dušenje,praženje,jesen,poletje,pomlad,zima,vegetarijanstvo,glavne jedi,zelenjavne jedi,kosilo,malica,večerja

Stročji fižol s korenčkom v omaki

Zelenjavna jed, ki vedno prepriča.

Stročji fižol s korenčkom v omaki
    zelenjavne jedi
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 1 ura 1 ura
  •  5
  • Zanimivosti

Sestavine

čebula

maščoba

stročji fižol

rdeče korenje

peteršilj

moka

vegeta ali goveja kocka

sol

poper

rdeča paprika v prahu

paradižnikova mezga

lovorov list

poper

1 žlica kisa

Postopek

Nasekljamo čebulo in jo popražimo na malo maščobe. Dodamo očiščen stročji fižol. Če so stroki daljši, jih prelomimo. Korenček narežemo na malo debelejše kolobarčke in ga dodamo k fižolu. Malo popražimo, solimo, dodamo vegeto ali govejo kocko, sol, poper, zalijemo z malo vode in dušimo na zmerni temperaturi. Ko je fižol že skoraj kuhan, dodamo malo moke in popražimo. Preden zalijemo, dodamo še rdečo papriko in paradižnikovo mezgo, na koncu pa še nasekljan peteršilj. Če nam ustreza kiselkast okus omake, dodamo še žlico kisa.

Dobro je, če omaka malo stoji, preden jo postrežemo.

Zraven se zelo prilega pire krompir.

Pa dober tek!


Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

booris  

kuha že od: 11.11.2004

Št. objav: 315

Objavljeno 1.8.2006 ob 20:38

Balenka,

dovoli mi skromno pripombo. Stročji fižol, korenje, peteršilj itd. imajo tako prijeten okus, da ne rabijo pomoči goveje kocke (saj vem, stvar okusa!). Priporočil bi tudi, da namesto z moko pred koncem omako zgostiš na kakšen drug način, ker z moko zgoščena omaka obleži v želodcu in se velikokrat spahuje. Po mojih izkušnjah je mnogo bolje jedi zgostiti s krompirjevim škrobom (precej lažje prebavljivo). Kako? Olupi gomolj krompirja, vzemi ribežen in gomolj nastrgaj na najbolj droben način, vse skupaj kakšnih dvajset minut pred koncem kuhanja.

Brez zamere in za konec še to: Takšna kombinacija, ki jo predlagaš, je zdaj pri nas velikokrat za večerjo, le da je stročji fižol kuhan, korenje surovo in drobno narezano in vse skupaj postreženo kot solata, ne kot omaka. Vmes je seveda tudi kakšen paradižnik, vegete pa prav gotovo ne. http://www.kulinarika.net/grafika/smile_veselje.gif

Vesel

LP

Boris

booris  

kuha že od: 11.11.2004

Št. objav: 315

Objavljeno 1.8.2006 ob 21:13

No, zdaj se vam moram pa vsem opravičiti, ker se je vse skupaj nekaj zgodljalo. Hotel sem samo pritisniti enega smeškota na konec svojega spororočila, da ne bi avtorica tega recepta mislila, da jo kaj hudo resno kritiziram, ker se mi zdi ideja kar v redu. Namesto smeška se je izpisal link in ko sem link brisal, se je sporočilo še enkrat prikazalo. Morda pa bi takšni petdesetletniki, kot sem sam, potrebovali bolj natančna navodila.

Lepo se imejte!

Boris

Balenka  

kuha že od: 28.4.2004

Št. objav: 2825

Objavljeno 3.8.2006 ob 18:10

Zelo vesel

Hvala za pripombo, ki je nikakor ne štejem za slabo. Booris, zagotovo pa bom poskusila enkrat svojo omako zagostiti s krompirjevim škrobom, govejo kocko pa uporabljam zato, da malo prikrijem vonj po stročjem fižolu, ki ga nekateri člani naše družine ne ljubijo preveč.

Moram reči, da je to moj prvi recept, ki je objavljen na kulinariki in da sem komaj čakala na prvo kritiko oziroma mnenje, bodisi dobro ali malo manj dobro. Tudi mi v teh dneh večkrat jemo stročji fižol v solati, a le redkokdaj samega v solati, večinoma z raznimi dodatki (kuhana govedina iz juhe, paradižnik, paprika, obvezno čebula, rdeča redkvica,...)

Lepo se imejte in veliko se smejte!

Balenka

Balenka  

kuha že od: 28.4.2004

Št. objav: 2825

Objavljeno 9.4.2007 ob 21:17

Booris, hvaležna sem ti za pripombo glede zgoščevanja jedi s krompirjem. Sem poskusila narediti tako, kot si predlagal, pa moram reči, da je super. Prav tako sem poskusila na tak način zgostiti druge jedi, kot so npr. gobova juha, porova kremna juha, rdeče zelje, pa moram reči, da je zelo okusno, tako da sem moko črtala. Še enkrat hvala.

elaphus  

kuha že od: 27.9.2002

Št. objav: 6945

Objavljeno 20.1.2008 ob 19:29

Vesel

Pri nas imamo rostfraj želodce, pa kar dobro prenašamo moko v omakah, in moram reči, da je tale reč ena boljših, kar sem jih zadnje čase jedla. Tud Vegeta ni glih pokvarila okusa, saj sem jo dodala res zmerno . Tako, da bi rekla - Balenka, pohvala!!!

LP

P.s. Z moko zgoščujem predvsem takrat, ko se mi mudi. To je pa itak - zmeraj!

DUŠANKA  

kuha že od: 12.7.2005

Št. objav: 2039

Objavljeno 9.2.2008 ob 12:56

Imeli smo odlično kosilo, še zame, ki sem sicer bolj "na meso" narejena. Zraven sem skuhala kar krompir v oblicah - čista petica!

Balenka  

kuha že od: 28.4.2004

Št. objav: 2825

Objavljeno 26.2.2008 ob 15:44

Hvala, elaphus in Dušanka. Danes sem na trenutnem receptu videla tvojo slikico, pa si rečem, saj tako pa zgleda moj fižolček. Kliknem in glej ga vrabca, saj to je moj recept. Hvala Dušanka za prima slikico. Ti si bolj pridna, skuhaš in vestno slikaš. Jaz pa se ponavadi spomnim, ko je že vse mimo. Tudi nam tale fižol večkrat popestri jedilnik, saj včasih prav "paše", da izpustiš meso. Je pa res, da je zgoščevanje z moko "kamot", ampak kaj, ko se vedno mudi, tako kot pravi elaphus.

blažkaa  

kuha že od: 8.5.2007

Št. objav: 775

Objavljeno 20.3.2008 ob 8:10

Zelo vesel

Sem že v ponedeljek kupila kilogram stročjega fižola in že ves čas tuhtam kaj okusnega narediti iz njega. In pride tale recept kot naročen :)

Hvala Balenki za recept, Borisu za nasvet o zgoščevanju brez moke ter Dušanki za prekrasni slikici, ki sta pripomogli k ekspresni odločitvi, hi, hi, hi,...

Ja, bo kar danes za kosilo :)

Memole  

kuha že od: 29.12.2005

Št. objav: 16

Objavljeno 25.3.2008 ob 13:26

Zelo vesel

Zelo zelo okusno in dobro je bilo glede na to da stročjega fižola ne jem!

Ampak na tak način sem ga pa zmazila!

Vsi so ga pohvalili!

Basti  

kuha že od: 11.11.2007

Št. objav: 558

Objavljeno 2.4.2008 ob 12:38

Zelo vesel

Zelo dobro kosilo. Postregla sem ga s pirejem. Njami.

Poslala sem tudi fotografijo.

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.