Po moje zato, ker na hitrem programu kruh iz težje vrste moke (polnozrnat, ajdov, koruzni) vzhaja premalo časa. Moj hitri program namreč gnete in vzhaja pol ure, potem pa še pol ure peče. Tako, da običajno vzhaja malo premalo in je "hitri" kruh bolj gost in zbit. Jaz namesto zgornjega sistema dam testo vzhajat na program samo za testo (ki nič ne peče) in potem po uri in pol še na hitri program. Če dam pa na program za polnozrnati kruh pa traja zelo dolgo (3.45 ure) in se mi je že zgodilo, da je kruh padel skupaj. Tako, da je zgornja varianta optimalna. Kruh naj bi tako ali tako vzhajal dvakrat, tako da ni problem, če ti kipnjeno testo program še enkrat pognete.
Popari pa se moko brez lepka (ajdova in koruzna, za rženo še nisem slišala) zato, da sploh vzhaja in se kruh sploh da zamesiti, obvezno jo je mešati s pšenično. Normalno se moko popari s tekočino s katero bi se sicer mesilo kruh in malo ohlajeno dam v kruhomat, dodam še sol, kvas in preostalo belo moko. NAčelno se čisto lepo pognete in vzhaja.
Vsak dan eno kastrolco smeha vam želi Tinca
Sporočilo je spremenil(a) tinca dne 02. okt 2007 13:19:18