Vlaganje stročjega fižola

Trixi je napisal/a:

Meni se je tak shranek kljub pasterizaciji pokvaril. Najbrž zaradi prekratkega časa. Sicer mirjam1 običajno se fižol vlaga z vinskim kisom, a ti je ta prekisel? Verjetno bi se dalo z jabolčnim.

Kjer je volja, tam je pot. Trixi

Tudi jaz se bojim, da bi se mi pokvaril. Do sedaj ga nisem vlagala, ampak sem ga dala v skrinjo, letos pa bi ga vložila v kozarce. Kakšen recept pa imate za vlaganje z vinskim kisom?

mirjam1
VilmaS je napisal/a:

Jaz fižol v osoljeni vodi skuham al dente, nadevam v kozarce, na vrh vsakega vlijem žlico alkoholnega kisa, zaprem in prestavim v na 90°C ogreto pečico. Po 30 minutah grelec ugasnem in pustim, da se kozarci ohladijo v pečici. Pasteriziram samo enkrat.

Količina kisa je tako majhna, da se sploh ne občuti, fižol pa je, ker se pasterizira in še čez noč ohlaja v pečici, ravno prav kuhan.

Na popolnoma enak način vlagam tudi korenček (narezan na kocke ali palčke).

V.

Hvala. Kakšen pa imate recept? Zalijete z enako vodo, v kateri ste prej kuhali fižol? Količina kisa pa je res majhna. In imate s tem načinom dobre izkušnje? Se vam ne pokvari? In pasterizirate samo enkrat? Nekje sem zasledila, da jih je treba 1x in čez par dni še 1x. Kako pa sicer pasterizirate v pečici? Postavite zaprte kozarce na mrežo ali kako drugače?

Nimam recepta. Samo zalijem z osoljeno vodo, v kateri se je kuhal fižol, na vrh dodam žlico kisa, kozarce trdno zaprem in samo enkrat pasteriziram.
Vse vložnine pasteriziram v pečici, ker mi je to najbolj enostavno; program ventilacija, da je temperatura enakomerna, kozarce pa zložim na mrežo ali na pekač. Kadar imam večjo šaržo, imam naloženo v dva nivoja, male kozarčke (paradižnikova mezga) celo v tri. Ker je vsebina kozarcev vroča, je pol ure na 90°C in počasno ohlajanje do jutra očitno dovolj. Pri fižolu pazim edino to, da ga ne skuham preveč, da se potem po dodatni toplotni obdelavi ne razkuha. Ampak to dobiš z izkušnjami; po domače bi rekla, da ga skuham toliko, da bi ga že lahko jedel, pa vendar mu še čisto malo manjka . Čas kuhanja je nesmiselno pisati, ker je odvisen od sorte fižola.
Že leta delam na ta način (po 40 kozarcev) in zaenkrat še nisem imela težav; upam, da tako tudi ostane. V začetku je šel kakšen kozarec v maloro (najbrž zaradi starega pokrovčka) zato za fižol, ki je bolj občutljiv, vedno uporabim nove pokrovčke.

V.

Zavrem 4 l vode in 5 žličk soli. V vrelo vodo dam 5 litrov očiščenega fižola in kuham cca 25 minut. Nato dodam 1,5 dcl kisa za vlaganje in kuham še 10 minut. Fižol dam v kozarce in zalijem s tekočino ter ohladim pod odejo. Ta fižol ni kisel, ker je v mešanici malo kisa, pa še to ga del pri kuhanju izhlapi. Uporabljam pa stare kozarce in pokrovčke.

http://www.mojalbum.com/tajda
VilmaS je napisal/a:

Jaz fižol v osoljeni vodi skuham al dente, nadevam v kozarce, na vrh vsakega vlijem žlico alkoholnega kisa, zaprem in prestavim v na 90°C ogreto pečico. Po 30 minutah grelec ugasnem in pustim, da se kozarci ohladijo v pečici. Pasteriziram samo enkrat.

Količina kisa je tako majhna, da se sploh ne občuti, fižol pa je, ker se pasterizira in še čez noč ohlaja v pečici, ravno prav kuhan.

Na popolnoma enak način vlagam tudi korenček (narezan na kocke ali palčke).

V.

Hvala. 

mirjam1

Na kulinariki je recept za vlaganje z vinskim kisom. Jaz dam kuhat fižol cca 1 kg,, solim, eno vejico šetraja in kuham malo manj kot za solato.  Dodam žlico sladkorja, dober dcl vinskega kisa in dam v kozarce. Nato še pasteriziram. Na tak način se še ni pokvaril.

Kjer je volja, tam je pot. Trixi

Sporočilo je spremenil(a) Trixi dne 6. avg 2020 17:06

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum se prijavite ali vpišite.
Prijavite se lahko tudi z Google računom.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtnoemi
malo za hecjohana
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti