Polnjeni paradižniki s kus kusom

Veri  
Polnjeni paradižniki s kus kusom

Sestavine

Količina: za 4 osebe

140 g kus kusa

280 ml juhe (lahko iz pol zelenjavne kocke)

1 manjša čebula ali večja šalotka

1 majhen strok česna (oz. 1/2 večjega stroka)

olivno olje (cca. 1 žlica)

50 g polnjenih zelenih oliv (cca. 10 oliv)

sol

poper

bazilika

8 manjših paradižnikov

sladkor

košček masla

parmezan (v kosu)

Postopek

Juho zavremo (če imamo že kuhano) ali jo naredimo iz 280 ml vrele vode, v kateri raztopimo 1/2 kocke za zelenjavno juho (boljše so bio kocke). V to juho stresemo kus kus, pokrijemo in pustimo, da se napije, medtem pa naredimo ostalo. Ko se napije, ga z vilicami rahlo razbrskamo, da je rahel in brez grudic.

Sesekljamo čebulo in iztisnemo česen, segrejemo olivno olje in oboje (česen in čebulo) do zlato - rjave barve prepražimo na njem. Medtem narežemo ali nasekljamo na manjše koščke še olive. Dodamo kus kus, premešamo in še čisto malo popražimo. Dodamo še nasekljane olive, začinimo s soljo in poprom, premešamo in izključimo plin.

Prižgemo pečico na 200 stopinj. Paradižnike operemo, jim odrežemo pokrove, ki jih prihranimo! Paradižnike še izdolbemo s posebno, za to namenjeno žličko, če jo imamo, sicer pa kar s kavno žličko. Izdolbeno meso malo pretlačimo z vilicami ali z roko in začinimo z baziliko, lahko pa tudi še s soljo in poprom. Čisto rahlo namastimo globji pekač (kot za lazanje ali narastke) in vanj stresemo paradižnikovo maso.

Izdolbljene paradižnike znotraj rahlo posolimo in posladkamo s ščepcem sladkorja, če imate radi bolj pikantno, lahko tudi poprate. Zvrhano jih nadevamo s kus kusovo maso, lahko jo tudi malo potlačite, da vrh lepo stoji, postavimo v pekač in na vsakega damo tanko rezinico masla (cca. 2 cm x 2 cm x 2 mm) ter pokrijemo z njegovim pokrovčkom.

Postavimo v pečico in pečemo cca. 15 minut. Pečene potresemo s sveže naribanim parmezanom in uživamo:)


Opombe

To kosilo je zeloooo hitro pripravljeno, naj vas ne zavede dolg opis:) Tak je zato, da se vse sproti naredi in je hitreje gotovo:) V pol ure boste že jedli:)

Je pa lahko čisto samostojna jed, sploh če sledi še kaka sladica ali če je zraven solata.

Juha je lahko sveže kuhana, odmrznjena ali narejena iz kocke, bio zelenjavne kocke so boljše, ker so manj slane in imajo več okusa.

Olive so lahko tudi črne in ni nujno, da so polnjene, samo koščice seveda odstranite prej:)

Bazilika je lahko sveža ali suha. Sveža je seveda boljša, v tem primeru jo nasekljajte.

Poper je nama bolj všeč raznobarvni, mešani, ker ima več različnih okusov, ampak po želji, samo za razmislek:) Boljši pa je sveže mlet, to v vsakem primeru.

Paradižniki so lahko tudi večji, samo potem jih rabite manj. Zdi pa se mi, da so boljši manjši, saj se lepše in hitreje zapečejo. Češnjevci so pa malo premajhni za nadevat, razen če imate veliiiiko časa:)

Tudi parmezan je neprimerno boljši tisti v kosu, ki ga sproti naribate, ampak če tega ni, bo tudi navadni ribani sir ok, samo ne bo tako dobro:)

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

riba-ribica  

kuha že od: 25.2.2005

Št. objav: 1436

Objavljeno 12.8.2006 ob 16:15

Si že delam za večerjo, kasneje poročam o uspehu, samo po parmezan še skočim.

Sedaj je jed že gotova in pojedena, uspela v redu, drugič bom v polnilo dodala malce paradižnikove mezge. Sem pač velika ljubiteljica paradižnika. Dve slikici sta že poslani.

urssa  

kuha že od: 25.12.2005

Št. objav: 380

Objavljeno 12.8.2006 ob 22:58

Zelo vesel

Ravno 2 dni po tem, ko sem prebrala ta recept na forumu sem ga našla še v Lisi, samo da je tam kus kus kot alternativa neki drugi stvari (ne vem kako se reče) :) Je pa ta recept veliko bolje napisan! :)

No kakorkoli že, te paradižnike sem naredila par dni nazaj za večerjo in so bili zelo pohvaljeni. Res so hitro narejeni in predvsem enostavno. Škoda samo, da nisem imela domačih paradižnikov, da bi bilo še bolje.

Zanima me še, kaj bi lahko uporabila namesto oliv. Na večerjo sem povabila kolega ki pa oliv na žalost ne jesta. Razmišljala sem o rdeči papriki (narezala bi na majhne koščke in popekla), v skrajnem primeru pa bo brez vsega.

stella  

kuha že od: 9.10.2002

Št. objav: 380

Objavljeno 13.8.2006 ob 1:12

Bočke popražene, melancane, tofu..

moja  

kuha že od: 18.9.2004

Št. objav: 163

Objavljeno 13.8.2006 ob 7:10

Te paradižnike sem pripravila na predlog Veri pred kratkim za večerjo. Bili so odlični, pohvaljeni in kar je najpomembnejše - pripravljeni so hitro. Še bodo na jedilniku!

Veri  

kuha že od: 21.10.2004

Št. objav: 4272

Objavljeno 15.8.2006 ob 0:38

ursa, lahko das gobice, recimo:) Tudi rdeca paprika bi bila ok:) Recept je res prirejen po tistem v Lisi, brala ga nisem samo sestavine sem pogledala, tako da ne vem, kako je napisan, sem pa vesela, da ti je tu bolj vsec:) Sem pa dala bistveno manj masla in cez parmezan, da me ne more nihce tozit, hehe:) V bistvu zaradi okusa, ce sem cisto iskrena:)

Dodija  

kuha že od: 28.8.2006

Št. objav: 90

Objavljeno 6.9.2006 ob 12:07

Mnjamiii, uspelo mi je. Paradižnika na vrtu na pretek, Kus kus je tudi poceni. Ne samo zelo dobro, tudi zelo, zelo poceni zadeva. Priporočam tud za goste, ker je tud oko pri jedi zraven. K polnjenim paradižnikom pa lahko kombinirate kakršnokoli pečeno meso.

PRIPOROČAM !!!

nike  

kuha že od: 25.11.2005

Št. objav: 522

Objavljeno 29.9.2006 ob 20:53

Vesel

jaz pa sem malo po svoje naredila. sama masa nama (z mojim) ni bila preveč všeč; ampak to nama že zadnjič ni bila ena podobna zadeva - ko sem delala kuskus z meto, baziliko, česnom in bučkami... ne vem, se mi zdi, kakor da je zraven en čuden priokus, pa ne vem zakaj... ali je kriv česen, da ne paše k kuskusu (ali pa sem ga dala obakrat samo preveč, saj sva midva oba nora na česen in čebulo in vedno dajeva obojega v jedi še enkrat več, kot je po receptih), ali pa mam jaz preprosto doma kak kuskus, ki ni uredu.

no, v glavnem, zato sva dala v maso še paradižnikovo mezgo. ki je ful izboljšala okus. ker jo je dajal not moj dragi - za katerega je značilno, da da vsega ponavadi malo preveč, sva hotela okus nevtralizirati s kislo smetano. kakorkoli že, na koncu je masa uspela super. aja, pa uporabila sva črne olive in ne zelene.

uporabila sva 4 večje paradižnike in ne 8 manjših, mase pa je bilo ravno za en paradižnik preveč. dala pa sem jo kar na en kupček kar zraven pečt. nisva dala nič pokrovčkov gor na maso, ampak samo košček masla in sva pekla "odprto". rezultat: bilo nama je všeč, le tekočine je bilo preveč, drugič ne bom uporabila vse mase iz paradižnikov - ali pa, če jo bom že, bom zraven skuhala kak krompir ali pa, še bolje, spekla kruh. ker je izpadlo - za najin okus - malo pretekoče.

drugače pa - sva zadovoljno pojedla. sem pa, glede na to, koliko časa sem mela v glavi ta recept, pa kar ni in ni hotel priti na vrsto :), vseeno pričakovala malo več.

ocenila sva pa oba v en glas - s 3 :)

Veri  

kuha že od: 21.10.2004

Št. objav: 4272

Objavljeno 22.1.2007 ob 15:02

nike, kuskusi so zelo različni, polnozrnati in navadni v malih vrečkah od Droge, se mi zdi, je nama zelo všeč, en iz Hoferja je pa komaj za pojest... Nekomu drugemu bo pa ravno tisti mogoče bolj všeč:)

Ne pretiravat s česnom pri tako nežnih jedeh, ker potem ne bo noben drug okus prišel do izraza - paradižniki in kuskus nimajo močnega okusa in ga hitro ubiješ s česnom in čebulo... Sicer pa glavno, da sta se znašla:) Je pa res, da ni čudno, da vama je potem toliko mase ostalo:)

olive - katerekoli pač imaš:)

Omaka je res kar tekoča, nama je všeč, če je bolj sočno, sicer bi jo pa lahko posebej pokuhala, da bi več vode izparelo ali pa zgostila s kakim zdrobom, recimo. Ali pa namakaš not domač kruhek, njami:)

nike  

kuha že od: 25.11.2005

Št. objav: 522

Objavljeno 22.1.2007 ob 18:19

a pol se mi ni samo zdelo, da so kuskusi različni. ker ko sem ga prvič jedla, mi je bil dober, pol se mi je pa ful zameru, ko sem kupla to vrečko, s katero sem tut te paradižnike naredla in od takrat ga ne kupujem več.

no, bom poizkusila še kak drug okus.

ja, kar se pa česna tiče, maš prav. ker ga imava pač rada, ga ponavadi dajeva veliko, ampak ravno pri tej jedi sem se uštela z njim :)

ampak sem si pa zapomnila lekcijo in od takrat pazim, če kaj podobnega delam hehe...

Veri  

kuha že od: 21.10.2004

Št. objav: 4272

Objavljeno 23.1.2007 ob 9:08

Zelo vesel

e, vidiš, se splača prste stegnit pa komentirat:) Ja, sem se spomnila nate včeraj v trgovini in pogledala tisti kuskus, ki je nama všeč, je od Zlatega polja. Ker ga dostikrat jeva, ga namreč presujem v posodo, tam pa seveda ni gor napisane firme:)

Ma, ja, pri hrani je res tak, da včasih je ena stvar od enega proizvajalca super, od drugega pa čisto zanič, pa tudi okusi ljudi so različni in se splača več različnih probat, predno obupaš nad določeno hrano:)

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
malo za hecNikita
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.