Mandljevi piškoti
Tudi pri nas smo ob priložnosti, ko nas je manj cca. 20 povabljenih, rajši doma. Bolj komot se počutimo vsi. Čeprav jaz takrat "odletvam" že dva dni prej, je na koncu izid odličen. Najprej si naredim načrt, kaj naj bi jedl, seznam sestavin, čas priprave.. Se pravi organizacija kuhinje. Ko se vsi zberemo je na mizi kakšen narezek iz suhega mesa s hrenom, zaseka, suha klobasa, samo tako, malo za prigrizniti. Nato sledi goveja juha z domačimi rezanci, ki jo skuham že prejšnji dan, rezanci so pa tako hitro kuhani. Nato zjutraj spečem filana prsa in pečeno kuro, tašča pa mi spoha piščanca in nekaj zrezkov. En dan prej pa pripravim vse za zelenjavni narastek, ali pa naredin zelenjavno loparnico. Skuham ajdovo kašo in tudi krompir že skuham in pripravim za praženega. Očistim listnato solato in jo dam v zaprto posodo v hladilnik. Skuham fižol oz. ga vzamem iz skrinje in tudi peso, če jo še imam v skrinji. Skuham tudi krompir za krompirjevo solato in vse solate razen listnate naredim že večer pred slavjem. Skuham tudi zelenjavo in jo že prepražim na maslu. Tako imam že večino stvari pripravljenih. Medtem, ko drugi tešijo lakoto z narezkom, pripravim še jurčke v omaki in hrenovo omako. Tako je moje kosilo s pomočjo pečice in mikrovalovke postreženo zelo hitro. Kar se pa tiče sladic, je pa odvisno od letnega časa. Vedno jih pripravim dan do dva prej, če se pač da. Torta je itak, na mizi pa še krofi ali štraubi, štrudl ali gibanica in še kakšna sladica iz sezonskega sadja.
Moram priznati, da vsakič znova rečem, da ne bom več kuhala za taka praznovanja, pa se na koncu premislim. Enkrat smo naročili odojka in pečene piščance, pa niso bili zadovoljni. Meni je sicer taka kuha iziv, drugače sem pa crknena, ko je dan pri koncu.
Mi so imeli pred parimi leti krst in smo šli v gostilno. Letos pa imamo birmo in krst, pa se bomo organizirali malo drugače. Doma bomo pripravile solate in juho ali kakšen golaž, ki ga lahko skuhamo en dan prej, ostalo hrano, kar se tiče mesa in prilog (riž, krompir,...) pa bomo naročili v gostišču.
marelicaKulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.
Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.
| Kaj jutri za kosilo? | johana |
| malo za hec | johana |
| MOJ vrt | rimljanka |
| Kaj danes za zajtrk | johana |
| Ločevanje živil 90. dni - 5. del | dočka |

Mandljevi piškoti

Poke skleda z lososom