pa vi mislite? Zakaj je puding problematičen za zamrzovanje?

Lp

anajana

proxima  

član od: 21.10.2003

sporočila: 2514

25. feb 2008 16:04

Hm, zanimivo vprasanje. (Saj ves, kako prepoznas intelektualca - na vprasanje, na katerega ne zna odgovoriti, zavije z ocmi, rece "To je pa res zanimivo vprasanje" in zacne nekaj bluzit..:)))))))) Ampak kolikor se spomnim iz srednjesolske kemije, gre pri kuhanem skrobu za delno hidrolizo in nastanek koloidne strukture, pri zamrzovanju se pa nezne vezi v koloidni strukturi potrgajo zaradi ledenih kristalckov, ki nastanejo med zamrzovanjem ali med odtaljevanjem. (isto se vcasih zgodi, ce ze popolnoma strjen puding zmesas, v nekaj minutah nastane nekaksna neugledna zupca). Glede na recept za policijsko torto gre za emulzijo, te se pa pri zamrzovanju tudi nepredvidljivo obnasajo (tudi majoneze ni pametno zamrzovat). Na tvojem mestu bi lepo zamrznila en kos, ga odtajala cez 2 uri, potem bos pa ze videla, kako se bo obneslo. lp, proxima

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

25. feb 2008 16:24

Odmrznjeno bo užitno, za obliko pa ne bi dala nobene besede.... A ne bi raje - morda je tak dan - ampak se mi zdi, da sem nekaj podobnega enkrat že predlagala....A ne bi raje malo okoli pogledala, če so kje kakšni otroci, kjer starši nimajo denarja za torte? Pa rekla, dober dan, sosed, brez zamere, smo nekaj pekli, ali lahko ponudim? Ali pa nesla torto v kakšen vrtec? Ali pa šolo, ali pa na kakšno počitniško delavnico (če imate zdaj počitnice). A ni to bolj koristno, pravilno, da ne rečem dobro - za razliko od tveganega eksperimenta z zamrzovalnikom, pri katerem imaš 50% možnosti, da bo zadeva čudne okusa in 50% možnosti, da bo zadeva zmečkane oblike? Vendelina jr.

proxima  

25. feb 2008 16:40

Jaaaa, se strinjam..:))))))))))) pa clanicam kulinarike, ki jih ravnokar zacenja malo PMS dajat (spodaj podpisano, da ne bi bilo kaksne zablode)... (buhpomagej, spet mi bodo vrecke cipsa same od sebe padale v vozicek, medtem ko bom gledala stran...::)))))))))) lp, proxima

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

25. feb 2008 16:51

Proxima, če že delaš prekrške, potem jih raje delaj s kakim objestnim sladoledom ali pa kakšno korektno vročo čokolado ali pa si naroči čokomus z mentolnim likerjem (tam pri Ljubljanici, kjer naredijo tisti džazen mojito, saj veš, kje) - hočem reči, vsaj en ersteklase prekršek, če že mora biti...čipsi so pa tak bljak in džank... Vendelina jr.

proxima  

25. feb 2008 16:57

Kot da ne bi vedela...:))) k sreci ga druge dni niti povoham ne, za tisto vrecko na mesec si pa velikodusno dam odvezo (To err is Hughman, to forgive is Divine, kot so rekli takrat, ko so zasacili Hugha Granta in flagrante delicto..:)))))) Kar se junka tice, ena moja friendica ima navado rect, da se je treba vsake toliko casa malo zadet v McDonaldsu, da zile sploh opazijo kaksno razliko...:)))) lp, proxima

anajana  

član od: 21.6.2007

sporočila: 142

25. feb 2008 17:01

Joj, Vendelina, z veseljem bi nekomu dala kakšen košček torte, ampak problem je, da sem visoko noseča (čez rok), nikamor ne hodim, ker imamo samo en avto, ki ga moj mož uporablja za službo (iz katere pride šele zvečer), edina, ki pa je še toliko sladkosneda (za razliko od mojega moža), pa je moja sestra, ki pa si je do velike noči vzela post od slaščic. Tudi sosedov imamo bolj malo, smo bolj na samem, tisti ki pa so, pa so starejši in pazijo na sladkor in podobno. Torto sem si v glavnem spekla zase, model imam pa samo takega s premerom 30 cm, tako da sem morala narediti celo torto, ki pa je zdaj vseeno ne bi pojedla sama. Lahko se mi pa pridružite. Lp anajana

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtmalaga
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti