Prečiščeno (kuhano) maslo

maslo, na katerem brez težav pražimo

Prečiščeno (kuhano) maslo
    ostale jedi: polizdelki
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 45 minut 45 min
  •  
  • Zanimivosti

Sestavine

500 g surovega masla

Postopek

V kozico damo maslo in ga počasi na nizki temperaturi stopimo. Ko se bo maslo stopilo, se bo med nadaljnjim počasnim segrevanjem zaradi razlike v gostoti začel proces ločevanja njegovih treh glavnih komponent. Maslo se bo začelo peniti, saj bo zaradi segrevanja iz njega začela izparevati voda. Na dnu se bodo začeli kopičiti ostanki mleka, na vrhu belkasta pena, ki jo sestavljajo proteini mlečne plazme. Srednja plast je čista mlečna maščoba zlato - rumene barve, oziroma prečiščeno maslo. Ko se tri komponente med sabo ločijo in se maslo ne peni več (kar bo pomenilo, da je večina vode izparela), kozico odstavimo, počakamo minuto ali dve, da se usedlina na dnu umiri, ostanke pene z vrha poberemo z žlico in jih zavržemo ter skozi čisto gazo precedimo prečiščeno maslo.


Opombe

Za razliko od navadnega masla (neprečiščenega), ima prečiščeno maslo naslednje lastnosti:

· V hladilniku je obstojno dlje časa (v pokriti posodi nekaj mesecev).

· Lahko ga segrejemo na višjo temperaturo in ga zato lahko uporabimo za praženje ali cvrtje. Dimna temperatura (temperatura, pri kateri se maščoba - svinjska mast, olje, maslo ali druga maščoba - prične kaditi) prečiščenega masla je približno 250 stopinj. Neprečiščeno maslo (ki ima dimno točko okrog 170 stopinj) ni primerno za praženje in cvrtje na višjih temperaturah, saj bodo mlečni ostanki v njem hitro začeli rjaveti in se zažgali.

· Ni tako intenzivnega okusa po maslu. Zato ga uporabimo pri praženju ali cvrtju in takrat, ko nam ni pomemben okus po maslu.

· Na okus prečiščenega masla lahko vplivamo z dolžino segrevanja. Če maslo še naprej segrevamo potem, ko so se tri komponente masla ločile, bodo začeli mlečni ostanki rjaveti, kar bo maslu dalo svojevrsten okus, ki spominja na lešnike in rjavkasto barvo (franc. beurre noisette, kar pomeni rjavo maslo). Pri tem pazimo, da mlečni ostanki ne porjavijo preveč, ker bo imelo maslo grenkast priokus.

· Kot vsaka maščoba, lahko prečiščeno maslo postane žarko, če je prestaro ali če ga hranimo v neprimernih pogojih (previsoka temperatura, izpostavljenost zraku in svetlobi). Ker smo iz masla odstranili ostanke mleka, ne more imeti okusa po siru, kar se včasih zgodi z neprečiščenim maslom.

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

Loni  

kuha že od: 12.12.2001

Št. objav: 7859

Objavljeno 6.1.2009 ob 10:27

A je to nekaj podobnega kot ghi, sem se s tem postopkom že hecala.

katka lopatka  

kuha že od: 1.12.2006

Št. objav: 4996

Objavljeno 6.1.2009 ob 10:38

O tem je govoril tudi mojster Goljat, da je super za piškote.

neznan uporabnik

Objavljeno 6.1.2009 ob 11:09

Koliko pa ostane takega prečiščenega masla iz npr 500 g neprečiščenega masla. Se že pri vsakdanji uprabi vidi da so masla različnih kakovosti, samo nikoli nisem vedela zakaj. Hvala za poučno razlago.

Topel zimski pozrav.

proxima  

kuha že od: 21.10.2003

Št. objav: 2514

Objavljeno 6.1.2009 ob 11:18

Jaz dodajam samo se to, da je za pripravo gheeja vazno, da je maslo res zelo zelo sveze.

"Izgube" pri pripravi je pa kakih 20%.

lp, proxima

elaphus  

kuha že od: 27.9.2002

Št. objav: 6945

Objavljeno 6.1.2009 ob 12:02

Vesel

Tiste drobtinice, ki ostanejo na dnu, pa ni treba vreči stran. Mi smo jim rekli "tropine" in so prav dobre na kruhu ali pa za zabelit kako stvar, namesto drobtin. Uh, tega masla pa že dolgoooooo nisem jedla - menda ga je nazadnje pri nas delala moja stara mama pred kakimi petindvajsetimi leti.

Lp

mamamia  

kuha že od: 9.11.2004

Št. objav: 15821

Objavljeno 6.1.2009 ob 13:16

Jaz ga imam doma za pripravo indijskih jedi, zadnje čase ga pa uporabljam tudi za kakšne zrezke in podobno. Če ga sama dalj časa ne pripravim, ga kar kupim. Mamamia

fresh  

kuha že od: 4.5.2006

Št. objav: 1856

Objavljeno 6.1.2009 ob 14:01

Postopek je enak kot za pripravo ghija. Je nepogrešljiv pri pripravi indijskih jedi, ker da jedem orehast priokus. Nimam pa podatkov o temu, kako je ghi dejansko zdrav ali škodljiv. Če ima kdo te podatke(preverjene), bi bila vesela, ker se ga sama kar malo izogibam in raje posežem po olivnem ali pa repičnem olju.

Julya  

kuha že od: 9.12.2004

Št. objav: 3277

Objavljeno 6.1.2009 ob 14:10

V Lidlu zdaj prodajajo topljeno maslo. Ne vem, če je to isto, je pa zelo dobro. Piše, da je primerno za peko, kuhanje, cvrtje. Cena 500 g posodice je nekaj čez 2 eura.

fresh  

kuha že od: 4.5.2006

Št. objav: 1856

Objavljeno 6.1.2009 ob 16:40

Vanja, ampak olivno olje kar bolj korajžno uporabljaj! Za cvrenje pa uporabljam striktno repično (si malo preberi na netu).

mala zelena  

kuha že od: 9.7.2007

Št. objav: 266

Objavljeno 6.1.2009 ob 17:48

Zanimivo! Nekje sem zasledila, da se pri segrevanju (tudi sicer "zdravih" rastlinskih olj: repično, olivno...) tvorijo podobne škodljive snovi kot pri segrevanju margarine in so zato priporočali kuhanje samo na maslu. Saj človek poskuša sledit smernicam zdrave prehrane, samo včasih me pa malce zmedejo informacije, ki si povsem nasprotujejo-saj maslo sicer odsvetujejo, ker je maščoba živalskega izvora in naj bi ga nadomestili z rastlinskimi olji... ah bo že, jaz maslo itak obožujem, tako da ga bom jedla ne glede na to kaj pravijo :)

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtTrixi
Kaj danes za zajtrkjohana
malo za hecNikita
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.