mnenj na posebni strani

Riž sedmih česnov

za ljubitelje, oboževalce in vernike česna

Sestavine

300 g riža za rižoto

dve ali tri glavice(!) česna

dve žlici masla ali olivnega olja (ali anapartes aequales)

večja čebula

žlica blage curryjeve mešanice

lovorjev list

košček sveže paprike ali blag feferon

sveža zelišča po okusu (bazilika, luštrek, peteršilj, drobnjak, mačja trava :) )

za tri volumne riža vroče čiste juhe (goveje, kokošje, zelenjavne)

sol

Postopek

Olupljene stroke česna razdelimo na tri dele. Olupljeno in sesekljano čebulo malo prepražimo na maščobi, dodamo prvi del sesekljanega česna, premešamo in popražimo samo toliko, da česen zadiši, nato dodamo riž in curry ter vse skupaj med mešanjem prepražimo, da riž postekleni. Zalijemo s polovico vroče juhe, dodamo lovorjev list, drugi del grobo narezanega česna in na majhne koščke narezan feferon ter na šibkem ognju dušimo toliko časa, da se riž zmehča. Med kuhanjem sproti, kakor jo riž pije, dolivamo preostalo juho, in nežno mešamo. Dosolimo po potrebi (ne pozabimo, da je juha že slana). Malo pred koncem kuhanja dodamo tretji del česna, tokrat pretlačenega skozi prešico, in premešamo. Rižota naj bo rahla in kremasta, riž pa naj ostane al dente. Razdelimo jo na krožnike in potresemo z zelišči po okusu. Serviramo jo kot toplo predjed, potresena s sirom pa je s solato lahko samostojen obrok.

Opombe

Recept je hommage losangeleški restavraciji The Stinking Rose, kjer se hvalijo s tem, da "they flavor their garlic with food", in moji materi, ki ponavadi izjavi "spet si dala preveč česna", še preden nese k ustom prvo žlico pasulja (juhe, golaža, rižote, CCCja in tako naprej).

Mnenja o receptu

Ravnokar pojedeno, toplo priporočam. Vsekakor je že uvrščeno med priljubljene. / Lisa

Proxy, "mama ima vedno prav, če se pa moti, velja prejšnji stavek". Tole mi deluje fino in enostavno in se lotim brez hujšega treninga... / Vendelina jr.

Ravno skuhano in sprovano, pojedeno sicer še ne :) Lahko pa že po prvi žlici rečem - krasno :) (seveda oba s fantom spadava med tiste "ljubitelje, oboževalce in vernike česna", katerim je recept namenjen, in ga je bilo nujno treba sprovat) / nike

Tole je čudovito! Držala sem se recepta do pike, edino tisti česen sem zamenjala z našim domačim divjim izpod Kamniških planin. Tole je eden tistih receptov, kjer s kakšnim dodajanjem po svojem okusu (smetance in vinčki..) prej kaj pokvariš kot izboljšaš, se mi zdi. In narejeno je endvatri! /