Prvi piknik

zvezdica55  

član od: 8.8.2006

sporočila: 555

15. jun 2007 14:35

Tudi mi imamo veliko izkušenj s pikniki, prihodnji teden me čakata dva. Da ne bo pomote, jaz sem organizatorica, izvajalka in sogostiteljica. Imam pa tudi pomočnike. Pri nas na pikniku nikakor ne sme manjkati nekaj na žlico. Ali je to goveja ali zelenjavna juha, če je število gostov manjše, če je večje, pa golaž oz. bograč ali kakšna druga gosta enolončnica. Tega skuham dan prej, pred pričetkom piknika pa ga prelijemo v kotliček nad ognjem in gostje si sami postrežejo. Od vseh jedi, si vsi najbolj to zapomnijo, ponavadi še lonec poližejo . Mnogi tudi kar zaključijo s to hrano. Pa še hrana je takoj, ko gostje prihajajo. Med tem, ko gostje jedo golaž ali kaj podobnega, se začne peka na žaru. Dobre izkušnje imamo tudi s pomfrijem, da se ga da pečt vmes, po prvi rundi mesa. Zadnjič, ko smo bili na pikniku, je meso ostalo, krompir pa smo pojedli do zadnjega. Pa še izkušnja s krompirjem, zmeraj smo se mučili z lupljenjem in rezanjem, odkar smo odkrili zmrznjen pomfri, cvremo samo še tega. Pa nobenega dela, iz zmrzovalnika v posodo z oljem. Pa še ena izkušnja, ne sme se ga preveč naenkrat vreč v olje, ker potem traja in traja, da se ga lahko je, večkrat po malo ga je potrebno dajati v olje. Bom pa prihodnji teden prvič poizkusila, ker bo manjša družba (okrog 20 gostov),da bi ponudila zraven bograča kruhove skodelice. Bom šla prihodnji teden na lov za njimi. Enkrat je že bilo govora o tem, mislim, da jih prodajajo v BTC. Ima mogoče kdo informacijo, če jih je zadnje čase kje dobil v Ljubljani? Aja, pa ribe pri nas tudi ne smejo manjkati, je zmeraj veliko povpraševanje po njih. Primerne so tako za tiste, ki ne jedo mesa, pa tudi tiste, ki so jim čevapi, klobase in kotleti pretežki. Pa še nekakaj glede peke na žaru. Enkrat sem nekje prebrala osnovna pravila, med njimi je bilo tudi to, da se vse meso ne sme napeči vnaprej in potem v posodi (ponavadi pokriti) dati na mizo, ker meso zgubi svoj pravi okus. Velikokrat pa se nam ravno to dogaja na piknikih. Ko pridemo, je že vse napečeno in v posodi na mizi. Res je, da je za gostitelja to najbolje, potem se lahko posveti gostom. Ampak jaz takega mesa sploh ne morem jesti. Popolnoma drugače je, če se meso peče sproti, saj se zmeraj najdejo taki, ki delajo družbo peku na žaru in seveda preverjajo, kdaj bo meso spečeno . zvezdica55

emily  

član od: 11.6.2007

sporočila: 432

15. jun 2007 15:09

Pri nas smo imeli lani piknik za možemo 50. letnico in nas je bilo približno 25. Jaz sem se prej dosti obremenjevala s tem, potem sem se odločila tako, da sem za predjed naredila dve vrsti namazov (že prejšnji dan) in jih postavila na mizo v skledicah. Zraven pa majhne koščke kruha. In seveda sadje. Potem se je peklo meso, ki je bilo že prej pripravljeno (marinirano) zraven še popečene melancane, paprike, bučke. Pripravila sem tudi hladne solate (blitva, ki sem jo pripravila že prejšnji dan in dala v hladilnik) krompirjeva solata z dodatkom kumaric, oliv, kaper, kisle smetane in majoneze(pobrala sem jo iz kulinarične pa ne vem sedaj, kako se original imenuje) je pod predjedi in še zeljno solato s korenčkom vse na drobno zribano, tudi s kislo smetano. Na koncu še nekaj sladkega. Predlagam ti nekaj, kar je najbolj enostavno za naredit (kakšna sadna pita, ali kakšna druga pita, ki jo prerežeš na majhne koščke) in še kakšna stvar s čokolado, tako, da kar prerežeš na koščke. Mi smo se imeli zelo lepo in jaz nisem imela na pikniku skoraj nobenega dela, razen tega, da sem stvari prinesla na mizo (pri tem sem imela pomoč bližnjih). Upam, da sem ti bila kaj v pomoč. emily

emily  

član od: 11.6.2007

sporočila: 432

15. jun 2007 15:43

Desanka, še nekaj sem pozabila. Da rešiš problem s krompirjem, se meni zdi najbolj enostavno, da že prej ocvreš krompirjeve svaljke ali ocvrtke (lahko kupiš zmrznjene, nam so dobri tisti bolj podolgovati valjčki) in jih daš v eno večjo posodo ter pokriješ, da ostanejo topli. Dobri so pa tudi hladni. Ocvrt krompir pa ni prav nič dober, če ni takoj postrežen. Lep piknik želim. emily

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15821

15. jun 2007 16:32

Da bi na pikniku cvrla krompir mi še na misel ne pride. Piknik si predstavljam kot uživanje, ne pa da še napeljujem kable in letam, da ja vsak dobil topel krompirček. Pomfrit mi nekako paše v zaprt prostor.

 

Za piknik se pripravim tako, da je vedno nekaj gotovega, ko gostje pridejo, in da v tem času, ko kaj grizljajo in se družijo, še kaj spečemo, bodisi na žaru, bodisi je to sać, in to v miru, ne pa da vlada panika ker so že vsi lačni.

ko prirejam piknik je vedno samopostrežni sistem, le da včasih ne uporabim plastinega pribora in krožnikov, ampak kar prave. če pa nas je več kot 20, potem pa obvezno plastika, ker se mi ne ljubi letat z vrta do pomivalnega stroja tri krat v enem popoldnevu.

 

Kot je rekla Vendy, pomembno je sproščeno druženje in družba, porcelan in kristal si prihranim za zimske večere, ko jemo v jedilnici, ob svečnikih na mizi.

 

Je pa res, da se tudi za piknik potrudim z izborom jedi, da ni vedno isto, saj se da z mesom in prilogami čarati do onemoglosti. Mamamia

 

mamamia

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15821

15. jun 2007 16:35

Aja, pozabila sem dodati, da je pa nekaj iz kotlička obvezen dodatek vzdušju na piknkiku. No, prva liga je zame še vedno vrtenje kozlička, odojka ali jagenjčka na ražnju, ampak še kotliček zraven, pa v njem karsibodi (bograč, golaž ričet, enolončnica, čili kon carne, kaj tajskega....) je uživancija do popolnosti.

Mamamia

mamamia

Roncolino  

član od: 26.3.2007

sporočila: 1464

15. jun 2007 17:03

Tudi pri nas so pikniki zelo pogosti (vsi rojstni dnevi,birme,žegnanske,otvoritve,srečanja...).Količina mesa se računa na ODRASLO osebo 20-25dag. Ponavadi so za predjed narezki,različne solate,potem pa ražnjiči,čevapčiči,pleskavice,perutničke,zelenjava,kruh (nikoli krompir).Jeseni se peče tudi kostanj,ob še večjih feštah kot so navadno se kuha golaž,brtranec meša koktejle...pa seveda obvezno pecivo in sveže sadje! Prvo kot prvo,ne paničari ne nori ne vsiljuj se ljudem.Najbolje da narediš samopostrežno.2 mizi daj posebej tja vse vrste solat,prelivov-dodatkov,meso (v termo posodah)in pribor.Povej da je za jest in naj si ljudje sami vzamejo.Naredi to 2x in to je to.kdor bo lačen bo že vzel ;). Pa veliko užitkov in obilo lepega vremena! Roncolino

Desanka  

član od: 15.6.2007

sporočila: 134

15. jun 2007 20:32

Hmmm....ideje pa so res super na tem forumu. Vsem - hvala. Moram premleti malo. Eni so takoj "odpadli"; npr. bograč. Premočan za julijski dan. Potrebujemo nekaj svežega. Ledeno mrzla sangrija oz. bovla; to da. Mogoče sladoled /ledena kava/ na koncu....za tiste, ki se ga ne bomo opivnili... Sigurno so dobrodošle ideje o mrzlih in vnaprej pripravljenih solatah. Manjka mi še....kaj jih pričaka na mizi, ko pridejo... Pecivo? Mi nekako ne diši..., ker bo to le zunaj, v naravi, pod velikimi drevesi... /in sem s kmetov, tako da so muhe naše avtohtone sovražnice/ Mogoče skleda z grozdjem, sirom, orehi?, ali ržen kruh - liptauer sir oz. ocvirkov namaz in zaseka (ne bo šlo, se prec stopi)...hmm.... Še 2x, 3x bom prebrala napisano, potem pa še malo premislila, pa pričela...z iskanjem miz, stolov, namiznih prtov, potem pa s pripravo jedilnika; HvalaBogu Življenju v letu 2007, da nam je dalo čudovito stvarco: Internet Vsem hvala - pa še kaj..., sem zelo odprta za dobre ideje. Desanka

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15821

15. jun 2007 20:56

 

Za tak poletni čas so za prihod primerni na primer kakšni zeljni zvitki, pa majhne pogačice z zelišči in zelenjavo. Sploh, ker to lahko spečeš že dan prej, na dan piknika le narežeš, naložiš na pladnje in daš na mizo ob prihodu prvih gostov.

Malo zaseke na črn kruh ne bo odveč, saj vemo, da zaseka naredi lepo oblogo v želodcu, da se vinček ali pivček prehitro ne prime. Torej, če ste pivci, obvezno malo zasekice (pa v senco jo postavi, da ne bo "teklo"). Tudi liptovski namaz je dobra ideja, gostje se navsezadnje malce zaposlijo z mazanjem in ne gledajo željno že ob prihodu proti mizi z glavnimi jedmi.

Za prihod je dobrodošla tudi polenta v koščkih, ali pa proja (v bazi je recept proja a la Nebojša) - nekateri imajo radi koščke polente ob prvem kozarčku.

 

Morda daš na mizo tudi kakšno slano pecivo (recimo listnato testo, nadevano s skuto ali šunko), tudi malce sira in sadja ne bo odveč. Eni imajo radi to, drugi ono. Na Štajerskem pravimo: miza ponuja, budalo zamuja...

 

Kakorkoli, ko je vsaj nekaj na mizi ob prihodu gostov, jih lahko tudi sama v miru pozdraviš, najbolj pomembno pa je, da pridobiš na času, da se končajo nekatere glavne jedi.

 

Morda daš za začetek tudi kakšno solato s piščančjim mesom: na tanke trakove zrezano pečeno piščančje meso, premešaš ga z na tanke trakove narezano papriko, z na kolobarčke narezano mlado čebulo, zmešaš malo belega in rdečega zelja, pokapaš s sokom limone, soliš, popraš, dodaš malo mletega ingverja, sojine omake, kisa in olja, in to je to.

 Glede na poletno vročino bi se jaz izogibla solatam s polivko na bazi jajc ali majoneze. Na vročini se hitro kaj zgodi, če nič drugega se na vročini vse tako cedi, zato se mi zdijo bolj primerne sadno-zelenjavne kombinacije. Recimo; grozdje, piščančje meso, kocke ementalerja, na grobo narezani orehi, preliješ pa z mešanico olivnega olja, limoninega soka, svežega peteršilja, soli in popra. Pa še kakšne začimbe, ki ti pašejo k tej kombinaciji.

 

Tudi naribane bučke (kot za jabolčni zavitek), sveže in neolupjene, prelite z jogurtom, dodanim česnom, soljo in poprom so prijetna popestritev piknika.

 

Bo zaekrat dovolj za preštudirat in izločit,kar ne pride v poštev, kajne?

 

Pozdrav, Mamamia 

 

 

 

 

mamamia

ežoj  

član od: 24.2.2006

sporočila: 6302

15. jun 2007 22:31

Ko vas tako prebiram, si mislim kakšne goste na piknikih imate, a so to sami eni zmaji ki so tako požrešni? Kot je rekla pistacija:mal paradižnika, mlada čebula ( pa še mladi feferoni z vrta, dodam jaz ), kruh, malo zelenjave, mal mesa pečenega na žaru ( pravijo 20 dag/piknikarja, 25 dag pravim jaz, pa mi zmeraj ostane ).

Jaz nimam izkušnje z velikimi pikniki, pri meni so dve vrsti: družinski ( 5 - 12 oseb, izjemno 15 ) ali piknik  " pivskih " tovarišev, recimo 4-6 oseb. O slednjem ni za zgubljat besed, vse je neformalno....

Družinski piknik se začne, ko so ( skoraj ) vsii zbrani. Takoj padejo zadolžitve: kdo bo naredil paradižnikovo solato ( mamamia, pri nam ne sme manjkat,  res je da tudi ne stoji dolg, ker se takoj porabi ), jaz ponavadi startam z ognjem, ne prav daleč od mize, če se kadi, naj se vsem, saj je piknik. Na mizi je že pijača in ponavadi prej pripravljena pečena paprika s česnom. ponavadi štartamo z čevapčiči, po pet na osebo, imam tak žar da to " sfolga ", po čevapčičih je po želji: kotlet, piščančije, pleskavice, vendar, kot je rekla vedelina, redki so ki pojejo dva kotleta, tako da se potem peče počasi, po željah. Kot je rekla mamamia: piknik si predstavljam kot uživanje, in to tudi je. pri pečenju je zmeraj nekdo, ki rad pomaga.

Pred piknikom, jaz ponavadi oznanim, kaj vse imamo, recimo: solate na mizi, čevapčiči, pleskavice, ražnjiči, čokoladna torta, dinja. 

Bograče, golaže, ribe: to pa tudi, vendar le to, se pravi vnaprej so vabljeni na golaž, recimo  0,5 - 1 uro preden je gotovo v kotliču ( da se mal vsi prekadijo ). 

Pa še ena  " polomija " s poknika  nekaj tednov nazaj: za prvega maja sem bil v Sarajevu in sem tam kupil  ( na markalama ) suhega kozla ( jarčetina, pravijo bosanci ), nekje sem tudi nabavil lep kos sira grana padano. Dan prej, pred piknikom, sem na žaru spekel nekaj melancanov, vse to dam na mizo in zadolžim sina, da naredi narezek od suhega kozlička in sira. imeli smo svež kruh in dokler sem jaz pripravil žar, so praktički vsi že bili siti, tako, da so že čevapčiči ostali, vsi so  čakali le še jagodno torto, ki sem jo najavil.

ežoj

matilda  

član od: 16.8.2006

sporočila: 1981

15. jun 2007 23:06

Ampak resnično, ob besedi piknik pomislim na čevapčiče, piščančja krilca, kotlet... na žaru, solata iz paradižnika, mlada čebula, ajvar in na fete narezan kruh. Jaz bi pa ostala kar pri preprostem - gril in mogoče kakšen odojek vnaprej pečen, pa imate lahko v termo posodi. Ta vikend smo praznovali abrahama in izbor jedi ni presegal tega, kar sem napisala, pa vendar so slavljenca še dva dni vsi klicali, da takega žura še niso doživeli. Slavljencu smo čez dan pripravili par hecov, zvečer so mu našemljeni odplesali brizgalno brizgo, končalo pa se je s šaljivo torto. Saj vem, da tak piknik ni za vsakega, ampak vsi so se sprostili in uživali, še tisti najbolj napeti in fini. matilda

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
malo za hecNikita
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti