piknik,pečenje,kruh

Kruh brez gnetenja

izredno enostavna priprava

ZZVONE  Izvor: ZDA (Jim Lahey)
Kruh brez gnetenja
    kruh
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 4+ ur 4+ ur
  •  5
  • Zanimivosti

Sestavine

3 skodelice moke

1,5/8 skodelice vode

1/4 žličke suhega kvasa

1 zvrhana žlička soli oz.po okusu

Postopek

Vse sestavine samo malo premešamo v plastični posodi (najboljše s kuhalnico, da si ne umažemo rok), le toliko, da se vse skupaj sprime v kepo testa, nič pa ni treba gnesti.

Pustimo stati (pokrito) najmanj 12 ur (priporočljivo 18) pri sobni temperaturi. Po najmanj dvanajstih urah testo zvrnemo na pomokano desko in ga z roko malo raztegnemo (tudi malo pomokamo, ker je testo zelo mokro). Potem testo zložimo skupaj in sicer tako, da zavihamo levi rob proti sredini, desnega proti sredini, enako zgornji del in nato še spodnjega. Tako dobimo v žogo oblikovano testo, ki ga prestavimo (lepša stran navzgor)na pomokan (ali posut z otrobi, kosmiči...)prtiček in z njim pokrijemo kepo testa (testo lahko damo tudi v pomokano posodo in pokrijemo s prtičkom). Pustimo, da vzhaja 2 uri oz. počakamo, da ima testo dvojni volumen.

Pekač je lahko glinen, steklen, litoželezen, emajliran... s pokrovom. Pečico s pekačem in pokrovom segrejemo na 245 stopinj. Ko je pečica segreta, vzamemo iz nje pekač in vanj stresemo testo, pokrijemo in damo peči. Pekača ne mažemo in ne prekrivamo s peki papirjem.

Pečemo 30 - 35 minut, pokrito, na 245 stopinjah in nato še 15 - 20 minut odkrito, na isti temperaturi (ali pa malo zmanjšamo za cca. 20 stopinj, če opazimo, da premočno peče - odvisno od pečice. Ko je pečen, kruh vzamemo iz pečice, stresemo na prtiček in ga vanj zavijemo. Preden ga režemo, počakamo vsaj 1 uro.


Opombe

Namesto suhega kvasa lahko uporabimo svežega cca. 2g , ki ga stopimo v malo vode. Skodelica je lahko približno 2 - 3 dl, ni tako zelo pomembno. Če povečamo količino moke (večja skodelica), dodamo malo kvasa in soli.

Recept se je prvič pojavil v NY Timesu novembra 2006 in požel slavo kruhojedcev po celem svetu, članom Kulinarike pa ga je predstavil njen član.

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

rimljanka  

kuha že od: 14.2.2005

Št. objav: 17787

Objavljeno 12.9.2007 ob 22:52

Vesel

V ponedeljek sem spekla kruh po, recimo, prirejenem receptu. Vzhajal je le kakšni 2 uri prvič, potem sem testo samo s kuhalnico malo premešala in zvrnila na pekač s peki papirjem in v topli pečici še enkrat vzhajala in spekla. Kruh je še danes dober, se ne drobi, je pa malo bolj nizek, ker je bilo testo precej mehko. Aja, vzela sem mešanico pirine in bele pšenične moke.

Buča, ne vem, če sem ti s tem kaj pomagala. Ampak, kruhe je bil pečen v relativno kratkem času.

buča  

kuha že od: 29.7.2006

Št. objav: 1561

Objavljeno 13.9.2007 ob 8:50

Zelo vesel

Kot razumem, si pekla nepokritega in je ratal. No, danes bom spekla v pokriti posodi, drugič pa še nepokritega, pa da vidimo.

Lep pozdrav!

Včeraj zvečer zamesen, danes spečen. Krasen kruh, rahel z lukljami in hrustljavo skorjo.Pekla sem pokritega v litoželezni posodi in emajlirano pokrovko.Naslednjič bom pekla malo manj časa ali pa pri malo nižji temperaturi, ker je bil že precej zapečen, ko se ga odkrila.

Sy  

kuha že od: 11.12.2003

Št. objav: 1057

Objavljeno 16.9.2007 ob 17:22

Sirovke in štručke brez sira (slika na tretji strani) sem pekla nepokrite, le temperaturo sem malo znižala. Tiste štručke, ki so bile pokrite s sirom, so bile bolj mehke v primerjavi s tistimi, ki niso imele sira. Zato mislim, da pokrivanje zadrži vlago in ohranja mehkost.

rimljanka  

kuha že od: 14.2.2005

Št. objav: 17787

Objavljeno 16.9.2007 ob 17:53

Vesel

Ja, buča, stresla sem testo v mrzel pekač, na peki papir, vzhajala in spekla po kalsični poti. Ko sem vzela kruh iz pečice, je bil trd. zavila sem ga v servet in dala za 20 minut v PVC vrečko, potem pa odvila iz serveta in ga na mrežici ohladila. Bil je mehek, še prihodnji dan je bil kot, da je ravnokar pečen. Ostanek me čaka v hčladilniku, bom videla jutri, kakšen je.

Upsa, spregledala sem, da sem prejšnji zapis napisala, ko sm prvič spekla kruh. V četrtek sem ponovila vajo z 850 moko, kruh je bil izjemno mehek (po omenjenem postopku ohlajanja).

pelican  

kuha že od: 7.2.2007

Št. objav: 73

Objavljeno 24.9.2007 ob 12:58

sem ga včeraj spet delala in je ratal fenomenalno...vzhajal je pa cca 3 ure in potem še ene pol ure, delala sem pa 4- kratno...velik in rahel in vsi so ga pohvalili...škoda da so ga takoj pograbili, ker jim je tako dišal, ga nisem uspela poslikati...

aja, pomešala sem pa še malo mehke moke, da jo porabim....

muca1  

kuha že od: 22.8.2007

Št. objav: 57

Objavljeno 28.9.2007 ob 21:35

Imam problem. Do sedaj sem ta kruh pekla z belo moko (vedno uspel), danes pa sem si zaželela polnozrnat kruh. Tu pa je nastal problem, saj ta sploh ni vzhajal in tudi pečen je samo še za v koš. Uporabila sem polnozrnato in pirino moko. Karšen nasvet ali recept za črn oz. polnozrnat kruh narejen po tem receptu je dobrodošel.

Hvala

katjushka  

kuha že od: 15.9.2004

Št. objav: 1901

Objavljeno 29.9.2007 ob 0:10

Zelo vesel

Jaz ga vedno pečem iz mešanice polbele in pirine (50:50) moke s semeni in mi načeloma vedno uspe. Sem imela vmes eno obdobje, ko mi ni hotel narasti. Od takrat ga puščam vzhajati manj časa (cca 10 +1,5 uri) in kruhec spet fino naraste. Poleg tega testo naredim bolj gosto, toliko da se še da gnesti s špiralama od mikserja. Upam, da sem kaj pomagala.

muca1  

kuha že od: 22.8.2007

Št. objav: 57

Objavljeno 29.9.2007 ob 8:32

Opazila sem, da pri enaki količini vode je tu (polnozrnat) bolj kompakten (beri manj pocast). Morda bi morala dodati več vode?

LP

Kristalka  

kuha že od: 31.3.2007

Št. objav: 833

Objavljeno 6.10.2007 ob 16:26

Tudi jaz sem parkrat preizkusila tale recept - padla je odločitev: kruh bomo pekli doma. Ker imam bolj velik lončen pekač, najmanj za 2-kratno količino, sem ga danes spekla v jenski, zato je malo drugačne oblike, sicer pa odličen.

slavkofpvv  

kuha že od: 18.5.2007

Št. objav: 36

Objavljeno 7.10.2007 ob 11:53

Odkar smo se preselili v novo stanovanje, sploh več ne kupujemo kruha, ampak ga delamo po tem receptu. Je najboljši kruh, kar sem jih jedel. Ga pa ne pokrivam ko ga dam peči. Zakaj se ga pa naj bi sploh pokrivalo? Kaj to prinaša?

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.