Ravno včeraj sem jih kuhala doma v bakrenem kotlu in to od celega bika.Bili so res temnejši,ampak ne vem kaj v klavnici delajo z njimi.Doma ne smeš več zaklati živali ampak pravi mesarji so jih očedili z obilo vroče vode,ravno prav vroče.Zamuden postopek,ampak po moje najbolj pravi
Vampi
Tole s čiščenjem vampov z vročo vodo mi pa nekako ne gre. Po moje lahko s tem vampi potegnejo priokus po neočiščenem? Ko smo še doma klali govedo in sami čistili vampe smo jih vedno prej s hladno vodo zelo temeljito sprali, potem smo jih za nekaj časa namočili v apneno vodo, potem pa smo jim z nožem in žlicami temeljito spraskali tisto zunanjo kožico - mreno. Na ta način sčiščeni vampi so krasno beli, pri prvem prekuhavanju z nekaj zelenjave brez vsakega vona.
To sem slišala od mesarja, ko sem vprašala zakaj so vampi tako sivi, drugič pa beli. Rekel je, beli so namočeni v apneno vodo.
Pozdravček!
Ali se vam zdi da je z apnom zdravoPri nas je mesar z ravno prav vročo vodo tudi vse spraskal dol trajalo je pa malo dlje kot z apnom
Nisem iz stroke ampak apna se v taki obliki res ne bi bala. Že tako se mi ne zdi hudo škodljiv, če ga ravno ne jemo z žlico, vampi so pa po namakanju še pošteno splaknjeni.
Sporočilo je spremenil(a) Cila dne 4. nov 2019 17:01
Jaz sem jih vceraj kupila narazane in pakirane v sparu. Pise pa na pakungi da so ocisceni in beljeni, seveda ne vem s cem. Ta teden jih bom skuhala in napisem kaksni so.
LP
| pinguwin je napisal/a: |
|
Jaz sem jih vceraj kupila narazane in pakirane v sparu. Pise pa na pakungi da so ocisceni in beljeni, seveda ne vem s cem. Ta teden jih bom skuhala in napisem kaksni so. LP pinguwin
|
Jaz pa jih že dolgo časa kupujem v Hoferju, ravno danes sem jih naredila, so čisto v redu, preden vampe dam kuhati, čeprav so že nekoliko kuhani, jih vedno zavrem.
Evo vceraj mi je uspelo kupljene-rezane in beljene vampe skuhat po receptu od rikota. Morem rect, da so bili zelo dobri, okusni in sploh super. Tako da jih bom se kupila, ceprav ne vem s cem so beljeni in mi je tudi vseeno
Pa lep pozdrav!
Nekajkrat smo jih očiščene, obarjene in narezane kupili v Tušu, bili so beli~svetli, nakar je prodajalka rekla, da nam odsvetuje njihovo kupovanje in da jih naj raje kupujemo v lokalni klavnici kjer bi naj bili čiščeni brez kemije. So pa ti v klavnici res nekoliko temnejši. Danes bodo za kosilo pripravljeni po tržaško.
Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.