Šahovnica

Tjanca  
Šahovnica
    sladice: pecivo
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  •  4
  • Zanimivosti

Sestavine

10 jajc

10 žlic sladkorja

10 žlic ostre moke

2 žlici mlačne vode

1 pecilni prašek

3 žlice kakava ali čokolade v prahu

oblat

Krema:

1 čokoladni puding

125 g margarine

3 žlice sladkorja v prahu

Postopek

Sladkor, rumenjake in vodo penasto zmešamo. Dodamo moko s pecilnim praškom in premešamo. Nato narahlo primešamo sneg beljakov. Polovici dobljene mase dodamo 3 žlice kakava ali čokolade v prahu. Vsako polovico posebej spečemo. Ko se biskvit nekoliko ohladi, narežemo na dober cm 3 široke trakove. Za kremo skuhamo puding (0,5 l mleka). Margarino in sladkor v prahu zmešamo, dodamo kuhan puding in še enkrat premešamo.

Oblat položimo med dve namočeni kuhinjski krpi in pustimo par minut, da se oblat zmehča. Ko se oblat zmehča, ga namažemo s kremo in na sredino polagamo biskvitne trakove, izmenično rjavega in rumenega, vmes med trakovi namažemo s kremo. Naložimo 3 ali 4 vrste in vse zavijemo v preostali oblat. Rolado damo za nekaj časa v zmrzovalnik, da se strdi in potem narežemo na rezine.


Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

tjas  

kuha že od: 15.4.2003

Št. objav: 2437

Objavljeno 15.8.2005 ob 0:22

oblat = plast/kos biskvitnega testa

anja27  

kuha že od: 2.6.2005

Št. objav: 1085

Objavljeno 16.8.2005 ob 17:14

??? meni tudi ni jasno, kaj je to oblat. kaj to se kupi? ali je to mogoce tisti veliki tanki kvadratni oblat za domace napolitanke? Tjas, ce bi pozorno brala recept, bi ugotovila, da biskvitno testo razrezes na trakove, tako da to ne more biti oblat. jaz bi srcno rada naredila to rulado, zato mi naj nekdo cimprej pove kaj je v receptu OBLAT. IN SE TO: ali trakove polagas po celem oblatu ali samo po delu oblata- ker ce moras postopek 3-4 krat ponoviti, bi clovek sklepal, da trakove polagas nekje do polovice oblata.

anja27  

kuha že od: 2.6.2005

Št. objav: 1085

Objavljeno 21.8.2005 ob 9:30

Zelo vesel

TAKO: predvidevala sem, da je oblat tisti veliki oblat za domače napolitanke, ki se dobi v trgovini, in vceraj spekla sahovnico. biskvit sem pekla v pekacu notranjih mer 26x33 cm, kar se je izkazalo taman, saj je tudi oblat priblizno takih mer. biskvit sem narezala na trakove po sirokem (tako da je bil en trak dolg 26 cm), in tako naredila natanko 3 "rulade" po 4x2 trakova, kar se natanko izide z oblatom. tezave sem imela pri kremi, saj se mi je malce "sesirila" - mi lahko kdo pove kaj delam narobe? vseeno sem dve ruladi namazala s kremo, za tretjo pa mi je kreme zmanjkalo, in sem jo namazala kar z marmelado. zadeva izgleda res fenomenalno, je socna in zelo dobra (ni presladka). ce bi se mi posrecila se krema, bi pa bilo vse skupaj ze za v slascicarno.

Klea  

kuha že od: 16.6.2006

Št. objav: 495

Objavljeno 30.6.2006 ob 23:07

Vesel

Sem spekla pecivo po tem receptu, z razliko, da sem namesto čoko pudinga uporabila vanilijevega (ker vse šahovnice, ki sem jih jaz jedla so imele takšno kremo).

OK, pecivo je uspelo, je dobro in hitro izginja, ampak naslednjič bom vsekakor skuhala malenkost bolj gost puding, da bo bolj kompaktno.

Za pomoč pri sestavljanju pa prilagam slikico.

magnolija  

kuha že od: 16.4.2006

Št. objav: 688

Objavljeno 1.7.2006 ob 9:16

Anja27: Mi delamo tole maso drugače. Ampak to je za drugačno količino biskvita s tremi jajci...

Le kot primer:

4 dl mleka

4 žlice gustina

20 dkg margarine

12 dkg sladkorja

2 žlici ruma

vanilijev sladkor

Zadeva se nam sesiri če dodamo margarino v gustin. Če pa gustin vmešamo v margarino pa je masa gladka brez grudic, občutka sesirjenosti. Mogoče bi tudi ti morala vmešati puding v margarino ali obratno. Ne vem, eč to kaj pomaga ampak tudi mi smo imeli težave s to sesirjenostjo dokler nismo ugotovili, da je vrstni red pomememben.

LP

Klea  

kuha že od: 16.6.2006

Št. objav: 495

Objavljeno 1.7.2006 ob 10:09

Hmm, magnolija tudi meni je ta recept bolj všeč.

Ja za sesirjenost kreme pa je lahko vzrok predolgo miksanje masla /margarine. Najboljše je, če ima sobno temperaturo, ga z mikserjem razmešamo, da je gladko (1,5 min.), potem pa mu po žlicah dodajamo mlačno kremo (puding) in razmešamo do gladkega (cca. 2 min.).

barb29  

kuha že od: 9.9.2004

Št. objav: 25

Objavljeno 1.7.2006 ob 12:38

Žalosten

Še zmeraj ne vem, ali izgleda to pecivo na koncu kot rulada - se pravi okrogle rezine ali alla kocke ali kot kaj?V receptu je naveden le en oblat, zgoraj piše anja27, da je naredila tri rulade - to so torej trije oblati. Rada bi vedela kako to izgleda, preden se je lotim...

Klea  

kuha že od: 16.6.2006

Št. objav: 495

Objavljeno 1.7.2006 ob 13:32

Jezen

Včeraj sem poslala sliko, tak da barb29 drži pesti, da se bo hitro znašla ob receptu.

No, jaz nisem nič zvijala v rulado, ampak sem sredino oblata na tanko premazala s kremo, nanjo položila en črni trak biskvita, pa enega rumenega, pa spet črnega (zelo tesno skupaj). Ta biskvit sem spet na tanko namazala in sem biskvitne trake polagala izmenično (rumen, črn, rumen). Spet na tanko krema in še ena plast biskvitnih trakov. Celoten biskvitni del sem še ob straneh in po vrhu na tanko premazala, ter ga objela z oblatom najprej iz ene, potem pa še iz druge strani (oblika kocke torej). Zavila v alu-folijo in ohladila v zmrzovalniku, da je bilo primerno za rezat.

Ja, tudi jaz se porabila 3 oblate (no,v četrtega sem zložila ostanke biskvita).

mamamia  

kuha že od: 9.11.2004

Št. objav: 15822

Objavljeno 1.7.2006 ob 20:20

Če imate radi marcipan, je tale šahovnica zelo dobra tudi, če jo zavijemo v marcipan. Po želji ga lahko tudi obarvamo. Jaz ga namreč obožujem in delam z marcipanom. Mamamia

Klea  

kuha že od: 16.6.2006

Št. objav: 495

Objavljeno 3.7.2006 ob 21:55

Mamamia kakšen je postopek zvijanja z marcipanom?

Surovo maso kar razvaljaš ali ji dodaš sladkor v prahu... Pa najbrž se razvalja ne preveč na tanko. Pa je to postem obstojno, mislim rečt, če ni packarija (ker se zna marcipan zmehčat)?

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.