repa, bujta repa, pust, post, zima,novo leto,pust,kuhanje,jesen,zima,enolončnice,glavne jedi,mesne jedi,kosilo,večerja,Pust, pust mastnih ust - Poznate tradicionalne slo,Pustni recepti,VEDNO SPAR

Bujta repa

Prekmurska klasika

Spar Slovenija   2.2.2024Izvor: Slovenija
2024-02-02
Bujta repa
    enolončnice
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 2 uri 2 uri
  •  
  • Zanimivosti

Bujta repa je tradicionalna prekmurska jed, ki se pripravlja iz kisle repe, svinjskega mesa in kosti ter prosene kaše. Jed je značilna za čas kolin, ko je na voljo dovolj svinjskih izdelkov. Bujta repa je bogata in nasitna, zato jo lahko postrežemo kot samostojen obrok ali kot prilogo k drugim mesnim jedem. Najboljša je, če je vsaj enkrat pogreta. Dober tek!

Sestavine

Količina: za 4 osebe

1 kg kisla repa

70 dag mesnate kosti

2 dl prosena kaša

2 žlici bele moke

4 žlice masti

1 čebula

2 stroka česna

1 ščepec sol

1 ščepec popra

3 ščepci kumine

1 lovorjev list

1 žlica mlete sladke paprike

1 list majarona

1 žlica kisa

Postopek

Oprane kosti z mesom damo v lonec s hladno vodo in pustimo, da zavre in počasi kuhamo pol ure. V lonec dodamo oprano kislo repo in začimbe ter počasi kuhamo, da se repa zmehča. Dodamo oprano proseno kašo, ki pa mora ostati na površini, da se ne prime posode.

Vse skupaj kuhamo toliko časa, da je kaša kuhana. V kozici iz maščobe in moke naredimo prežganje z dodatkom čebule in mlete paprike, ga razmešamo z mrzlo vodo in vlijemo v lonec s kuhano repo in kašo. Nežno premešamo, po potrebi dosolimo, zavremo in počasi kuhamo še 5 minut.

Bujto repo lahko postrežemo kot samostojno jed ali pa kot prilogo k pečenki in krvavicam ter praženemu krompirju.


Opombe

SPONZORIRANO SPOROČILO

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!
Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.