Piščanec in kitajsko zelje po kitajsko

malan  
    eksotika: Kitajska
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  •  
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: za 3 osebe

piščančje prsi (1 kos)

glava kitajskega zelja (bok čoj)

za palec svežega ingverja

žlička koriandrovih semen

dva stroka česna

sezamovo olje

sladka čilijeva omaka

riževo vino

svetla sojina omaka

1 mlada čebulica

žlica sezamovih semen

pest bazilike

majhna pest koriandrovih liskov

Postopek

Piščanca narežemo na 1 cm debele in 5 cm dolge trakove. Kitajskemu zelju odstranimo uvele liste, odrežemo spodnji del stebla (približno 3 cm) nato pa ga povprek narežemo na približno 2 cm široke trakove. Čebulico narežemo na kolobarčke, česen in ingver pa na drobno nasekljamo.

V voku ali veliki ponvi segrejemo 3 žlice olja. Če nimamo sezamovega, uporabimo kakšno drugo rastlinsko olje. Na olje stresemo koriandrova semena, ingver in česen, med mešanjem pražimo minuto. Nato dodamo meso in na visoki vročini pražimo. Ves čas mešamo in ko začne meso rjaveti, ga prelijemo s 3 - 4 žlicami sladke čilijeve omake. Premešamo, nato pa meso stresemo iz voka in ga pustimo na toplem. V vok damo pol žlice olja in kitajsko zelje, mešamo kako minuto, da se namasti. Nato zalijemo z žlico riževega vina in pokrijemo. Dušimo, da zelje upade, vmes enkrat ali dvakrat premešamo. Nato dodamo meso, dve žlici sojine omake (oz. po okusu – to je namesto soli) in mlado čebulico. Mešamo približno dve minuti, nato ogenj ugasnemo in vmešamo še na grobo nasekljan koriander in baziliko ter sezamova semena.

Postrežemo z lepljivim kitajskim rižem ali rižem basmati.


Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

malan  

kuha že od: 10.9.2001

Št. objav: 412

Objavljeno 4.10.2005 ob 20:41

mimika, sem skoraj sigurna, da ne bo šlo. Za avtentiko rabiš železen ali plehnat vok in ogenj. In ne ravnega dna itd. Se pa strinjam, da si pač pomagamo s tistim kar je. in če je rezultat užiten, ni nič narobe.

Vendar vseeno pripominjam - bazilika ni mediteranska začimba. Izvira iz Indije. V temle kvazi azijskem receptu bo ostala :). Mi nikoli ne uporabimo olivnega olja za azijsko hrano, ker praženo sezamovo olje dobiš povsod, z malo truda pa tudi deviško. Če ti je premočno, daš pa pol arašidovega.

mimika  

kuha že od: 7.1.2002

Št. objav: 2107

Objavljeno 5.10.2005 ob 7:16

malan, življenje je kompromis. Železen vok sem oddala, ko sem se preselila in ni bilo več plina. Takrat sem kupila tega z ravnim dnom. Sedaj trenutno spet imam plin (selitev), vendar se bom (upam) kmalu spet selila. Tam ne bo plina. Razmišjam pa, da bi si ponovno kupila vok iz tolčenega železa in na njem kuhala na plinskem gorilniku zunaj.

Sezamovo olje ne smeš preveč segrevati. Dodaš ga na koncu, ko je stvar kuhana samo za okus. Da bi na njem pražil, to pa ne. Arašidovega olja ne uporabljam več, ker ni preveč zdrav.

Kravdija  

kuha že od: 14.6.2009

Št. objav: 166

Objavljeno 8.3.2010 ob 13:32

To bo danes... z zeleno papriko še zraven in praženimi riževimi rezanci, njam njam

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.