piknik,pečenje,kruh

Kruh brez gnetenja

izredno enostavna priprava

ZZVONE  Izvor: ZDA (Jim Lahey)
Kruh brez gnetenja
    kruh
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 4+ ur 4+ ur
  •  5
  • Zanimivosti

Sestavine

3 skodelice moke

1,5/8 skodelice vode

1/4 žličke suhega kvasa

1 zvrhana žlička soli oz.po okusu

Postopek

Vse sestavine samo malo premešamo v plastični posodi (najboljše s kuhalnico, da si ne umažemo rok), le toliko, da se vse skupaj sprime v kepo testa, nič pa ni treba gnesti.

Pustimo stati (pokrito) najmanj 12 ur (priporočljivo 18) pri sobni temperaturi. Po najmanj dvanajstih urah testo zvrnemo na pomokano desko in ga z roko malo raztegnemo (tudi malo pomokamo, ker je testo zelo mokro). Potem testo zložimo skupaj in sicer tako, da zavihamo levi rob proti sredini, desnega proti sredini, enako zgornji del in nato še spodnjega. Tako dobimo v žogo oblikovano testo, ki ga prestavimo (lepša stran navzgor)na pomokan (ali posut z otrobi, kosmiči...)prtiček in z njim pokrijemo kepo testa (testo lahko damo tudi v pomokano posodo in pokrijemo s prtičkom). Pustimo, da vzhaja 2 uri oz. počakamo, da ima testo dvojni volumen.

Pekač je lahko glinen, steklen, litoželezen, emajliran... s pokrovom. Pečico s pekačem in pokrovom segrejemo na 245 stopinj. Ko je pečica segreta, vzamemo iz nje pekač in vanj stresemo testo, pokrijemo in damo peči. Pekača ne mažemo in ne prekrivamo s peki papirjem.

Pečemo 30 - 35 minut, pokrito, na 245 stopinjah in nato še 15 - 20 minut odkrito, na isti temperaturi (ali pa malo zmanjšamo za cca. 20 stopinj, če opazimo, da premočno peče - odvisno od pečice. Ko je pečen, kruh vzamemo iz pečice, stresemo na prtiček in ga vanj zavijemo. Preden ga režemo, počakamo vsaj 1 uro.


Opombe

Namesto suhega kvasa lahko uporabimo svežega cca. 2g , ki ga stopimo v malo vode. Skodelica je lahko približno 2 - 3 dl, ni tako zelo pomembno. Če povečamo količino moke (večja skodelica), dodamo malo kvasa in soli.

Recept se je prvič pojavil v NY Timesu novembra 2006 in požel slavo kruhojedcev po celem svetu, članom Kulinarike pa ga je predstavil njen član.

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

živica  

kuha že od: 28.11.2002

Št. objav: 307

Objavljeno 7.5.2008 ob 9:51

Zelo vesel

Meni se pa ne zdi, da bi bil recept napisan nerazumljivo, zblojeno... Priprava je resnično enostavna, vzame ti min časa, rezultat pa izjemen!

631141  

kuha že od: 14.11.2003

Št. objav: 612

Objavljeno 9.5.2008 ob 14:18

Mene pa zanima, če je katera pekla v silikonu in pokrila s pokrovko. Spekla bi v modelu za mufine ? Kaj mislite ?

Lp,

Klavdija

tajkec  

kuha že od: 7.3.2005

Št. objav: 55

Objavljeno 9.5.2008 ob 14:26

Ja včeri sem ga spekla, super je 10++

631141  

kuha že od: 14.11.2003

Št. objav: 612

Objavljeno 9.5.2008 ob 14:42

A pa se silikon lahko peče na 250°?

buča  

kuha že od: 29.7.2006

Št. objav: 1561

Objavljeno 9.5.2008 ob 20:41

Zelo vesel

Jaz ga pa zadnje čase pečem v polodgovatem pakaču za kruh in pokrijem kar s srebrno folijo in je super!

Uly  

kuha že od: 25.9.2003

Št. objav: 572

Objavljeno 31.5.2008 ob 9:16

Odlično in še enkrat odlično!!

martina.dezman@gmail.com  

kuha že od: 31.5.2008

Št. objav: 1

Objavljeno 31.5.2008 ob 9:52

Danes sem postala vaš član, zelo sem vesela , kruh brez gnetenja bom pa sigurno poskusla naredit naslednji teden, hvala forumu!LP Mrt.

primorec  

kuha že od: 30.6.2008

Št. objav: 4

Objavljeno 30.6.2008 ob 3:58

Lep pozdrav Vsem bralkam, bralcem, kuharicam, kuharjem in predvsem PEKOM (in pekaricam <- ali je to sploh slovenska beseda) !!

Popolnoma slucajno sem odkril recept za kruh, ki se ga da pripraviti brez gnetenja (mesenja) in ima vse karakteristike kruha, ki ga delajo (pripravljajo) profesionalni peki. Ima hrustljavo skorjo in v sebi je vlazen in rahel. Zelo sem bil vesel.

In zakaj sem bil vesel ? Ze vec kor 20 let se klatim po svetu. In, kjerkoli sem bil, sem najbolj pogresal pravi domaci kruh. Se najbolj so se mu priblizali "takoimenovani" italjanski kruhi. Ampak, to vseeno ni bilo ta-pravo. Odlocil sem se, da bom sam zamesil kruh in ga tudi spekel. Ja, kruh je bil pecen in je tudi bil podoben kruhu toda, ni bil tisti "ta-pravi". Nato sem odkril preko googla kulinaricno Slovenijo ter poiskal recepte za kruh. In odkril sem recept, na katerega vsi prisegajo. No, in ko sem prebral komentarje k receptu, sem videl, da je to recept, ki je bil objavljen v NYT in se je razsiril preko blogosfere po celem svetu. Vsi so bili zadovoljni z rezultatom svoje peke. Marsikdo je celo video naredil ali pa zelo natancno opisal lastne izkusnje z peko le-tega kruha. Skratka, vse je bilo tako kot mora biti. Na mojo zalost, pa sem v nekaterih blogih opazil, da je ta kruh rahlo kisel (sourdough). Ko sem bil delal v Nemciji, sem videl, da imajo Nemci radi tak kisel kruh. Toda, nas, slovenski domaci kruh (hlebec) NI kiselkast. Je sladek. S tem ne mislim, da je sladek na nacin sladkorja ampak, preprosto NI KISEL.

Poglobil sem se se bolj v prebiranje raznorasnih blogov o tem kruhu. Razbral sem, da je ta kiselkost posledica dolgega vzhajanja testa (12-18 ur). Neke vrste naravna posledica dolgega procesa vzhajanja.

V vseh komentatjih, ki sem jih prebral na tem slovenskem portalu (kulinarika.net) pa nisem zaznal da bi kdorkoli omenjal kislost kruha.

Sedaj pa da koncno postavim vprasanje:

Ali je kruh pripravljen na opisan nacin kisel (sourdough) ali ne ?

Upam, da bo odgovor NE. Kajti, s tem se bo moje 20-letno iskanje dobrega kruha v tujini, koncalo.

Zelo bi bil vesel odgovora.

Lep pozdrav iz Kalifornije

Igor

rimljanka  

kuha že od: 14.2.2005

Št. objav: 17786

Objavljeno 30.6.2008 ob 8:44

Vesel

Primorec IGOR!

Bi rekal, da kruh NI kisel. Vsekakor pa, po mokjih izkušnjah, zadošča vzhajanje že 2 ali 3 ure, če je kuhinja topla, pa testo tudi. Naredi malo po svoje in boš videl. Vaja naredi mojstra, kruh si boš priredil po svojem okusu in bo OK. Pa poročaj potem.

In - vesela sem, da si nas našel, ne dsamo zaradi kruha, tudi zaradi stika z domovino. Še v klepetalnico kdaj pokukaj, pa kakšno rečemo v živo. Ne boš prvi z one strani velike luže. Dobrodošel torej na naši strani!

jampina  

kuha že od: 5.12.2007

Št. objav: 229

Objavljeno 30.6.2008 ob 12:15

strinjam se z Rimljanko,čas se da skrajšati,kruh je SUPER ni kiselkast,samo eno pomankljivost ima -vsaj pri nas,ga prehitro zmanjka.Jast delam vse na osnovi tega testa (štruklji,ocvirkovca.......) seveda na koncu pregnetem da lahko naredim-oblikujem ocvirkovco,se mi do zdaj najbolj obnese ta recept,pa veliko uspeha pri peki kruha!

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.