piknik,pečenje,kruh

Kruh brez gnetenja

izredno enostavna priprava

ZZVONE  Izvor: ZDA (Jim Lahey)
Kruh brez gnetenja
    kruh
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 4+ ur 4+ ur
  •  5
  • Zanimivosti

Sestavine

3 skodelice moke

1,5/8 skodelice vode

1/4 žličke suhega kvasa

1 zvrhana žlička soli oz.po okusu

Postopek

Vse sestavine samo malo premešamo v plastični posodi (najboljše s kuhalnico, da si ne umažemo rok), le toliko, da se vse skupaj sprime v kepo testa, nič pa ni treba gnesti.

Pustimo stati (pokrito) najmanj 12 ur (priporočljivo 18) pri sobni temperaturi. Po najmanj dvanajstih urah testo zvrnemo na pomokano desko in ga z roko malo raztegnemo (tudi malo pomokamo, ker je testo zelo mokro). Potem testo zložimo skupaj in sicer tako, da zavihamo levi rob proti sredini, desnega proti sredini, enako zgornji del in nato še spodnjega. Tako dobimo v žogo oblikovano testo, ki ga prestavimo (lepša stran navzgor)na pomokan (ali posut z otrobi, kosmiči...)prtiček in z njim pokrijemo kepo testa (testo lahko damo tudi v pomokano posodo in pokrijemo s prtičkom). Pustimo, da vzhaja 2 uri oz. počakamo, da ima testo dvojni volumen.

Pekač je lahko glinen, steklen, litoželezen, emajliran... s pokrovom. Pečico s pekačem in pokrovom segrejemo na 245 stopinj. Ko je pečica segreta, vzamemo iz nje pekač in vanj stresemo testo, pokrijemo in damo peči. Pekača ne mažemo in ne prekrivamo s peki papirjem.

Pečemo 30 - 35 minut, pokrito, na 245 stopinjah in nato še 15 - 20 minut odkrito, na isti temperaturi (ali pa malo zmanjšamo za cca. 20 stopinj, če opazimo, da premočno peče - odvisno od pečice. Ko je pečen, kruh vzamemo iz pečice, stresemo na prtiček in ga vanj zavijemo. Preden ga režemo, počakamo vsaj 1 uro.


Opombe

Namesto suhega kvasa lahko uporabimo svežega cca. 2g , ki ga stopimo v malo vode. Skodelica je lahko približno 2 - 3 dl, ni tako zelo pomembno. Če povečamo količino moke (večja skodelica), dodamo malo kvasa in soli.

Recept se je prvič pojavil v NY Timesu novembra 2006 in požel slavo kruhojedcev po celem svetu, članom Kulinarike pa ga je predstavil njen član.

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

Sy  

kuha že od: 11.12.2003

Št. objav: 1057

Objavljeno 30.6.2008 ob 16:24

Moj kruh je kar nekajkrat postal kisel, in to predvsem poleti, ko je temperatura prostora višja. Zato mislim, da bi bilo treba skrajšati čas vzhajanja. To se mi je naredilo pri polnozrnatem kruhu, pri beli moki pa ne. Igor, poskusi narediti tak kruh sam, saj strošek (četudi) spodletelega poizkusa ni pretirano velik. Upam, da bo rezultat odličen. LP

ZZVONE  

kuha že od: 29.8.2005

Št. objav: 76

Objavljeno 30.6.2008 ob 19:36

Tudi sam sem prišel do podobne ugotovitve kot Sy. Tisti, ki si doma pripravljate droži za kisel kruh, se boste verjetno strinjali. Jaz včasih namerno pustim testo vzhajati tudi dva dni ali še kakšno uro več, še posebej z rženo moko, da dobi malo kisel okus. Da se temu izognemo, bi mogoče pomagalo, da damo poleti, ko je res vroče, kruh vzhajat na hladnejše mesto.

primorec  

kuha že od: 30.6.2008

Št. objav: 4

Objavljeno 2.7.2008 ob 14:25

Tako, tukaj je porocilo iz bojnega polja.

Kako sem spekel moj hlebec kruha ?. Sledil sem navodilom kot pijanec plotu.... no skoraj tako.. Glede na-to, da se ne spoznam na moke, sem sel v trgovino in kupil takoimenovano "all purpose flour" ( vse namensko moko). Zaenkrat nisem odkril tukaj v Kaliforniji moke z oznako 850, 550 (pa karkoli ze to pomeni).

Vprasanje: Ali morda kdo od bralcev/bralk tega foruma ve morda kaj pomenijo te stevilke ? Ali pa ve za link, kjer bi to prebral. Ali pa (idealno) ve katere moke v USA so ekivalentne stevilcnim oznakam evropskih mok.

No, da nadaljujem. Odmeril sem ustrezno kolicino moke (3 cups) , dodal sol (cajna zlicka) in dodal suhi kvas. Dodal sem malo manj kot 1/2 cajne zlicke kvasa. Vem, recept zahteva 1/4 cajne zlicke.

Vprasanje: ali je kolicina dodanega suhega kvasa zelo pomembna ? Kaksna je posledica, ce je suhega kvasa vec ?

Malo sem premesal vse te setavine in dodal 1.5 cup (ameriska mera v kuhinji) vode in poskusil vse to skupaj zmesati. Priznati moram, uspel sem zmesati, toda imel sem obcutek, da je vse skupaj presuho. Preprosto povedano, zmes se NI prijemala prstov in je glih za glih uspela vso moko skupaj spravit. Zato sem dodal se 1/4 cup vode. To je naredilo vse skupaj, po moje, dovolj vlazno. Zdi se mi, da je bilo celo malo prevec vodeno. Posodo sem pokril z celofanom in sel v sluzbo.

Vprasanje: Ali bi morda ne smel dodati vodo ?

Ko sem zvecer prisel domov ( 12 ur kasneje) me je v posodi cakalo vzhajano testo. Bilo ga je mnogo vec (he he logicno, kajne). Ker je posoda bila steklena sem s trani videl mnogo mehurjev in mehurckov.

Na pomokano platneno krpo sem stresel testo, ki je zelo lepo odstopilo od posode. Delovalo mi je kot neke vrste zolca. Na platnu sem testo razsiril in ga 4 krat prepognil, obrnil na glavo, oblikoval hlebcek in vse skupaj pokril z krpo. Pocakal sem 2 uri. Po dveh urah sem pogledal na testo in videl, da NI skoraj nic naraslo. Pricakoval sem, da bo.

Vprasanje:

Ali kdo ve, kaj je bil vzrok le-tega nenarascanja ? Prevec kvasa ? Prevec vode ? Ali pa morda sploh ne narase vec ? Ce je to tako, potem ne vem, zakaj je potrebno cakati 2 uri ? Ali bi morda moral cakati z zacetnim vzhajanjem 18 ur ? Jaz sem namrec cakal 12 ur.

No, kakorkoli ze. Lotil sem se peke. Segrel sem pecico z litozeleznim loncem in pokrovom v njej na 250 deg C. Za tem sem vanj takorekoc prevrnil (stresel) iz platnene krpe testo in ga malo potresel, da se je testo enakomerno porazdelilo po posodi. Nato sem pekel vse skupaj pokrito 30 minut na 250 deg C in za tem se 20 minut odkrito.

REZULTAT:

Iz pecice je prisel cudovit hlebcek z pravo barvo in lepo skorjo. Zdel se mi je samo malce prenizek v primerjavi z slikami, ki sem jih videl tukaj (kulinarika.net). Zavil sem ga v krpo in pocakal, da se ohladi. Na medmrezju sem prebral, da je to potrebno zato, da skorja postane bolj mehka.

Nekaj ur kasneje sem ga poiskusil. Okus je bil enkraten... zelo dober. Kruh je bil ravno prav vlazen in voljan. Motilo me je samo to, da je skorja bila, po moje, malo predebela in malce pretrda.

VPRASANJE:

Kaj bi naj naredil, da bi bila skorja tanjsa in mehkejsa ? Skrajsal prvi del peke (pokriti del) ? Ali skrajsal drugi del peke (odkriti del)? Bi moral morda peci na nizji (visji) temperaturi ? Morda prvi del na visji in drugi del na nizji ali pa obratno ? Ali pa nekaj popolnoma drugega ? Vsakega nasveta bom zelo vesel.

AJA,da ne pozabim: Kruh NI bil kiselkast !! Okus je bil "ta-pravi".

Sy  

kuha že od: 11.12.2003

Št. objav: 1057

Objavljeno 2.7.2008 ob 17:31

Spoštovani g. Primorec

veseli me, da je kruh uspel vsaj po okusu. Glede tipa moke je bilo na našem forumu že govora, a trenutno ne morem najti teme, ki je govorila o tem. Na kratko: nižja ko je številka, napisana na vrečki moke, finejše mletje je (moka je bolj bela). Tip 500 je ponavadi uporaben za vse reči, najbrž je bil kruh iz te moke.

Glede količine vode nismo vsi istega mnenja. Mislim, da se recept na kulinariki in video-recept razlikujeta prav v količini vode. Vodo je treba prilagoditi tudi v primeru, če uporabimo moko z višjo števlko, npr. T850 ali pa polnozrnato.

Včasih se zgodi, da v drugo testo noče več vzhajati. To opažam pri težjih mokah bolj pogosto kot pri beli, zato je možno kruh speči kar po 12urnem vzhajanju in s tem ni nič narobe. Ponavadi je rezultat skoraj isti.

Za višji hlebček je treba zmanjšati premer posode ali pa povečati količino sestavin

Glede skorjice: tudi meni se je zdela predebela in trda, ko sem pekla na 250 stopinj, zato zadnje čase pečem na 200-210, mogoče malo podaljšam čas pečenja. Za naslednjič bi svetovala zmanjšanje temperature v drugem (odkritem) delu peke. LP!

Lijana  

kuha že od: 6.12.2002

Št. objav: 1603

Objavljeno 2.7.2008 ob 17:54

Mogoče bi pogledal še tole temo na forumu, kjer je takoj pri prvem postu objavljen tale recept in še video zraven. Za dobre pol kile moke je glede na visoko temperaturo čas peke predolg, posledično je skorja debelejša.

<http://kulinarika.net/forum/topic.asp?TOPIC_ID=8170>

mamaF  

kuha že od: 21.1.2008

Št. objav: 3340

Objavljeno 2.7.2008 ob 18:09

Primorec, iz mojih izkušenj s tem čudovitim receptom ti svetujem:

1. če želiš višji hlebček, testa ne stresi iz krpe neposredno v pekač, ampak ga na krpi še enkrat prepogni na polovico, da dobiš manjšo in debelejšo "kepo", to pa potem daj v pekač.

Boš videl, hlebček bo lepo visok na sredini in se bo nižal proti zunanjemu robu.

2. V knjigi Andreja Goljata "kruh" sem o oznakah moke prebrala tole:

številka (400, 500, 850...) pomeni količino (v miligramih) pepela, ki ostane po sežigu 100 g moke. Torej, manj kot je ostanka, bolj "čista"- brez ostankov lupinice- je moka. Naš tip 500 ustreza "all purpose" tipu.

3. Skorja. Seveda je debelina skorja odvisna od časa pečenja. Jaz v emajliranem pekaču pečem hlebec iz 1 kg moke in pribl. 8 dl vode na 230°c pokrito 35 minut , odkrito pa 10-15 minut. Skorja je hrustljava, vendar ne predebela.

4. Moje drugo vzhajanje traja vedno samo toliko, kolikor je potrebno, da se segrajeta pečica in pekač (pa mi zmeraj lepo naraste v pekaču).

5. Pa še količina kvasa: za 1 kg moke (tip 500) porabim ponavadi 8 dl vode, 2 čajni žlički soli in 1 poravnano čajno žličko suhega kvasa.

Upam, da ti bodo nasveti kaj pomagali, sicer pa ti pošiljam en lep primorski pozdrav čez ocean!

mamaF  

kuha že od: 21.1.2008

Št. objav: 3340

Objavljeno 2.7.2008 ob 18:24

Pa še glede časa vzhajanja: moja kuhinja je tudi pozimi precej topla (tudi ponoči se sigurno ne spusti pod 18 stopinj) - skratka nikoli testo ne vzhaja v hladnejšem prostoru. Ponavadi naredim testo pred spanjem , kruh pa spečem naslednji dan po kakih 12-14 urah. Še vedno je lepo uspel in niti enkrat nisem občutila kislega okusa (govorim o navadni beli moki, ržena je malo kiselkasega okusa že sama po sebi).

Kakorkoli obrnem, ta recept je zame odkritje letošnjega leta. Še enkrat hvala ZZvonetu!

Sy  

kuha že od: 11.12.2003

Št. objav: 1057

Objavljeno 29.8.2008 ob 10:35

Mislim, da še nisem omenla, da testo, narejeno po tem receptu, ODLIČNO kot podlaga za pico. Moja mami prisega na domačo pico, odkar smo jo začel delat s tem testom. Naredim ga s krušno moko, vzhaja cca. 12-16 ur, potem ga dam na hladen pekač in gor vse sestavine. Pečem 15-20 minut. Yumiii!!!

sweets  

kuha že od: 16.8.2008

Št. objav: 796

Objavljeno 21.9.2008 ob 14:15

Po tolikih komentarjih je tudi mene premamil ta kruh. Včeraj sem ga (zamesila) danes po 14 urah pa naprej po navodilih. Rezultat, lepo pečen kruhek. Čeprav sem bila zjutraj pri vlivanju te mase na mizo precej skeptična, saj je bilo precej tekoče je stvar uspela. Kruh je dober, drugič poizkusim z dodatki semen.Pošljem še slikce.

lp

Mikki  

kuha že od: 29.5.2007

Št. objav: 59

Objavljeno 9.10.2008 ob 22:13

oj, ja meni je tudi zelo všeč tale kruh. Najbolj zuato ker je malo dela.

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.