Pozdravljena, Sonja!
Čisto prav imaš glede tablet, tudi kava, cigarete, žvečilni so med ničelnim postom prepovedani. Če piješ veliko kave ali precej kadiš, so bili morda glavoboli posledica abstinenčne krize? Ne vem.
Tudi sama sem imela pred leti enkrat podobne težave. Bilo je jeseni, zeblo me je in sploh sem bila čisto hin. Pet dni sem vztrajala, nato pa prenehala. Po pogovoru s splošno zdravnico pa prišla do naslednjih zaključkov:
- preden se greš postit, moraš biti v glavi pripravljen na to, mislim poznati razloge zakaj in kako (jaz preden se odločim, veliko premišljujem o tem in ker nimam kakih posebnih težav s kilogrami sem že pred časom razčistila sama s sabo, da pač ni treba, da se vsakič postim deset dni, da lahko traja tudi krajši čas, potem pa grem korak za korakom oz. bolje rečeno dan za dnevom, kolikor mi pač ustreza.
- pametno je tudi, če se pred postom oglasiš pri zdravniku, čisto tako, da ti zmeri pritisk, pa pregleda kri... da mu poveš, kaj nameravaš - bolni oz. ljudje z izčrpaniom organizmom naj se praviloma ne bi postili
-se strinjam s tabo glede bolniške, morda pa si lahko vzameš dan dopusta, pa združiš z vikendom in so takoj trije dnevi - za tiste krizne dni - ko ni treba v službo in se lahko sebi malo bolj posvetiš. Če imaš družino, ki ji je treba kaj skuhat, pa morda angažiraš partnerja, otroke, starše,... da ti ni ravno treba stati za štedilnikom, čeprav jaz tudi med postom lahko brez težav kuham (a le tisto, kar kuham na pamet, t.j. brez poskušanja)
- jaz jih sicer nisem brala, menda pa obstaja kar nekaj knjig o postenju
- kar zadeva postenje v družbi, pa mi je bilo najlažje prav prvič, ko sva se postili skupaj s prijateljico, trajalo je en teden, takrat še študentki sva delali kot nori od jutra do večera pri eni firmi in ena drugi dajali vzpodbudo. Spomnim se vikenda, ko me je državlo, da bi jedla, pa sem takoj pomislila na prijateljico, da ji tega pa res ne smem naredit. Skratka, uspelo nama je. Jaz sem nato ugotovila, da mi post paše in se ga redno (z izjemo časa nosečnosti in po porodu, dokler sem dojila)lotevam, kot sem napisala, dvakrat na leto.
Letošnji načrt predvideva takoj po Veliki noči nekaj dni priprav na post s čisto zelenjavno juho, sadjem in jogurtom, potem pa predvidoma v petek začnem (petek zato, ker prvi dan pravzaprav ni krize, potem sledi pa vikend).
Če se boš odločila oz. če te še kaj zanima, se oglasi.
Pozdrav,
Irena