mnenj na posebni strani

Rdeči tajski curry (začimbna pasta)

mešanica svežih in suhih sestavin za rdeči tajski curry

Sestavine

Sveže sestavine:

4-5 pekočih rdečih čilijev ali feferonov (po okusu in toleranci)

4-5 strokov česna

korenika galganta (lahko ingverja; približno za eno pest)

"steblo" ali dve limonine trave (če nimate, uporabite suho)

korenina koriandra (ali peteršilja)

šop koriandrovih listov (ali listov peteršilja)

šop bazilike

šalotka (lahko čebula; po želji)

paradižnikov koncentrat (po želji)

Suhe sestavine:

po dve čajni žlici semen kumina (Cuminum cyminum), koriandra in popra (belega, lahko pa tudi črnega)

čajna žlica mlete kurkume in (po želji) galganta

3-4 čajne žlice mlete limonine trave

Ostalo:

sojina, ribja, ostrigova in/ali škampova omaka (po potrebi)

list (ali dva, trije) tajske limete (citrus hystrix)

sol

sladkor (po želji)

kis (avtentičen bi bil rižev) oz. pol limete ali limone (po želji)

Postopek

Pekoče rdeče čilije ali feferone, ki smo jih odmerili (ali pa se jih bomo nekoč naučili odmeriti) tako, da njihova pekočina ustreza našemu okusu, operemo, očistimo in otrebimo semen. Zdaj jih lahko npr. spečemo v pečici ali na žaru (kot paprike za ajvar) in jih nato slečemo iz kožice, lahko pa jih kar oblečene vržemo v sekljalnik/blender/multipraktik (ali, če smo pristnejši, v terilnik).

Da ne bodo predolgo samevali, očistimo nekaj strokov česna (recimo toliko, kolikor je bilo feferonov) ter spodoben kos korenike ingverja (ki nam nadomešča bržkone pri nas nedostopni galgant, sicer ingverjev sorodnik; po prostornini približno dvakrat toliko kot česna); oboje pošljemo delat družbo feferonom, medtem ko čakajo na ostale sestavine naše paste.

Če imamo srečo imeti dostop do sveže limonine trave, ji porežemo zelene liste (nikar ne zavržemo! Posušeni so imenitni za čaj, potpuri ipd.) in korenine ter uporabimo le svetlejši spodnji del "stebla".

Korenino koriandra, namesto katere bomo najbrž primorani uporabiti nadvse podobno ji (tako po videzu kot po okusu) korenino peteršilja, lahko célo skuhamo (najraje nad soparo) ali pa uporabimo kar surovo (v tem primeru seveda prej olupljeno), če imamo drobilni aparat robustnejše izdelave. Operemo še zajeten šop koriandrovega (ali, jasno, peteršiljevega) zelenja; vse, kar zdaj še manjka v posodi sekljalnika od svežih sestavin, je pest listov bazilike. Lahko dodamo tudi kako celo surovo šalotko (ali čebulo) ter žličko ali dve paradižnikovega koncentrata (za kričečo barvo).

Iz naštetih svežih sestavih napravimo karseda gosto pasto, pri čemer bomo zelo verjetno morali dodati vsaj malo sojine omake (lahko tudi ostrigove, škampove ali ribje).

Semena kumina, koriandra in popra lahko zmeljemo kar tako, lahko pa jih na suho najprej nekoliko popražimo, da omamno zadišijo. Lahko seveda uporabimo tudi prilagojeno količino že zmlete inačice naštetih začimb. V vsakem primeru na koncu dodamo še čajno žlico mlete kurkume, po želji pa še mleti galgant (tega se pri nas že da kupiti). V kolikor nismo uporabili sveže limonine trave, se na tem mestu poslužimo suhe.

Če smo se nekako uspeli dokopati do listov tajske limete, jih zmeljemo (če so sveži, s svežimi, če so suhi, pač s suhimi sestavinami); ker se verjetno nismo, bomo to sestavino prezrli, lahko pa jo nadomestimo z naribano lupinico neškropljene limete ali limone (prva raje kot druga) ali z listom kakega drugega citrusa (a so neprimerno manj aromatični).

Sveže sestavine zmešamo s suhimi; dobiti bi morali gosto pasto. Zdaj lahko po želji dodamo še nekaj sladkorja in/ali kisa (ali limete/limone), lahko tudi soli, da bo pasta bolj trajna. V vsakem primeru priporočam hrambo v hladilniku.

Opombe

Tako pripravljeno pasto po po okusu odmerjenih žlicah dodajamo pri pripravi tajskega rdečega curryja.

Lahko jo na začetku, kot menda to počnejo Tajci, pražimo na kokosovi smetani (ali olju), lahko pa šele tik pred koncem zamešamo v tako rekoč pripravljeno jed.

Manj avtentična in nič kaj tajska ideja za uporabo bi bila, da je malo zamešamo v ajvar za pikantnejši in aromatičnejši namaz ali (p)omako za (koruzni) čips, meso, testenine, tortille, mlince, čapatije itd.

Mnenja o receptu

Galgant - če se pod tem imenom ne najde, potem je treba vpisat galangal, pod tem imenom poznam to korenino ali kam že sodi ta reč. Se pa dobi sveža v trgovinah z azijskimi potrebščinami v Avstriji, vsaj jaz tam kupujem, tukaj ga še nisem našla. Moram pa to imeti vedno doma zaradi piščančje juhe s kokosom. Pa zelenega dela koriandra jaz ne bi menjala s peteršiljem, je v okusu in vonju kar razlika. Je pa res, da le redki marajo ta nekoliko sladkast okus in specifičen vonj koriandra. Mi ga imamo vedno doma v vseh oblikah, če ni nič tajskega na jedilniku si mož sesekljan koriander strese kar na zelenjavo ali pa na umešana pečena jajca ... / mamamia

Galgant, galanga, galangal ali laos (wikipedia pravi, da gre lahko za 4 vrste: Alpinia galanga, Alpinia officinarum, Kaempferia galanga ali Boesenbergia pandurata) - del, ki ga uporabljamo, je korenika oz. rizom, tj. podzemno steblo. Rade volje verjamem, da se v Avstriji res dobi (kakor sem slišal že tudi, da se tam dobi sveže, posušene in zamrznjene liste tajske limete (Citrus hystrix; ang. "kaffir lime"), svežo in zamrznjeno limonino travo in še kaj. Še bolj rade volje bi pa bil, ko bi se to dobilo tudi pri nas kod :) Res je, da si zelenje koriandra in peteršilja ni tako zelo podobno v aromi. Imate kak predlog (morda kombinacije zelišč), ki bi lahko bolje nadomestila koriandrove liste? Morda peteršilj in pehtran ( za"milnat" okus)? Sicer pa je koriander daleč od tega, da bi bil eksotika ali evropski kuhinji tuj. Tu je in tu ga uporabljamo že od pamtiveka, v zadnjem stoletju morda še najmanj. V receptu sem še popravil tisto o čebuli, ki je v resnici le nadomestek za šalotko. PS: Mehanizem (za delanje zga... pardon, reklame) je med sestavinami napačno povezal kumin (Cuminum cyminum) s kumino (Carum carvi). Za vsak slučaj poudarjam, da gre v receptu za KUMIN. / 666

Vse v redu, 666, si že priden. Koriander pa mi hetero gojimo na okenskih policah. / nola

Limonino travo občasno dobim pri nas (sem iz MB) in takrat kupim šopek ali dva. V trgovini v Gradcu, kjer kupujem potrebščine za tajsko in indijsko hrano, pa imajo res (skoraj) vse. Kaffir lime leaves, pa tajsko baziliko, baby jajčevce, tudi bele, snake beans, galangal, tamarind in še kaj bi se našlo. Pri nas občasno najdem vloženo limonino travo (mi je ljubša kot posušena), koriander tudi mi gojimo na okenski polici, bolj v jeseni in pozimi, medtem ko poleti na vrtu zraste tudi kaka manjša korenina. Škoda, ja, da se pri nas se še ne dobijo sveža zelišča za tajsko kuhinjo. Aja, glede mešanja peteršilja in pehtrana - kaj vem, jaz ne bi tega mešala, raje potem sam peteršilj. Če kje kj svežega najdem v SLO, ti sporočim. / mamamia

No, saj šalotke pa ja ni težko dobiti pri nas. / rimljanka

Ne, nikakor ne, tega niti nisem hotel trditi :) Štos je le v tem, da sem recept šel pisat takoj po kosilu - jedel sem, kajpak, rdeči curry, in ker tisti dan nisem imel šalotke, sem pač uporabil čebulo in jo zapisal tudi v receptu, šele pozneje pa sem se spomnil, da je v izvirniku pravzaprav šalotka. No, kakor koli, upam, da bodo kmalu blagoslovili popravek, ki sem ga poslal že preden je bil recept sploh objavljen. Ja, limonino travo tudi jaz občasno dobim svežo, je pa treba imeti srečo. Letos sem nekaj stebel nalašč posadil v posodo in jih predal atu v skrb - pred dvema tednoma sem bil več kot prijetno presenečen, ko mi je pokazal, kako je iz 4 stebel zraslo 22 (!). Za nekaj časa je bo menda dovolj ... :) No, hvala, da ste me dodali na "mailing listo" ;) / 666

Odkril sem, kje se da pri nas dobiti liste tajske limete oz. kombave (ang. 'kaffir lime', lat. Cytrus hystrix)! Zadnjič, ko sem vohljal za terilnikom, me je zaneslo v 1001 dar - in glej, na polici majhne vrečice (3 g) s suhimi listi tajske limete. Cena je 1,95 €, zadošča pa po moji skromni oceni za kakih 10 obrokov. / 666