rojstni dan otroka,valentinovo,pečenje,sladice

Čokoladno - mascarponejeve kocke

enostavna in hitro narejena sladica

Čokoladno - mascarponejeve kocke
Slike postopkov »
Slike gotovih jedi »
    sladice: pecivo
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 45 minut 45 min
  •  4,8
  • Zanimivosti

Sestavine

Biskvit:

5 jajc

5 žlic sladkorja

5 žlic moke

1 - 2 žlici kakava

(po želji: noževa konica pecilnega praška)

Čokoladna polivka:

1,5 dl sladke smetane

150 g jedilne čokolade

1 žlica mletega sladkorja ali Nutelle

500 g mascarponeja

10 žlic mleka

(po želji lahko dodamo čokoladni ali nugatov liker)

Postopek

Penasto umešamo jajca in sladkor ter dodamo moko in kakav. Zlijemo v velik pekač, obložen s peki papirjem in pečemo približno 10 minut na 180 stopinj (oziroma, dokler ni pečeno).

Ohlajen biskvit prerežemo na polovico tako, da dobimo dva manjša.

Sestavine za čokoladno polivko raztopimo nad soparo in ohladimo.

Polovico biskvita navlažimo z mlekom, premažemo z 250 g mascarponeja ter polijemo s čokoladno polivko. Na to položimo drugo polovico biskvita in postopek ponovimo.

Čokoladno polivko na vrhu poljubno okrasimo.


Opombe

Biskvit je tenek, podobno kot pri roladi. Končni izdelek je visok približno 4 cm.

Pečen in ohlajen biskvit prerežemo po dolžini tako, da dobimo dva manjša (glej sliko postopka).

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

WhiteAndBlack  

kuha že od: 11.4.2010

Št. objav: 340

Objavljeno 31.1.2014 ob 13:14

Mislim, da so mi tokrat kocke še prav posebej uspele...Slikci že na ogled.

beja  

kuha že od: 12.8.2008

Št. objav: 12

Objavljeno 3.2.2014 ob 8:28

Tudi sama sem se pridružila k ustvarjanju tehle kock. Sinček je imel rojstni dan in sem jih uporabila kot torto."Pravih" tort namreč nikoli nihče ne poje do konca, zato se mi je zdelo, da bo tale 4 cm ravno dovolj. Spekla sem dvakrat, saj sem za toliko ljudi potrebovala površino velikega pekača.No, in ker sem pekla dvakrat biskvit po istem receptu, bo mogoče moja izkušnja komu pomagala. Recept v katerih so sestavine merjene na žlice, je lahko kar problematičen. Prvič sem namreč dala PORAVNANE velike žlice moke in sladkorja in biskvit je bil zelooooo tanek in definitivno se je bolj prijel peki papirja, pa tudi jajc nisem stepala dovolj dolgo. Pecilnega nisem dodajala, ker mi je okus peciva s pecilnim za znoret ogaben. Za drugo plast peciva sem se s stepanjem bolj potrudila, da so jajca narasla do vrha sklede in tudi nekoliko več sladkorja sem dodala. Moko sem "precedila" in jo dodala 5 ZVRHANIH žlic. No, to je bila potem čisto druga pesem in mislim, da je sploh za začetnike ta podatek bistven. Ko dodajaš moko, je najprej treba mikser dat na najnižje obrate in mešati le še toliko časa, da se moka skrije. Še najbolje pa je, da ugasnte mašino, in moko zamešate ročno, z dvigovanjem kuhalnice in spet le toliko, da se moka skrije. Potem ni potrebo dodat nič pecilnega. Biskvit je seveda še vedno debeline rulade, ampak ni gumijast in ne zbit.

Kar se tiče mascarponeja pa sem imela težavo tako gosto stvar namazat na ta biskvit, in kot je bilo od ene prej že omenjeno, se mi je od biskvita kot odlepila kožica. Tisto sem potem po celem postrgala dol in je šlo malenkost lažje. Na koncu sem ga teptala že kar s toplo roko, da sem uspela. In to kljub temu, da sem ga imela na sobni temp. dve uri pred začetkom mazanja.

S čokolado nisem imela problemov, sem jo stopila na sopari, tako da sem ugasnila vodo, ko je zavrela, saj se drugače čkolada lahko sesiri, pa tudi za smetano ni dobro, da se preveč segreje. Aja, dala sem pa čokolado v mrzlo smetano in mešala da se je vse razpustilo. Okus pa...tako tako,masc. je bil prazen.

beja  

kuha že od: 12.8.2008

Št. objav: 12

Objavljeno 3.2.2014 ob 8:34

uh sem se razpisla, da je zmanjkalo placa. Ja, mascarpone je deloval prazno in preveč pocasto, ko si to mel v ustih. In tudi tu je bil en razlog. Namreč, ko sem torto prinesla z mrzlega balkona in po fotkanju narezala je bil najbrž prehladen. Ko sem en košček pojedla dosti kasneje, ko je bila torta že nekaj časa na sobni temperaturi je bil tudi mascarpone bolj voljan. Vseeno pa nekak preveč prazen. No, sem pa naredila polivko iz zmrznejnih malin, tako da si je vsak po želji dodal in je bilo to kar fajn osvežilno. Če se ne bi namatrala z mascarponejem in to za prazen okus, bi blo to res enostavno pecivo tako pa je malo precenjeno vse skupaj. Mi damo oceno tri plus, zarad res dobre in enostavne čokoladne polivke.

JellyFishBeky  

kuha že od: 7.2.2014

Št. objav: 3

Objavljeno 7.2.2014 ob 12:51

Meni osebno najbolj dobro pecivo.:)

goga  

kuha že od: 23.6.2002

Št. objav: 304

Objavljeno 9.2.2014 ob 19:25

No meni je uspelo. Pripravila sem jih kot torto v pekaču 26cm. Dala se cel pecilni prašek in pekla dva oblata. Lepo se je dvignilo in biskvit je zelo dober. Namočila sem s črno kavo z rumom. Res pa je da sem dodajala sladkor postopoma in potem ročno zamešala moko s kakavom. To je za tiste, ki jim biskvit ni uspel. Mogoče bi jim to pomagalo za boljši biskvit. Jedci smo kocke ocenili s petico.

Lep pozdrav in hvala za recept!

Fora  

kuha že od: 28.12.2012

Št. objav: 136

Objavljeno 20.2.2014 ob 19:58

Delo dobro pecivo, pa se zgleda super!

Zorana  

kuha že od: 5.4.2010

Št. objav: 73

Objavljeno 21.2.2014 ob 10:40

Končno sem se lotila tudi tega peciva in si definitivno zasluži bit na lestvici top!

petra_K  

kuha že od: 26.2.2014

Št. objav: 21

Objavljeno 9.3.2014 ob 17:22

Zdravo punce,

sem bolj nova na forumu, vendar pečem že skoraj 3 leta... Pecivo z nekaj potrpljenja zelo lepo uspe, pomembno je to, da rumenjake dovolj zmiksamo. Jaz sem dodala v pecivo samo konico noža pecilnega praška, namazala z mascarponejem kateremu sem dodala 6 žlic mleka, ter res ohladila čokoladni preliv (cca. 1 h v hladilniku, ter parkrat premešala)...drug dan sem ga res ohlajenega rezala z tankim nožem in so bile rezine res lepe, preliv se ni zmešal z mascarponejem...vsem ki jim ne uspe vam priporočam da začnete pecivo rezati navpično z nožem (na začetku postavim nož pokončno in samo nežno potegnem čez pecivo)... tak način rezanja uporabljam tudi pri drugih vrstah peciva, kjer je nadev sestavljen iz več plasti, da se med seboj ne packajo in nastanejo res lepe za oko... Zelo dobro pride tudi, če čokoladni preliv nadomestimo z karamelnim.

Pa lep dan vsem!

bannanna  

kuha že od: 25.5.2006

Št. objav: 5457

Objavljeno 9.3.2014 ob 19:59

Malo sem prebrala komentarje, pa vidim da vas veliko ni pogruntalo, da gre za ruladni biskvit. Kar pomeni, da ga delajte na takšen način in tako "velike" rezultate tudi pričakujte. Torej tenko stvar, če gre za cel pekač in prilepljeno na peki papir, če ne ravnate tako kot z rulado. Glede na to, da je ruladni biskvit, ga nikakor ne bi pekla le na 180 stopinjah, ampak vsaj na 210. Če boste delali kot rulado, potem biskvit ne bo smel biti gumijast, ker tudi rulade niso. Sama raje posebej mešam rumenjake s sladkorjem in beljake kasneje vmešam. Nadeva je res na osnovni sliki varljivo veliko, saj če si v glavi predstavljaš kakšen tanek piskerček je 250 g mascarpone sirčka, ti je jasno, da ga na pol pleha ne moreš razmazat v takšni debelini. Najbrž so bili ostali konci s tanjšim nadevom. Preliv je seveda potrebno malo ohladiti, saj je takšen čisto tekoč. Sama bi sicer spremenila razmerje v prid čokoladi ali v to enako razmerje dodala rum, ki zmes utrdi.

marcell  

kuha že od: 13.5.2013

Št. objav: 164

Objavljeno 11.3.2014 ob 7:32

Kar dober recept... ;)

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.