Smem prosit?

frina  

član od: 8.5.2005

sporočila: 3472

tema odprta - 24. jan 2012 20:58 | ogledi: 15.924 | odgovori: 180

Mislim, da nisem edina, ki me moti odziv nekaterih članov na nekatere prispveke posameznikov, ki na tem forumu iščejo pomoč. Vse vrste pomoči, ne  samo pri kuhanju, saj je  skupnost obiskovalcev KulSlo tudi velika skupnost, v kateri smo se znašli ljudje z različnimi izkušnjami in z različnimi sposobnostmi, da te izkušnje posredujemo naprej, predvsem pa z različnimi sposobnostmi, da pridemo sami do rešitve.

VSi smo drugačni, eni smo pri iskanju rešitev manj spretni, drugi pri tem pokažejo veliko spretnost.

In vsi, ki pridemo na ta formu s kakšnim vprašanjem, težavo, ali pa samo rabimo potreditev od velike skupnosti nekaj tisoč ljudi, ki se tu srečujemo, smo svoje besede zapisali z zaupanjem v ljudi, ki bodo naš zapis prebrali.

Zaupanje je neprecenljivo in človek, ki ga prizadanemo zato, ker smo poteptali njegovo zaupanje, je ranjen. Boli vse, vedno in zaupanje se manjša. Tudi med nami.

Govorim o različnih prispevkih posameznikov, ki z popolnoma nedolžnim vprašanjem, stališčem, ali prošnjo, želijo našo pomoč, prosijo za naše mnenje, ali pa želijo pomoč  tam, kjer jo upravičeno pričakujejo.

Res je, nekateri samo komentirajo in ne prosijo za naše mnenje in našo oceno.

Čedalje pogosto se dogaja, da popolnoma nedolžne teme povzročijo vihar v kozarcu vode, ki je povsem nepotreben in nekoristen. Razen, če ima kdo občutek, da je potrebno, da koga užali in mu takoj pove, da je neveden butelj, da mu dopove, da nima nobenega pojma o kakšni stvari, ali pa, da nas njegovo mnenje res ne briga, in mu je povzročena bolečina v užitek.

Govorim o užitkih tistih posameznikov, ki se oglasijo v kakšni temi, kjer nekdo prosi, da mu  pomagajo najti kak podatek, pa ga bolj pametni napadejo, da si naj sam poišče. Ne izključujem komodite, načeloma je mogoče, da človek ni iznajdljiv, da je nespreten pri uporabi računalnika, kar se je meni pogosto dogajalo.

Naslednja kategorija so tisti, ki ne dovolijo, da ima kdo težave, ki jih zbanalizirajo, ki jih ne sme imeti. Ali kdaj pomislite, da je najbrž težko, tudi če si anonimen, pokazati svojo človeško stisko in pripovedovati osebne stvari ljudem, ki jih je poznaš, vendar od njih pričakuješ razumevajoč odgovor. Ne pa moralne pridige, ocenjevanja krivde, in še nabijanja krivde, ki izpodjeda samopodobo.Za nekoga je situacija usodna, tistemu, ki mu je ni potrebno rešiti, pa je večkrat zelo hitro jasno, čeprav je veliko podatkov premalo, da bi bilo mnenje in pomoč ustrezna. In niso vsi iz istega testa in niso vsi v socialnih vlogah enako spretni, zato pa živimo v skupinah. Mar ni mogoče, da bi kdaj brez lastne domišljavosti pomislili, da pomoč ne pomeni pravice, da nekoga preprosto žalimo.

Zadnja katergorija so prošnje za pomoč. Čisto konkretno pomoč, ker nekdo nekaj išče. Če ima odveč, glede plačila pa  se bosta zmenila. Spomnim se iskanja strojška za rezanje, nekdo ga je iskal, drug pa ga je imel doma odveč. To ni bil posel, to je bila tista pomoč, ki jo iščemo.

Bolj je pod drobnogledom prošnja za pomoč za stvari, ki se nam zdi, da so samoumevne, da jih imamo mi in ne razumemo, da jih drugi nimajo, da si jih želijo iz kdovekakega razloga. Tako kot si jaz želim stekleno bučko z Rdečo kapico, v kateri sneži, ki večini ne pomeni ničesar. Prosim, ali mogoče kak drug, bi rekla bolj haudrast izraz, ki lepo vzgojenim ni čisto povšeči, je vedno samo prošnja, ne pa zahteva. Lahko ponudimo pomoč in nihče nas ne sili, da damo komu kaj proti svoji volji in na svoje stroške. Pravijo, da kdor deli, se mu v rokah množi, zato imam jaz užitek, ko lahko komu pomagam, čeprav včasih to tudi nekaj stane. Ampak nikoli ne plačujem nobenim humanitarnim organizacijam, pa se izravna.

Mene motijo odgovori, ki ne pomagajo prav nič, ti so razlog, da se potem razvije debata, kdo ima bolj prav. Težko je biti pravičen, ampak po moji oceni je boljši tisti, ki nekaj stori za drugega, z besedo, ali dejanjem.

Preden se spravimo v kak nov  prepir, pomislimo, kako je tistemu, ki je zapisal prvi stavek in običajno ni imel slabega namena. Take teme so potem polne žaljivk tipa: " Pa še kapico ji naredi." Kot da živijo v svetu, kjer je potrebno vsako uslugo plačati, kjer ni nič preproste darežljivosti in v svetu, kjer so same barabe in nato celo življenje posvetijo temu, da bi sami tako barabo odkrili. V preži je težko živeti in precej bolje je živeti, in pisati z nekim zaupanjem, da so ljudje v porečuju vendarle pošteni in dobrih namenom, ker bi sicer svojo pokvarjeno priložnost iskali kje druge, ne pa na straneh, kjer pogovarjamo o mehkobi šmorna.

Vsak moj prispevek je moje mnenje in napisan z dobrimi nameni, nekateri  me razumejo drugih se niti ne dotakne, in kvarijo zgodbe vedno znona in znova.

Na tej strani pričakujem družbo ljudi, ki želijo, da je svet boljši, da je sodelovanje in razumevanje vrednota, ki nas druži, ne pa nergače, ki se hranijo s krvjo nemoćnih žrtev, ki ždijo v ozadju in se nato bojijo kaj prositi, To se je zgodilo tudi meni, zato vem, kakšen občutek sem imela.

S teh strani sem se že umaknila zaradi pomanjkanja empatije in predvsem zaradi odbravanja grdih dejanj, ker ni kriv samo tisti, ki kaj naredi, kriv je tudi tisti, ki kaj opusti. In to pomoč šibki strani,

Smem prosit z besedami Linharta: " Eden drugmo ognja dajmo !"

F r i n a

lovebeyba  

član od: 25.1.2010

sporočila: 122

24. jan 2012 21:24

samo kapo dol 

 

Sem pa to že tudi sama opazila, ker nisem našla sama enega podatka in sem se seveda ubrnila na kulinariko in bila rahlo razočarana nad odgovori. Sem pa mnenja, da nobeden uporabnik kulinarike ne sprašuje na forumu za nekatere uporabnike ''banalne'' stvari, če bi jih pa lahko poiskav sam.

 

lp

lovebeyba

Bojan  

član od: 29.8.2001

sporočila: 585

24. jan 2012 21:25

Frina, hvala za tole razmišljanje. Lahko si ga k srcu vzamemo tudi mi, ki moramo včasih na tej strani tudi kaj poadministrirati!  

Bojan Administrator

osiris  

član od: 14.6.2010

sporočila: 48

24. jan 2012 21:28

Bravo Frina!! Se popolnoma strinjam

osiris

zeta  

član od: 21.5.2009

sporočila: 1353

24. jan 2012 21:40

Samo en stavek:

Nikomur ne stori ničesar, česar ne želiš, da drugi stori tebi.

zeta

dixi  

član od: 30.11.2005

sporočila: 208

24. jan 2012 21:42

Bravo Frina! Na takšen post sem čakala.

dixi

mojcazala  

član od: 6.1.2011

sporočila: 112

24. jan 2012 21:57

bravo frina!!! kapo dol, resnično lepo napisano...tudi jaz sem čakala na takšen članek..., ker sem bila tudi jaz deležna enega od zgoraj naštetih primerov kako te ljudje spljuvajo v sekundi, če si pač omislijo da jim nisi všeč pačeprav samo z enim čisto nedolžnim vprašanjem:(

ko sem velikokrat brala tele forume kako ženske(tiste od katerih sem jaz dobila hladen tuš) odgovarjajo na vprašanja...kako skupaj iščejo rešitve...pa sem si rekla da se bom tudi jaz vpisala na tole kulinariko...in ko sem postavila svoje prvo vprašanje sem doživela tak šok da človek enostavno nemore verjeti in 10x prebere kar so mu napisali in še mu ni jasno... :(

mojcazala

rosie  

član od: 15.9.2007

sporočila: 1141

24. jan 2012 22:04

Frina, čestitam za tale zapis.

rosie

Milži  

član od: 8.6.2007

sporočila: 1427

24. jan 2012 22:10

 Frina, bravo 

 

 

Milži

ribaracarak  

član od: 3.4.2003

sporočila: 4311

24. jan 2012 22:42

Mojcazala, kljub vsemu, kar je tu dobronamerno napisanega, tvoj poniževalen odnos do materinščine ostaja.

rrr

tunna  

član od: 11.9.2010

sporočila: 288

24. jan 2012 22:43

Frina, čudovito si ubesedila mnenja mnogih članov, ki se "skrivamo v ozadju".

tunna http://titabota.blogspot.com/

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti