kruh, brez jajc, brez mleka, velika noč, pletenica,velika noč,brez laktoze,priloge,kruh,slovesnost,Katere 4 jedi ne smejo manjkati na velikonočni miz,VEDNO SPAR,Zajec ne nosi jajc!,Zakaj je Velika noč vsako leto na drug datum?

Velikonočna pletenica brez jajc in mleka

Velikonočna pletenica tudi za tiste z alergijami na jajca in mleko

Spar Slovenija   5.3.2024
2024-03-05
Velikonočna pletenica brez jajc in mleka
    kruh
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 4 ure 4 ure
  •  
  • Zanimivosti

V velikonočne jedi, pa naj bodo sladke ali slane, tradicionalno sodi veliko jajc, ki simbolizirajo ponovno rojstvo, zlata barva, ki jo podarijo predvsem sladkim jedem, pa pomeni tudi bogastvo praznične mize. Če jajc iz kakršnega koli razloga ne jeste ali pa se jim izogiba kdo od vaših bližnjih, brez skrbi.

V kvašenem testu so jajca predvsem zaradi barve, ki jo lahko na precej bolj zabaven način pričaramo tudi z žafranom (če žafrana nimate, lahko za podoben efekt uporabite kavno žličko kurkume), za vlažnost in rahlost testa pa zelo dobro poskrbi oljčno olje.

Sestavine

1 g žafrana

1 žlica sladkorja

400 g moke

200 ml sojinega napitka SPAR VEGGIE

10 g suhega kvasa

70 ml olivnega olja

60 g trsnega sladkorja

1 ščepec soli

1 rezina limonine lupine

2 zvrhani jedilni žlici sladkorja v prahu

1 ščepec vanilijevega prahu SPAR NATUR*PUR

Postopek

Žafran in 1 žlico sladkorja stremo v možnarju. Vse suhe sestavine zmešamo v veliki skledi. Topel sojin napitek in oljčno olje zmešamo v lončku in prilijemo k suhim sestavinam. Zmešamo s pomočjo mešalnika z metlicami za testo.

Ko se testo odlepi od posode in se naredi gladka, elastična kepa, testo še 10 minut mesimo ročno na pomokani površini. Testo naj 2 uri počiva na toplem, pokrito s čisto kuhinjsko krpo. Vsakih 20 minut ga čisto na kratko pomesimo.

Po 2 urah počitka testo razdelimo na 3 ali 4 dele. Vsak del z dlanmi zvaljamo v trak ("kačo") dolžine 40 cm. Trakove na zgornjem koncu pritisnemo skupaj in spletemo kito oz. pletenico. Položimo na pekač, obložen s peki papirjem, kjer naj pokrita počiva 30 minut. Premažemo s toplim sojinim napitkom in potrosimo s sladkorjem za posip.

Pečemo 25 minut na 175 °C. Potem pečico ugasnemo, pletenico pa pustimo v pečici še 10 minut.


Opombe

SPONZORIRANO SPOROČILO

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!
Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.