mnenj na posebni strani

Korenčkovi štruklji v korenčkovi omaki

za ljubitelje korenja in vegetariance, bodisi kot priloga k mesu, topla predjed ali glavna jed

Sestavine

Testo:

500 g gladke moke (od tega lahko 100 g ostre)

kozarec vode (dobrih 200 ml, od tega lahko 100 ml stisnjenega korenčkovega soka)

eno jajce

Nadev:

0,5 kg korenja

pest pšeničnega zdroba

pest krušnih drobtin

1-2 dl smetane (kisle ali za kuhanje)

malo soli ali vegete

zelišča po želji (peteršilj, koper, drobnjak, bazilika...)

Omaka:

pol žlice margarine

0,5 kg naribanega korenja

malo soli ali vegete

začimbe (priporočam curry, kurkumo ali žafran)

2 dl smetane za kuhanje

mleko po želji za razredčitev

Postopek

Jajce zmešamo z vodo, dodajamo moko, da zamesimo testo, ga dobro vgnetemo, potolčemo, da postane gladko in se ne lepi na dlani (dodamo moko po potrebi). Zavijemo v folijo za živila in postavimo za pol ure v hladilnik.

Ta čas pripravimo nadev iz naribanega korenja (na trakce), ene pesti pšeničnega zdroba in krušnih drobtin. Dodamo smetano, po želji začinimo in dobro premešamo.

Testo na pomokani površini (krpi v kateri bomo kuhali) razvaljamo in razvlečemo - po želji debelo. Po potrebi ga razdelimo na dva dela. Nadev z roko enakomerno porazdelimo na dveh tretjinah površine testa. Krpo na spodnji strani dvignemo, testo zavijemo v zvitek in nato ga še z druge strani zavijemo v krpo.

Kuhamo v slani vodi približno 15 minut, odvisno od debeline. Jaz sem ga 10 minut (glej sliko - razvaljano na 1-2 mm debelo testo). Vodo zlijemo, krpo odvijemo, narežemo in postrežemo.

Med kuhanjem lahko pripravimo omako. Na žlici margarine popražimo naribano korenje (na trakce), da spusti malo soka (dobrih 5 minut). Po želji posolimo oz. povegetamo, začinimo (meni najbolj pristaja curry in/ali kurkumo in/ali žafran, poleg tega dobi omaka še lepo barvo). Zalijemo s smetano. V kolikor se vam zdi omaka pregosta, jo razredčite z malo mleka, kot alternativo vsemu temu lahko uporabite 3 cl mleka in žlico moke.

Dober tek.