mnenj na posebni strani

U ibr nyami orto peeza (družinska + žemljica)

Sestavine

Za testo potrebuješ:

30 dag moke (tip 500)

15 g svežega kvasa

5 žlic mleka

1,5 dcl mlačne vode

5 žlic olivnega olja

čajna žlička sladkorja

ščepec soli ali dva (po okusu)

Za nadev potrebuješ:

3-4 paradižnike (malce trše)

25-30 dkg šunke (prave, ne pizza šunke)

30-35 dkg sira (mešanica mozzarele, gaude in

belega sira)

1 čajna žlička paradižnikovega koncentrata ali žlica ketchupa

1 zeleno papriko

1 srednjo čebulo ali dve mladi

1/2 para hrenovk

dva prsta debel kos dobre suhe salame

nekaj rezin pršuta

1/4 ananasa

Za začimbe:

nekaj listov sveže bazilike

ščepec origana

manjši ščepec timijana

Dodatek:

1 jajce

Postopek

Najprej si pripravi vse, kar je treba za nadev:

paradižnikovo kašico (paradižnik na vrhu in na muhi križno zareži- napravi zarezo-križec), potem te paradižnike potopi v vrelo vodo za približno 20 sekund, jih "odcedi" in enostavno olupi. Ko so olupljeni, jim odstrani muho, potem pa nareži vsakega na štiri krhlje, preloži te krhlje v primerno posodo in jih zmečkaj. Nato dodaj ketchup oz. paradižnikov koncentrat, posoli in premešaj, dodaj baziliko, še enkrat premešaj, in to je to. Paradižnikova omakca za peezo nyami.

Potem nareži na kolikor mogoče tanke rezine šunko, naribaj vse tri sire in jih zmešaj, čebulo zgoraj in spodaj odreži in jo reži po kolobarjih, potem pa iz njih razmnoži obročke. Nasekljaj papriko, nareži hrenovke in suho salamo na tanke rezine. Ananas olupimo in narežemo na dolge rezine, kakor korenček.

Vsako sestavino damo jasno v svojo posodo (ali krožnik) - izjema so trije siri...

Ok, nadev je... Ql

Potem pripraviš testo:

V skledo za mešanje preseješ moko, dodaš sol in premešaš, narediš jamico za kvas, okoli jamice pa "jarek" in vanj naliješ olje.

Potem pripraviš kvas: kvas nadrobiš v skodelico, mu dodaš ščepec moke in sladkorja, dodaš toplo mleko, premešaš in postaviš na toplo (radiator:), dokler ne kipne do roba.

Vzhajan kvas preliješ oz. zvrneš v za to pripravljeno jamico, in vse skupaj zaliješ z vodo. Z ročajem kuhalnice dobro mešaš, dokler se na da več. Potem umesiš testo sam, ročno, gneteš ga, dokler ni gibko in voljno, in dokler se ne lepi več na roke in steno posode.

Delovno površino (čim večjo) enakomerno potreseš z moko, oblikuješ testo v kroglo, ga z rokami stisneš (sploščiš :), položiš na pomokano površino in ga razvaljaš, da je debelo približno 1 cm (en 16letnikov mezinec :)

Potem preveriš, kako velik je največji pekač pri hiši in potem iz te ugotovitve skleneš, kako velik krog boš izrezal iz zvaljanega testa. Torej izrežeš največji možni krog, pomokaš pekač in okroglo testo položiš v pekač, ga z rokami "razvlečeš do robov pekača", potapkaš in to je to. To potem pokriješ in pustiš pri miru 15 do 20 minut, da vzhaja, medtem pa že prižgeš pečico, na temperaturo 200 stopinj C. Testo, ki je ostalo, oblikuješ v jajce, ga položno položiš na pekač in ga prečno zarežeš.

Ko je testo naraslo (po 15-20 minutah), ga nežno premažeš s pripravljeno paradižnikovo omako prav do robov, razporediš po pici čebulne obročke, papriko, čez pol pice pa še ananas(zaradi okusa, ni NUJNO da prija vsakomur, a večini prija). Potem naložiš rezine pršuta, spet čebulne obročke, in šunko.

Čez to razporediš enakomerno hrenovke na drugo polovico pice (prva polovica = ananas).

Čez vso pico naložiš še rezine suhe salame, potreseš s sirom, po vrhu pa natreš origano in timijan. ** Naj omenim, da vse sestavine nalagaj do roba testa.

Položi pico in žemljico potem v na 200 st. C ogreto pečico, peci 10 ali 15 minut, potem pa zmanjšaj temperaturo na 170-180 st. C in peci še pet minut. V tem času dodaj še jajce (če ti prija). Ko dobi sir rjavkasto zlato barvo in po pici brbota, jo vzameš iz peči in jo pustiš 1-2 minuti na pekaču, šele nato jo preložiš na veeeliiik krožnik, žemljico pa kar pusti v peči, da se ohladi s pečjo vred.

En lep pa dober dober dober tek (ne na 100m :)

Opombe

Morda malce zamudna priprava, ampak pica? BOŽANSKA!!! Aja, pa moja pogruntavščina, ne...

No, ne bom preveč hvalil recepta pa sebe :)

Mnenja o receptu

Da best! /

supa /

Res njami!!! Sicer sem nadev napravila po svojem okusu, ampak testo... SUPER!! Ravno pravšnje - ne predebelo, ne pretanko... Čestitke!!! / Stasa

res je da best / milenav

po tem receptu sem naredila le testo(s polnozrnato moko) v kruhomatu in izpadlo je super! / martah