pust,cvrtje,sladice

Pustni krofi

Reca  
Pustni krofi
Slike postopkov »
Slike gotovih jedi »

Sestavine

Količina: 12 krofov

25 dag gladke bele moke tip 500

25 dag ostre moke

2,5 dag svežega kvasa

2,5 dl mlacnega mleka

0,5 dl olja

4 rumenjake

1 zlica kisle smetane

1 vanilin sladkor

3 dag rjavega kristalnega sladkorja

3 jedilne žlice ruma

nastrgana lupinica ene neškropljene limone

ščep soli

olje za cvrtje

marmelada za nadevanje

Vanilin sladkor in mleti sladkor za posip

Postopek

V kruhomat damo mlacno mleko, olje, rum, rumenjake, kislo smetano, sol in vanilin sladkor. Na vse to stresemo moko, nanjo pa limonino lupinico, rjavi sladkor in kvas. Aparat nastavimo na program za gnetenje.

Medtem ko aparat dela testo pripravimo delovno povrsino. Na veliko leseno desko pogrnemo prt in ga malce pomokamo. Ko je testo gotovo ga stresemo na desko in malce z roko pregnetemo. Oblikujemo štruco,ki jo razrezemo na 12 enakih delov. Vsak košček vzamemo med dlani in ga oblikujemo v kroglico, kroglico pa v krof. Vsi krofi naj na deski vzhajajo najprej 15 minut na eni in nato 15 minut na drugi strani. Ves cas naj vzhajanja naj bodo pokriti s prticem.

V posodo damo olje in ga segrejemo. Olje ne sme biti prevroče. Pravo je takrat, ko vanj potopimo rocaj kuhalnice in se ob njem počasi dvigujejo mehurčki.

V tako olje polagamo krofe z vzhajano stranjo in posodo pokrijemo. Ko so ocvrti na eni strani, jih obrnemo in v nepokriti posodi cvremo se po drugi strani. Poberemo jih iz olja in jih damo na papirnat prtič da se ohladijo. Ohlajene s pomočjo testomata napolnimo s poljubno marmelado in potresemo s sladkorjem.


Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

ppztaja  

kuha že od: 25.5.2009

Št. objav: 22

Objavljeno 1.3.2014 ob 18:28

sama imam kruomat ki sprejme do 600g moke in ko želim dvojno količino naredi tako, da zamesim prvo rundo na programu za gnetenje(ura in 50min) so ma že po polovici dovolj vzhajani in jih kar iz posode oblikujem v kroglice in na pomokan prt, v posodo pa že drugo rundo sestavin in ponovitev... medtem ko vzhajajo se naslednji zamesijo in medtem ko prvo rundo pečem, druga runda vzhaja.

Miracl  

kuha že od: 2.3.2014

Št. objav: 1

Objavljeno 3.3.2014 ob 21:26

Pozdravljeni!

Uspelo mi je, da sem se registrirala v Kulinariko, ki jo že dalj časa spremljam. Imam pa zelooo zeloooo pozitivno mnenje o pustnih krofih od Rece, ki sem jih v zadnjem mesecu pekla že 4x. Vsakič so ODLIČNO uspeli. Pa moram povedat, da sem vsakič delala iz 1kg moke, kar vse skupaj, razen kvasnega nastavka, sem dala v skledo, na koncu dodala še kvas in vse skupaj zgnetla z električnim mešalnikom. Testo sem pustila 2x vzhajat, ko je tretjič naraslo, sem začela delati kroglice-krofe in ko so vzhajali na eni strani, sem jih obrnila še na drugo. V olje sem jih polagala spet na drugo stran, skratka, vsakič letos so mi uspeli. Resnično dober recept in uspeh zagotovljen.

luckaberginc  

kuha že od: 1.8.2011

Št. objav: 1

Objavljeno 9.3.2014 ob 17:25

Po dolgih letih cvrenja krofov, so mi po Recinem receptu ob letošnjem pustu odlično uspeli. Sem jih kar dvakrat naredila. Imam pa moko iz mlina in domača jajca.Ta recept zares priporočam.

UrškaMolnar  

kuha že od: 25.11.2012

Št. objav: 6

Objavljeno 10.3.2014 ob 10:41

Zelo vesel

Reca, zahvaljujem se ti za odličen recept. Krofe sem namreč pekla prvič, a so kljub temu uspeli. Tudi "izpuhteli" so en dva tri, saj so bili naravnost božanski.

vesoljka  

kuha že od: 14.4.2008

Št. objav: 134

Objavljeno 31.1.2015 ob 18:54

Meni je testo super uspelo, vsaj zdelo se je tako, super naraslo, z mehurčki, potem se je pa zalomilo. Malo ga pregnetem, kot je v receptu, naredim klobaso in 12 delov, potem pa niti nisem vedela, kako jih dati v kroglico - a jih moram stisniti? Ker se je testo nekak preklapalo, pač rezina je nastala, ko sem rezala klobaso. Pa tudi minimalno so vzhajali, oblika večine pa itak nikakva. Zdaj sploh ne vem, če naj jih dam pečt, ker to ni podobno krofom že zdaj.. Kaj sem naredila narobe?

vesoljka  

kuha že od: 14.4.2008

Št. objav: 134

Objavljeno 31.1.2015 ob 19:08

Poleg tega ne razumem teh mehurčkov ob kuhalnici.. ob moji so bili že zelo kmalu, pa imam zdajle dva "krofa" v olju že skoraj 10 min in še kar nista spremenila barve..

johana  

kuha že od: 5.3.2014

Št. objav: 12653

Objavljeno 31.1.2015 ob 19:44

Pozdravljena, Vesoljka, kroglice jaz delam kar na dlani, vsak košček testa stehtam na približno 70g in jih potem ročno oblikujem. Olje segrevam na višji temperaturi, ko pa se ob kuhalnici pojavi precej mehurčkov, temperaturo na štedilniku zmanjšam. Očitno imaš še vedno premajhno temperaturo olja. Kajti krofi se cvrejo samo 4 minute na vsaki strani, prvič jih je treba pokriti s pokrovko, drugič pa ne.

vesoljka  

kuha že od: 14.4.2008

Št. objav: 134

Objavljeno 31.1.2015 ob 19:53

Hvala! :) A ko košček testa odrežeš, ga potem močneje stisneš, da nastane kroglica? Ker ko se testo prepogne, so tiste zareze potem, če se premalo stisne.. ne znam razložit, ali sem imela pa jaz preveč suho testo, čeprav dvomim. Jaz si nisem upala in itak je bilo vse bolj ploščato. Okus je sicer dober, testo je očitno res uspelo, a premalo sladek zame. :)

S tem oljem pa res ne znam... 4 sem zažgala, drugače imam pa premalo vroče, ker se predolgo peče.. ampak čim povišam, ga še bolj poserjem. Mehurčki se različno hitro dvigujejo, ampak očitno nisem še poštudirala.

johana  

kuha že od: 5.3.2014

Št. objav: 12653

Objavljeno 31.1.2015 ob 20:04

Vesoljka, čisto na lahno oblikuješ testo z dlanjo v kroglico, nič stiskati, če je testo lepo voljno. Pri olju je pa res treba biti kar previden, najprej povečaš temperaturo, ko pa se začne ob leseni kuhalnici delati res veliko mehurčkov, potem zmanjšaš temperaturo na štedilniku, oz. plina, čisto na minimum. In tako pečeš vse krofe pri tej temperaturi do konca.

vesoljka  

kuha že od: 14.4.2008

Št. objav: 134

Objavljeno 31.1.2015 ob 20:22

Ma saj to je bil problem, testo ni bilo voljno za oblikovanje v kroglico. Pri rezanju klobase so nastale dovolj široke rezine, da ko sem hotela oblikovati v kroblico, se mi je testo zgolj prepogibalo. Pa nisem preveč pomokala površine, na kateri sem delala klobaso, mogoče je pa sploh ne bi smela. Pri dveh sem bila bolj groba in je bila potem dovolj visoka oblika, pri ostalih si pa nisem upala, ker je bilo testo tako lepo mehurčkasto, nisem hotela pokvariti še tega, ampak je bila oblika pa zato ploščata. Saj tako grozno vseeno ni bilo na koncu, ker so se tudi v olju še malo dvignili, samo kaj vem.. se mi zdi, da je bilo tudi 15 min premalo za vzhajanje.

Hvala ti, to glede olja bom upoštevala naslednjič.. zdaj sem malo povečevala plin in potem spet zmanjševala, enkrat morala dat tudi stran s plina, ker so se mi kurili.

Hvala :)

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.