16. jan 2006 21:54
Pri nas pizza vedno rata in je tudi taka, kot iz krušne peči, če ne še boljša. Res pa je, da imam pri pripravi pizze za sabo kar precej kilometrine. Torej za začetek: pogum! Vsakič bo boljša.
Za osnovo lahko vzameš tudi kupljeno zmrznjeno testo - ga odtališ, razvaljaš čimtanjše, na vrh kaneš par kaplic olivnega olja in še z rokami razvlečeš v krog. Nato pa nadev: najprej pelati in sicer jaz uporabljam spasirane pelate (brez dodatkom), malo solim, popram, dodam origano, baziliko in to je to. Pomažemo testo, ne preveč. Potem sledi šunka ( ali kaj podobnega); jaz uporabljam čim boljšo šunko oz. najraje pečen ali kuhan pršut. Pizza šunk ne kupujem. Menim, da za prvovrstno pizzo potrebuješ pač prvovrstne sestavine. Sir: 1/2 gauda, edamec ali trapist, 1/2 mozzarele; lahko tudi kako drugače. Sir zmeljem kar v multipraktiku. Je najhitreje. Kupljenega naribanega sira ne uporabljam. Po vrhu pa še kakšna oliva, nekaj šampinjonov iz slanice, malo origana. To je osnova. Seveda se glede sestavin zmišljujemo letnim časom primerno; pozimi pade gor kakšna rezina pršuta ali suhe salame, poleti pa predvsem sveža zelenjava: paprika, paradižnik, bučke, melancane, tanki listki čebule; pa koruza iz pločevinke in tuna z tržaško omako, ....
Pusti domišljiji prosto pot.
Ja še pečenje: pečico predhodno segreješ na 230C, pekač rahlo potreseš z moko - toliko, da se pizza ne prime, pečeš pa toliko časa, da rob rahlo porjavi (nikoli ne gledam na uro, sorry). Pa peče se pizza brez ventilatorja, samo grelci, ena po ena.
Taka pizza je zelo tanka in nadeva mora biti malo, pa je čisto podobna tisti iz krušne peči.
Aja, ko ti bo to ratalo, lahko poskusiš še z domačo pripravo testa. Jaz uprorabljam čisto osnovno testo za kruh: moka, sol, voda kvas.
Ok. Verjetno se že ponavljam.
Če še kaj ni jasno, vprašaj.
mojka