božič,miklavževo,novo leto,pečenje,sladice

Najboljši marmorni kolač

teta torta  Izvor: Avstrija
Najboljši marmorni kolač
    sladice: pecivo
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  •  5
  • Zanimivosti

Sestavine

7 jajc

300 g sladkorja

1 ščep soli

1 vanilijev sladkor

2 dl mleka

380 g moke

1 pecilni prašek

1,5 dl olja (po možnosti z okusom po maslu)

3 žlice kakava

3 žlice ruma

Postopek

1. Model za šarklje natančno namažemo z maslom in potresemo z moko. 80 g moke gladko zmešamo z mlekom, da mešanica nima grudic. Preostalih 300 g moke presejemo s pecilnim praškom. Kakav zmešamo z rumom v gladko pasto.

2. Rumenjake, polovico sladkorja in vanilijev sladkor penasto mešamo (vsaj 5 minut), nato med mešanjem po žlicah dodajamo mlečno - močnato mešanico in počasi prilivamo še olje.

3. Iz beljakov in druge polovice sladkorja stepemo trd, a mazav sneg. 1/3 ga s kuhalnico vmešamo v rumenjakovo maso, da jo razrahljamo. Nato naložimo nanjo preostali sneg in potresemo moko, ki smo jo presejali s pecilnim praškom. Vse rahlo zmešamo s kuhalnico.

4. 1/3 testa damo v skledo, kjer smo stepali sneg in mu s kuhalnico primešamo kakavovo pasto.

5. Pečico nastavimo na 160 stopinj. Svetlo in temno testo izmenoma naložimo v model in na koncu še rahlo premešamo z vilicami, da dobimo marmoracijo.

6. Pečemo približno 1 uro. S pletilko ali zobotrebcem preverimo ali je kolač pečen. Nato ga pustimo v modelu še 10 minut, da se nekoliko ohladi in ga zvrnemo na mrežo.


Opombe

Zame je to najboljši marmorni kolač, pa sem preizkusila že precej receptov.

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

Vanja_v_ZDA  

kuha že od: 14.11.2008

Št. objav: 6079

Objavljeno 8.1.2010 ob 18:52

Vesel

Mambica, odsvetujem pečenje z maslom. Sem ga pekla na oba načina in povem, da je z oljem neprimerno boljši. Mene je še najbolj motilo pri pripombi isto kot Rimljanko, namreč, da tisto, kar imamo v sloveniji ni nič vredno. Napuh, kot pravi moderatorka.

Ognjič  

kuha že od: 18.1.2006

Št. objav: 4733

Objavljeno 8.1.2010 ob 21:56

teta torta je mojster peke in pri tem receptu je zapisala, od kod izvira. Torej, napisala je recept za marmorni kolač, kot ga delajo v Avstriji. In tudi ni teta torta tam nekdo s šestimi razredi osnovne šole in plesnim tečajem, mimogrede pa še kaj speče. Vsekakor je najmanj toliko pismena, kot tista avtorica, ki jo navajaš (če je tudi teta torta napisala knjigo, ne vem, vem pa, da je imela svoje članke v časopisih).

Sicer pa tudi meni ni všeč napuh nove članice, se kar strinjam z Vanjinim zapisom. In itak takšni ne znajo tudi z rokami kaj konkretnega naredit, je bolj vse v jeziku oz. prstih...

mambica  

kuha že od: 29.9.2007

Št. objav: 532

Objavljeno 9.1.2010 ob 9:27

Verjamem, da je ta kolač zelo dober, tudi olje me ne moti, ker sem ga do sedaj, kot se že omenila sama vedno pekla z oljem. Toda zadnje čase sistematično mečem ven olje iz vseh receptov, ker mi nekako ne ustreza več. Meni se pač ne zdi nič narobe, če še kdo kdaj predlaga kakšen nadomestek.

Ognjič, v Avstriji pa pečejo marmorni kolač tudi z maslom ali sladko smetano.

Vsak ima pač pravico do svojega mnenja.

Ognjič  

kuha že od: 18.1.2006

Št. objav: 4733

Objavljeno 9.1.2010 ob 23:36

mambica, saj ni problem v mnenju, problem je v podajanju tega mnenja. Naj pošlje recept za marmorni kolač in (kar se mene tiče) komot notri vmeša špinačo, maslo in ocvirke, če njej to ustreza. Ni pa se treba it hohštapleraja in vseh, ki jim/nam je všeč tako pecivo etiketirat s popolnimi debili. A zdaj naj še jaz tu razlagam, da sem prestopila plot naše ljube deželice in nekje jedla rogljičke...da boste vsi vedeli, kako sem svetovljanska, pa še kdo drug tudi?

Noa  

kuha že od: 13.2.2003

Št. objav: 716

Objavljeno 10.1.2010 ob 15:57

No, ja, še dobro da nisem šla prebirat mnenj do konca, saj bi me ne mara še minilo veselje do peke tega kolačka. Tako pa sem ga danes spekla. Res je zelo okusen in sočen. Mojim je všeč, kar je najvažneje (razen našemu najmlajšemu članu, ki pa je izbričen brez primere...). Priprava je enostavna in hitra, tako da se ga zlahka naredi med pripravo nedeljskega kosila.

Posode se mi ni zdelo veliko.

Bo še večkrat na"sporedu".

teta torta  

kuha že od: 6.9.2005

Št. objav: 1268

Objavljeno 11.1.2010 ob 9:34

Me nekaj dni ni bilo na netu in mi je ušla debata ob "mojem" receptu.

Draga parizarica, v marsičem se strinjam s teboj, tudi sama sem pristašica masla in tako sem npr. vedno znova presenečena, ko pri receptih za zelo dobre in bogate torte (pogosto iz južnega dela naše nekdanje skupne domovine) doživim, da predlagajo za kremo uporabo margarine.

Sama olja za pripravo testa dolgo nisem niti poznala niti uporabljala. Potem pa sem srečala kakšen tak recept - tale za marmorni kolač je iz knjige za peko z oljem z okusom masla - in ga iz radovednosti poskusila. In ugotovila sem, da je to dejansko najboljši marmorni kolač, kar sem jih preizkusila - pa sem jih delala z maslom in margarino po različnih receptih. Tako mehek in sočen je!

Tudi glede rogljičkov je seveda razlika. Masleni rogljički so pač masleni rogljički - a tudi v Franciji moraš v pekarni kupiti rogljiček, ki je izrecno "croissant au beurre", drugi pa so narejeni s pekovsko margarino.

Včasih, ko je bilo maslo še mnogo dražje v primerjavi z margarino, sem imela točno preštudirano, v katero testo lahko brez škode za okus dam margarino (npr. v kvašeno testo), kje pa moram uporabiti maslo (npr. pri krhkem testu). Danes pa delam večinoma z maslom.

In še eno sladico imam, ki jo od nekdaj vedno delam z maslom: štrudel. V vlečeno testo dam seveda žlico olja in tudi testo namažem z oljem, preden ga razvlečem. Nato polovico testa premažem z nadevom, drugo polovico pa z raztopljenim maslom. Testo se potem lista, maslo pa da sladici plemenit okus.

Torej, draga parizarica, spadam v tvojo "stranko" (tudi vedno uporabljam pravo smetano in nikoli rastlinske!), vendar sem se pripravljena naučiti česa novega in testo z oljem ima nedvomno nekatere pozitivne lastnosti, ki se razlikujejo od testa z maslom (čeprav me po drugi strani "biskvit, ki nikoli ne pade dol", kjer gre za isto vrsto testa, kot osnova za torte ne prepriča).

Vidite, vsakdo izmed nas ima kakšna prepričanja in tudi predsodke, fino je, če smo jih kdaj pripravljeni preseči, veliko pa je odvisno od načina, kako svoje mnenje povemo drugim.

P.S. Pa še ena čisto majhna oblikovna pripombica. Parizarica, daj, uporabljaj presledke za ločili, to precej olajša branje, pa tudi v skladu z navodili Slovenskega pravopisa je (in velja tudi za druge jezike).

Parizarica  

kuha že od: 7.1.2009

Št. objav: 11

Objavljeno 12.1.2010 ob 14:07

Zakaj tako gledam na maščobe

Tole vam toplo priporočam , da si preberete.Od Sanje Lončar članke si lahko preberete na spletu, ali se naročite na njeno revijo

http://www.pozitivke.net/article.php/Mascoba_Prehrana_

calypso63  

kuha že od: 12.1.2010

Št. objav: 50

Objavljeno 12.1.2010 ob 18:39

Spoštovana ga. Parizarica,

ob vas je še nekdo živel v Parizu in ne deli vaše mnenje o rogljičih. Le-te so dobri vendar pa niso nikakor tako sanjsko dobri, da bi se naši kar skrili oz. bi nam "navadnim ljudem" bilo do bruhanja. Pariz in njegova okolica v kolikor ga res Vi poznate ne morete trditi, da ponuja tako zelo zelo zelo dobro hrano nam navadnim ljudem dostopno. Že res, da se da dobro jesti a se pri tem tudi veliko plača. Za manjše denarce pa se lahko je tudi dobro doma. Tako draga Svetovljanka, tudi drugi smo tu, ki hodimo po svetu in preizkušamo svetovne dobrote....tako, da...

Au revoir Madame

Parizarica  

kuha že od: 7.1.2009

Št. objav: 11

Objavljeno 12.1.2010 ob 22:19

calipso63

Saj ne morem verjeti kar tu prebiram o sebi.Pariza še od daleč nisem videla.Prepotovala sem dolino šampanjca in Provanso.Nikjer nisem napisala, da sem živela v Parizu

Parizarica.......je stara sorta solate,ki jo lahko kupite samo na Plečnikovi tržnici v Ljubljani, pa še to samo od dveh branjevk , ki seme same pridelajo ,ker se ga nikjer na da kupit.Branjevke iz ljubljanskega Trnovega

Parizarica  

kuha že od: 7.1.2009

Št. objav: 11

Objavljeno 13.1.2010 ob 2:22

Lepo se naprej družite,jaz vas pa ne bom več jezila in se umikam.Bom samo kaj prečitala

Sem hotela nekaj receptov in namigov prispevat........

Mogoče pod drugim imenom

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.