Prosim pomoč - nujno

maserka  

član od: 19.5.2006

sporočila: 212

tema odprta - 15. dec 2007 11:04 | ogledi: 1.389 | odgovori: 5

En lep zasnežen pozdravček vsem ...imam problemček .... ker sem se danes vrgla v peko imam kr neki recpetov namen uporabit ... .vseeno pa prosim če mi lahko svetujete za čist navadne piškote - na modelčke . (ne na avtomat)

Prosim pa hvala ......

zasnežen a s soncem obisjan pozdrav iz Šoštanja

maserka

Mikrob  

član od: 9.2.2004

sporočila: 133

15. dec 2007 11:15

Ali potrebuješ recept? V tem primeru... 40 dag moke 20-25 dag masla 10 dag sladkorja 3/4 vrečke pecilnega praška 1 celo jajce ali dva rumenjaka 1 vanilin sladkor malo soli limonina skorjica Vse sestavine razen masla in jajca dobro premešaš, nato dodaš še jajce in maslo. Zamesiš gladko testo (priporočljivo je, da je prej nekaj časa v hladilniku), razvaljaš in z modelčki izrežeš piškote, ki jih pečeš okrog 10-15 minut na 150°C. LP, Eva

morska medvedka  

član od: 31.8.2004

sporočila: 2716

15. dec 2007 12:14

Jaz sem letos uporabila kar maso za marjetice iz baze. Nekaj sem jih zlepila, nekaj pa naredila samo obliko in okrasila s čokolado. Jedci pravijo da so piškotki zelo dobri....

katka lopatka  

član od: 1.12.2006

sporočila: 4996

15. dec 2007 12:24

No jaz imam pa osnovni recept 32 dag moke (zelo dobri pridejo z ostro moko), 15 dag rastlinske masti (so bolj krhki z njo), 12 dag sladkorja v prahu, pecilnega ne dajem (piškoti izgubijo izrezano obliko, niso ostri robovi...), dva rumenjaka (nič beljakov), vanilin, plus dodatki po želji (limonina lupinica, lahko tudi žlica kisle smetane...). Pride za cca večji pekač piškotov (od pečice). Moko streseš na pult, narediš na sredi večjo jamico, v katero daš sladkor, rumenjake, dodatke, na moko, ki je v obliki venca okoli jamice pa naložiš na koščke narezano mast. Najprej s prsti zamesiš "sredino", iz tekočega dela na sredi počasi z vzemanjem moke iz strani narediš "zdrizasto" zmes, potem pa postopoma dodajaš še maščobo in moko od strani, dokler ne zamesiš lepega testa, ki se loči od podlage. Moko dodajaš po potrebi. Testo zapakiraš v plastično vrečko in daš počivat v hladilnik. V pomanjkanju časa (in zasedenosti pulta) zadnje čase tudi krhko testo mesim kar v kruhomatu, dokončam pa na roke. Testo najlažje valjaš med dvema plastema peki papirja (no, tu so variacije, silikona jaz ne maram, pa ga imam). Ni treba da valjaš vsega naenkrat, lahko ga razdeliš in valjaš postopoma. Izrežeš oblike. Sama pečem od 8-10 min, nikakor ne več (verjetno odvisno od pečice) na 170 stopinj. Pa veselo peko! katka

morska medvedka  

član od: 31.8.2004

sporočila: 2716

15. dec 2007 12:39

No, hvala. Sicer imam napečenih že ful piškotkov, pa me še kar mika ta peka. Kot kaže ne bom zdržala Moram probat mehke cimetove, ker jih res vsi noro hvalijo, pa ene navadne (bom probala kar ta recept od katke-lopatke), pa zimska kolesa, ker so lansko leto kar izginila, tudi medenjaki bi bili primerni za ta čas

maserka  

član od: 19.5.2006

sporočila: 212

15. dec 2007 12:42

Punce hvala! maserka

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtmalaga
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti