piknik,pečenje,kruh

Kruh brez gnetenja

izredno enostavna priprava

ZZVONE  Izvor: ZDA (Jim Lahey)
Kruh brez gnetenja
    kruh
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 4+ ur 4+ ur
  •  5
  • Zanimivosti

Sestavine

3 skodelice moke

1,5/8 skodelice vode

1/4 žličke suhega kvasa

1 zvrhana žlička soli oz.po okusu

Postopek

Vse sestavine samo malo premešamo v plastični posodi (najboljše s kuhalnico, da si ne umažemo rok), le toliko, da se vse skupaj sprime v kepo testa, nič pa ni treba gnesti.

Pustimo stati (pokrito) najmanj 12 ur (priporočljivo 18) pri sobni temperaturi. Po najmanj dvanajstih urah testo zvrnemo na pomokano desko in ga z roko malo raztegnemo (tudi malo pomokamo, ker je testo zelo mokro). Potem testo zložimo skupaj in sicer tako, da zavihamo levi rob proti sredini, desnega proti sredini, enako zgornji del in nato še spodnjega. Tako dobimo v žogo oblikovano testo, ki ga prestavimo (lepša stran navzgor)na pomokan (ali posut z otrobi, kosmiči...)prtiček in z njim pokrijemo kepo testa (testo lahko damo tudi v pomokano posodo in pokrijemo s prtičkom). Pustimo, da vzhaja 2 uri oz. počakamo, da ima testo dvojni volumen.

Pekač je lahko glinen, steklen, litoželezen, emajliran... s pokrovom. Pečico s pekačem in pokrovom segrejemo na 245 stopinj. Ko je pečica segreta, vzamemo iz nje pekač in vanj stresemo testo, pokrijemo in damo peči. Pekača ne mažemo in ne prekrivamo s peki papirjem.

Pečemo 30 - 35 minut, pokrito, na 245 stopinjah in nato še 15 - 20 minut odkrito, na isti temperaturi (ali pa malo zmanjšamo za cca. 20 stopinj, če opazimo, da premočno peče - odvisno od pečice. Ko je pečen, kruh vzamemo iz pečice, stresemo na prtiček in ga vanj zavijemo. Preden ga režemo, počakamo vsaj 1 uro.


Opombe

Namesto suhega kvasa lahko uporabimo svežega cca. 2g , ki ga stopimo v malo vode. Skodelica je lahko približno 2 - 3 dl, ni tako zelo pomembno. Če povečamo količino moke (večja skodelica), dodamo malo kvasa in soli.

Recept se je prvič pojavil v NY Timesu novembra 2006 in požel slavo kruhojedcev po celem svetu, članom Kulinarike pa ga je predstavil njen član.

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

m125t  

kuha že od: 31.10.2008

Št. objav: 17

Objavljeno 31.10.2008 ob 22:45

najprej lep pozdrav prav vsem kuharjem.Tudi mene je kruhec navdušil-malo seješ,dosti žanješ.Bi pa vprašala,če ima kdo kake izkušnje s peko žemljic,seveda po tem receptu.

Uživajte in kuhajte z ljubeznijo!

Sy  

kuha že od: 11.12.2003

Št. objav: 1057

Objavljeno 1.12.2008 ob 10:52

Mislim, da bi tud žemljice morala uspet, ker moje polnozrnate sirovke so bile odlične! Poizkusi.

duck  

kuha že od: 4.12.2008

Št. objav: 1

Objavljeno 4.12.2008 ob 16:10

Jaz sem pa čisto novi na tej strani. Že nekaj dni berem o vaših izkušnjah o peki kruha brez gnetenja,tako,da sem se tudi sam lotil. Nisem zasledil, da bi ga kdo že probal peči v krušni peči.Jaz pa sem in ....ODLIČNO...!

janja512  

kuha že od: 9.2.2003

Št. objav: 282

Objavljeno 12.12.2008 ob 20:32

Vesel

Mislim, da sem se že od objave opogumljala spečt tale kruh. Prvič sem ga preteklo soboto in (glede na to, da je bilo testo skoraj tekoče in upanje da bo iz tega karkoli užitnega nastalo, se je s časom obratnosorazmerno zmanjševalo!) spekla sem tako čudovit mini hlebček, da sem ga nesla na obisk za darilo. Vsi smo ga hvalili in v pol ure ni bilo več niti drobtinice...

Še isti dan zvečer (hudo navdušena, kot da sem odkrila Ameriko) zmečem skupaj za nov kruh. Naslednji dan ga po istem postopku vržem v pekač, pa se je skorja na vrhu "zakuhala" in kruh ni vzhajal. Ostala je razlezena pogača, zbita, kot nepečena. Razočarana nad sabo ponovim vajo. Rezultat čisto isti. Še bolj razočarana. Sem si rekla, da bom še enkrat poskusila in če ne uspem, se receptu odpovem za vedno... bo pač še naprej delal kruhomat. In kruh spet fenomenalno uspe.

Zdaj pa ne vem... delala sem točno po receptu, vedno z isto moko, kvas je bil celo iz iste vrečke, kruh je vzhajal na isti poziciji (ne pri kakem oknu ali podobno)... a mi zna kdo svetovat?

Pa še to. Glede na to, da je testo relativno mokro (bi rekla skoraj tekoče - niti po teoriji ga ne bi mogla gnest), sem ga mogla odzunaj fajn pomokat, ker se je sprijelo na prtiček, posodo, desko. Potem pa ko sem te robove zavihala, je pač moka ostala noter. In ko je bil kruh pečen, se je v luknjah (res so bile kot Postojnska jama!) videla moka in moja mama je vztrajala, da to ni lih zdravo in lepo in da ona takega ne bo jedla... Kako se izognit temu? Mislim, moki v luknjah, v notranjosti kruha, ne pa mami...

rimljanka  

kuha že od: 14.2.2005

Št. objav: 17786

Objavljeno 12.12.2008 ob 21:32

Vesel

janja512 naredi manj mokro testo, je ravno tako OK.

janja512  

kuha že od: 9.2.2003

Št. objav: 282

Objavljeno 12.12.2008 ob 22:56

Bom poskusila spet jutri, pa sporočim. Hvala, rimljanka. Sem že mislila tako naredit, pa sem se bala, da ga ne kje polomim. Ker kruh pečem že skoraj desetletje, na take in drugačne načine, pa ker je ta drugačen, sem se recepta držala ko pijanec plota... Hja, kilometrina mi pa vseeno manjka, zaradi nje nimam samozavesti pri poskušanju izven okvirov...

jaka na luni  

kuha že od: 10.12.2008

Št. objav: 4

Objavljeno 13.12.2008 ob 10:19

Zelo vesel

Pozdravljeni! Tudi jaz že nekaj časa pečem ta kruh in je vsem super!! Jaz vodo dajem po občutku, dam 1 skodelico in še malo, potem zmešam in če je presuho, še malo dodam. Sem pa zadnjič delala iz neke francoske moke (PAIN multi-cereales), kjer je že mešanica pšenične moke, ržene, sončničnih in lanenih semen in sezama. Dala sem skodelico in pol vode, pa je bilo vse tekoče, kot malo gostejša masa za palačinke. Pa sem kar pustila, čez 14 ur sem maso zlila na fino pomokan prt, testo še od zgoraj fino pomokala, prepognila in dala vzhajat za 15 minut, nato sem stresla v pekač. Sem si rekla, poskusit ni greh, še vedno lahko stran vržem. Rezultat: najboljši kruh. Ampak ni za vsak dan, ker je preveč dober, pa se ga potem preveč poje. Drugače pa uporabljam "Mešanico za domači kruh" in mi vedno super uspe.

Glede grudic v kruhu pa jaz vedno, ko potresem moko, testo fino "potapkam", da se moka vpije v testo. Malo pomokam, potapkam, da je testo "čisto", nato pa šele zložim.

mamaF  

kuha že od: 21.1.2008

Št. objav: 3340

Objavljeno 13.12.2008 ob 11:32

Janja512, saj bo šlo. Originalno razmerje je res 1:2 v korist moke, vendar pa je včasih moka od istega proizvajalca v enakem pakiranju različno vlažna, zato je treba včasih to razmerje malo "podreti", ena popije več vode kot druga. Po dolgotrajnem vzhajanju je itak vsako testo zelo "tekoče", tudi če ga na začetku zamešaš bolj na gosto. Jaz si pri oblikovanju hleba pomagam tako, da desko na debelo posujem z ostro moko ali celo zdrobom, pomokam hleb tudi po vrhu, ga pokrijem s prtom (uporabljam kar tetra plenice), vzhajam ga pa samo toliko, kolikor rabita pekač in pečica, da se z pomočjo ventilacije segrejeta na 230°C. Ponavadi se testo na deski toliko razleze, da ga še enkrat preganem (če se slučajno kaj prilepi na desko, si pomagam z nožem) potem pa hop v pekač.

Poskusi še ti na ta način (brez da testo zavijaš v prtič), pa bo kruh zagotovo brez grudic moke - zdrob oz. ostra moka se ne grudita ampak odvečna kar odpadeta od testa.

V zadnje sem naredila tak kruh iz polovice ržene in polovice bele moke, testo je bilo seveda še bolj pacasto in težje, tudi med peko se tako velike luknje, kot samo pri beli moki, niso naredile ampak okus in skorja sta pa fantastična.

Tudi pri nas velja kruh po tej metodi za najboljši kruh.

janja512  

kuha že od: 9.2.2003

Št. objav: 282

Objavljeno 26.12.2008 ob 16:51

Evo, zamenjala sem moko... in kruh mi je že parkrat uspel tako, da smo ga pojedli preden se je uspel dodobra ohladiti. Tako sem vesela. Ampak res dam samo dobro skodelico vode in vedno uspe super.

Pri zadnji peki sem dala malo preveč kvasa, pa mi je kruh skoraj pobegnil... no ja, poln pekač ga je bil, še dobro da je pokrov tako zelo visok... Je pa odličen!

Ta recept je zame pravo odkritje!!!

Pa sem ga pekla že iz bele, pa iz koruzne, pa iz ajdove moke (vedno mešane z belo). Zdaj imam v planu poskusit belega z orehi.

A je kdo poskusil namesto vode uporabit teran? Smo enkrat na eni osmici na krasu jedli domač teranov kruh, ki je bil take vijolične barve, a ni imel okusa po vinu.

darinka52  

kuha že od: 7.1.2009

Št. objav: 6

Objavljeno 11.1.2009 ob 10:43

TA KRUH JE RES ODLIČEN

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.