piknik,pečenje,kruh

Kruh brez gnetenja

izredno enostavna priprava

ZZVONE  Izvor: ZDA (Jim Lahey)
Kruh brez gnetenja
    kruh
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 4+ ur 4+ ur
  •  5
  • Zanimivosti

Sestavine

3 skodelice moke

1,5/8 skodelice vode

1/4 žličke suhega kvasa

1 zvrhana žlička soli oz.po okusu

Postopek

Vse sestavine samo malo premešamo v plastični posodi (najboljše s kuhalnico, da si ne umažemo rok), le toliko, da se vse skupaj sprime v kepo testa, nič pa ni treba gnesti.

Pustimo stati (pokrito) najmanj 12 ur (priporočljivo 18) pri sobni temperaturi. Po najmanj dvanajstih urah testo zvrnemo na pomokano desko in ga z roko malo raztegnemo (tudi malo pomokamo, ker je testo zelo mokro). Potem testo zložimo skupaj in sicer tako, da zavihamo levi rob proti sredini, desnega proti sredini, enako zgornji del in nato še spodnjega. Tako dobimo v žogo oblikovano testo, ki ga prestavimo (lepša stran navzgor)na pomokan (ali posut z otrobi, kosmiči...)prtiček in z njim pokrijemo kepo testa (testo lahko damo tudi v pomokano posodo in pokrijemo s prtičkom). Pustimo, da vzhaja 2 uri oz. počakamo, da ima testo dvojni volumen.

Pekač je lahko glinen, steklen, litoželezen, emajliran... s pokrovom. Pečico s pekačem in pokrovom segrejemo na 245 stopinj. Ko je pečica segreta, vzamemo iz nje pekač in vanj stresemo testo, pokrijemo in damo peči. Pekača ne mažemo in ne prekrivamo s peki papirjem.

Pečemo 30 - 35 minut, pokrito, na 245 stopinjah in nato še 15 - 20 minut odkrito, na isti temperaturi (ali pa malo zmanjšamo za cca. 20 stopinj, če opazimo, da premočno peče - odvisno od pečice. Ko je pečen, kruh vzamemo iz pečice, stresemo na prtiček in ga vanj zavijemo. Preden ga režemo, počakamo vsaj 1 uro.


Opombe

Namesto suhega kvasa lahko uporabimo svežega cca. 2g , ki ga stopimo v malo vode. Skodelica je lahko približno 2 - 3 dl, ni tako zelo pomembno. Če povečamo količino moke (večja skodelica), dodamo malo kvasa in soli.

Recept se je prvič pojavil v NY Timesu novembra 2006 in požel slavo kruhojedcev po celem svetu, članom Kulinarike pa ga je predstavil njen član.

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

jampina  

kuha že od: 5.12.2007

Št. objav: 229

Objavljeno 12.2.2008 ob 18:12

v nedeljo sem prvič pekla ta kruh sicer po receptu Ninicke ,enkraten ,sicer pa je recept tako preprost da ga

bo v soboto verjetno pekel sin,kuhanje mu gre odlično od rok-v usta pa še bolj

Brusnica  

kuha že od: 9.11.2006

Št. objav: 46

Objavljeno 4.3.2008 ob 10:40

Zelo vesel

Super rezultat. Ne morem verjeti. Samo enkrat pred tem sem poskusala nekaj ustvariti s kvasom in je bila popolna polomija - v družini nimam nikogar, ki bi to obvladal, zato nimam pojma, kako to gre.

Prvič sem pri tem kruhu dala malo preveč vode in preveč kvasa (en del moke je imel kvas že vmešan), pa posoda verjetno ni bila dovolj vroča v pečice - sem jo vzela ven takoj, ko je lučka ugasnila - in se mi je grozno zalepil na dno. No, je bil vseeno dober, zato sem še enkrat poskusila.

Na eni nizozemski spletni strani sem našla tale preračun iz meric: 430g moke, 1/4 žličke kvasa, 1 3/4 žličke soli in 345ml vode. Sem pustila na 21-22ºC 9 ur in neto prepognila, dala pečt po dveh urah in super.

Nič se ni zalepil, ker sem po ugasnitvi lučke na pečici počakala še par minut, za vsak slučaj pa sem po dnu še malo posula z moko. Izgleda fenomenalno in dober je pa za umret.

Nizozemskega kruha sem se že preobjedla, vrh glave ga imam in danes sem tako veselo sedla k zajtrku, mmmmm, končno dober kruh.

Ga bom še kdaj naredila, verjetno s kako temnejšo moko.

elba  

kuha že od: 7.2.2007

Št. objav: 178

Objavljeno 4.3.2008 ob 12:39

Že nekaj časa pečem kruh po tem receptu, vedno krasno uspe in je božansko dober.

Imam pa za vse mojstre in mojstrice eno vprašanje - ko preložim kruh na prtiček in ga drugič vzhajam, prtiček na debelo potresem z moko in sezamom. Vendar se mi kljub temu testo skoraj prilepi na krpo. Ko ga preložim v posodo, moram krpo postrgati z lopatko za testo.

Sem že poskušala z manj vode, testo se ni prijelo na krpo, vendar je bil tudi kruh bolj zbit.

Moje količine - 60 dkg moke, 4,5 dl vode, sol, kvas.

Ali ima kdo kakšen nasvet?

Hvala in lp,

Lejla13  

kuha že od: 21.1.2008

Št. objav: 390

Objavljeno 4.3.2008 ob 14:10

Nežinka, kako scopraš tako lepo rahel in luknjast kruh? Moj je bolj zbit. Zadnjič sem delala iz 1 kg moke in je bil lepo visok, vendar še vedno gost in rahlo pocast, čeprav sem ga dovolj dolgo pekla. Torej ni stvar samo v velikosti posode.

In še to, ali mi kdo lahko svetuje, kako naj naredim, da bo skorja ostala hrustljava tudi ko se kruh ohladi.

čoko  

kuha že od: 19.11.2007

Št. objav: 867

Objavljeno 4.3.2008 ob 16:51

Skorja ostane hrustljava, če pečenega kruha ne zavijaš in podaljšaš čas peke za cca 10 minut, pa tudi potem,ko je hladen, ga ne smeš hranit v polivinil vrečki.

čoko  

kuha že od: 19.11.2007

Št. objav: 867

Objavljeno 4.3.2008 ob 16:55

Luknje so pa precej odvisne od moke- bolj je bela, več je glutena, bolj vzhaja, večje so luknje. In tisti 2 uri vzhajanja po oblikovanju sta obvezni, potem se pa ne sme nič več "mečkat", samo prevrnit v pekač.

Lijana  

kuha že od: 6.12.2002

Št. objav: 1603

Objavljeno 4.3.2008 ob 18:30

Elba, zdajle sem še enkrat prebrala recept in videla, da testo lahko drugič vzhaja v prtu. Sama ga vedno dam v pomokano plastično posodo in pomokam tudi po vrhu, tako, da se po vzhajanju kar strese iz posode. Kot vidim po slikicah, ga tudi večina drugih precej moka, kar se vidi na pečeni skorji.

Ker je tako dober, ga pečem bolj poredko, pa da se ne bi preveč poredili. Opazili pa smo, da ta kruh med pečenjem ne razvije tistega prijetnega vonja po kruhu kot pri klasični peki ali peki v kruhomatu.

buča  

kuha že od: 29.7.2006

Št. objav: 1561

Objavljeno 5.3.2008 ob 10:06

Zelo vesel

Elba, ko kruh vzhaja 12 ur ga nič ne prelagaj na prtiček, ampak ga kar v posodi kjer je shajal malo pomokaj in pomesi, nato pusti še 2 uri in potem prevrni v vroč pekač. Preverjeno!

čoko  

kuha že od: 19.11.2007

Št. objav: 867

Objavljeno 5.3.2008 ob 15:28

Jaz ga dam včasih drugič vzhajat v naoljeno plastično posodo, pa nič moke-pride malo drugačna skorjica, zelo fina... Včasih pa še naoljeno posodo posipam s sezamom. Super!

Dusano  

kuha že od: 29.9.2001

Št. objav: 322

Objavljeno 6.3.2008 ob 15:42

Zelo vesel

super kruh , mnjami

aja več sem pa napisal tule

http://www.kulinarika.net/forum/topic.asp?TOPIC_ID=8170

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.