Torta za Nino

nebeška dobrota za najboljšo sestro na svetu

menta  
Torta za Nino
    sladice: torte
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 2 uri 2 uri
  •  4,8
  • Zanimivosti

Sestavine

Biskvit:

260 g črne čokolade (višja vsebnost kakava da boljši rezultat, idealno bi bilo 70%)

180 g masla

260 g rjavega melasastega sladkorja vrste muscovado (sosed in ta šparoven ga držita)

6 jajc

20 g pecilnega praška (ali 15 g, po želji)

130 g moke

Krema:

150 g sladkorja

1 strok vanilije

50 g moke

6 rumenjakov

1/2 l mleka

1/2 l sladke smetane

Preliv:

325 g črne čokolade (kot zgoraj)

130 g masla

1 žlica javorjevega sirupa in

1 žlica medu

Postopek

Biskvit:

čokolado stopimo nad paro in jo pustimo, da se malo ohladi. Maslo (sobne temperature) in sladkor kremasto zmešamo. Rumenjake dodajamo enega po enega med mešanjem. Počasi vmešamo še pecilni prašek in moko. Dodamo stopljeno čokolado. Beljake stepemo v trd sneg in ga nežno vmešamo v čokoladno maso.

DVA tortna modela premera 26 cm obložimo s peki papirjem in maso enakovredno razporedimo v oba. Pečemo 35 minut na 180 stopinjah. Ko je biskvit pečen, ga ohladimo na rešetki.

Krema:

3 dl mleka zavremo v večji posodi skupaj z vanilijevim strokom, ki smo ga pred tem z noževo konico po dolžini zarezali. Odstavimo z ognja in pustimo, da se mleko navzame vanilije. Tačas penasto zmešamo rumenjake in sladkor, med mešanjem dodamo moko in nazadnje še 2 dl mleka. Maso vlijemo v vanilijevo mleko, ki smo mu pred tem odstranili strok vanilije in na nežnem ognju kuhamo do željene gostote. Ko se krema ohladi, ji dodamo stepeno sladko smetano (kreme je več kot dovolj, tako da ostane še za dodatno sladico, npr. namesto pudinga, z dodanimi gozdnimi sadeži ipd.)

Preliv:

vse sestavine damo v skledo in jih nad paro raztopimo ter dobro premešamo. Ohladimo in damo v hladilnik, nakar vsakih 5 minut pomešamo, dokler ni tekstura ravno pravšnja, da se enostavno razmaže po torti.

Ko je vse pripravljeno, namažemo kremo na prvi oblat, čez poveznemo drugi oblat in čez vse grobo razmažemo preliv. Torta zgleda super, je zelo okusna in nezahtevna za pripravo.


Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

Vilina  

kuha že od: 7.3.2003

Št. objav: 600

Objavljeno 14.4.2010 ob 19:38

Zelo vesel

Me zanima, če ste tiste, ki ste to torto delale tortno podlago kaj navlažile ali je sama od sebe dovolj sočna? Bi naredila tole torto za vikend...

menta  

kuha že od: 30.9.2007

Št. objav: 15

Objavljeno 15.4.2010 ob 12:57

Vesel

jaz je nisem nič navlažila, krema sama je precej sočna tako da se biskvita že s kremo malo navlažita... če pa imaš rada zelo sočen (moker) biskvit ga lahko navlažiš z mešanico vode, javorjevega sirupa in ruma... (ali po želji, kar ti je pač všeč) pa dober tek!

Nežka83  

kuha že od: 30.3.2007

Št. objav: 83

Objavljeno 5.11.2010 ob 11:14

No, to je pa moja zgodba:

V biskvitu sem pol moke zamenjala z mandeljni, ostalo naredila po receptu (in dala 70% čokolado). Sam biskvit je izjemno dober, vendar je treba z njim previdno, ker je krhek (nasvet o dveh pekačih je res dober).

Tudi krema je zelo zelo zelo okusna, ampak tu je nastopil problem: ni se hotela strditi. Dala sem natanko takšne količine sestavin, kot so napisane v receptu, tudi kuhala sem kremo kar nekaj časa, ampak po tem ko sem dodala stepeno smetano se nikakor ni hotela strditi (tudi po ''prenočevanju'' v hladilniku). Zjutraj je bila še vedno tekoča, zato sem potem problem rešila tako, da sem biskvit in kremo nadevala v lončke in se bo pač pojedlo z žlico...

Mogoče katera ve, kaj sem naredila narobe pri kremi (sicer bom pa naslednjič pač dala več moke, kot je navedeno)?

royyaa  

kuha že od: 25.2.2011

Št. objav: 25

Objavljeno 28.4.2011 ob 15:16

Zelo vesel

Dobrooo, full!!!! od 100% je 99,9%

debeli pingvin  

kuha že od: 8.3.2012

Št. objav: 13

Objavljeno 22.5.2012 ob 8:16

Nežka, morda bi morali še malo dlje kuhati, da bi rumenjaki koagulirali, moka pa bi uspela gostiti vso stvar. No, to je ena izmed možnih razlag. Drugič pač poskusite kuhati kremo malo dlje, dokler ni zelo gosta. Moj trik pri takih kremah je, da dodam še manj mleka (250 mL) in več (250 g) masla. Odgovor je sicer zelo pozen. Upam, da sem s komentarju pomagala komu, ki se bo še lotil te torte.

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.