Maraschino torta

torta z višnjami v čokoladni kremi

Vendelina jr.  Izvor: moj domislek
Maraschino torta
    sladice: torte
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 4+ ur 4+ ur
  •  5
  • Zanimivosti

Sestavine

Podlaga:

4 jajca

4 čajne žlice umetnega sladila (ali 4 žlice sladkorja)

4 žlice moke

4 dag jedilne čokolade

sol

mineralna voda

Za osvežitev podlage: čokoladni liker

2 žlici navadnega jogurta

malo čokoladnega preliva – vse to se zameša in s čopičem nanese na toplo podlago

Krema:

5 rumenjakov

5 žlic umetnega sladila (ali 4 žlice sladkorja)

20 dag kakava v prahu

čokoladni liker

maraschino

15 dag višenj

sladkor v prahu

6 lončkov osnovnega grškega jogurta – to je cca. 0,8 litra

0,5 l rastlinske smetane

do 5 vrečk želatine fix

Preliv:

10 dag jedilne čokolade

5 dag maščobe (izbirajte med sladko smetano, kokosovim maslom ali oljem)

Okraski:

4 dag temne čokolade

Postopek

1. Višnje (izkoščičene) sveže ali pa zmrznjene, damo v posodo in jih močno posujemo s sladkorjem v prahu. Pustimo jih stati 2 - 3 ure. Po tem času jih precedimo. Sirup, ki pri tem nastane, bomo uporabili za vlaženje tortne podlage.

2. Za podlago: v banjomariji stopimo jedilno čokolado. Segrejemo pečico. Ločimo rumenjake od beljakov. V beljake kanemo malo soli in jih zamešamo v trd sneg. Rumenjake in sladkor penasto umešamo, dodamo stopljeno jedilno čokolado. Vmešavamo moko, žlico po žlico in nekje na sredini kanemo nekaj gazirane mineralne vode (naredi testo bolj rahlo). V to zmes blago umešamo trd sneg. Vlijemo v tortni model (če je kovinski, se na dno položi peki papir, stene se namastijo) in pečemo 20 minut na 180 stopinjah.

3. V banjomariji med gretjem žvrkljamo 5 rumenjakov, sladilo (sladkor) in postopoma dodajamo najprej kakav v prahu (če hočete bolj sladko, dajte čokolado v prahu, vendar v tem primeru dajte eno žlico sladkorja ali sladila manj). Če je zmes grudasta, jo razredčimo z vodo. Za piko na i dodamo še malo čokoladnega likerja in maraschina. Postopek v banjomariji traja približno 15 minut. Ko je vse raztopljeno, se banjomarija odstavi z ognja – zmes se hladi 2 uri, vmes previdno odlijemo vodo.

4. Pečeno podlago iz točke 2 po kakih 10 minutah premažemo z jogurtom in višnjevim sirupom iz točke 1. Po okusu lahko dodamo tudi kakšno kapljico maraschina. Toplo testo lepo vpija to zmes in zaradi tega je testo tudi naslednji dan sočno in rahlo.

5. Okoli podlage za torto namestimo obroč za torte, ki smo ga oblekli z alu - folijo (obroč se obleče zaradi tega, da pri odpiranju krema ne poči).

6. Zamešamo 6 lončkov osnovnega grškega jogurta z 1 vrečko želatine fix. V to zmes dodamo še 0,5 litra rastlinske smetane in utrdimo še z 1 vrečko želatine fix. Če se dobro vidijo sledi metlic, je masa dobra, če ne, je treba dati še malo želatine. Potem pa v to zmes vmešavamo ohlajeno čokoladno bazo iz točke 2. Med vmešavanjem se dodata še 2 vrečki želatine fix – ponovno je treba pogledati, da se sledi mešalnikovih metlic lepo vidijo v masi – če tega ni, še eno vrečko.

7. V obroč vlijemo tretjino kreme in vmes razporedimo polovico odcejenih višenj. Po drugi tretjini postopek ponovimo. Dokončamo s kremo in jo na vrhu poravnamo. Zadeva gre za najmanj 3 ure v hladilnik.

8. Za okraske stopimo 3 - 4 dag temne čokolade. Z raztopljeno čokolado rišemo razne like na peki papir (velike pike so najlažje, mrežice so težke). Pustimo, da se vzorčki ohladijo in strdijo.

9. V banjomariji stopimo 10 dag jedilne čokolade in 5 dag maščobe. S to raztopino premažemo vrh torte. Ko se čokolada začenja ohlajati in zgoščati, namestimo na vrh okraske iz točke 8.

10. Ko je čokolada ohlajena, damo torto še za kakih 5 ur v hladilnik. Pred serviranjem odpremo obroč in odstranimo folijo.


Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

stara  

kuha že od: 12.10.2005

Št. objav: 380

Objavljeno 28.3.2008 ob 7:22

A vidve še spet!

Sweetie  

kuha že od: 22.1.2004

Št. objav: 1268

Objavljeno 28.3.2008 ob 7:38

Ja, tole pa je en produktiven team. Čakam samo ,da stana.r poslika celoten postopek. Bravo punce!

morska medvedka  

kuha že od: 31.8.2004

Št. objav: 2716

Objavljeno 28.3.2008 ob 8:16

Res sta mojstrici.

Simona84  

kuha že od: 27.10.2005

Št. objav: 3036

Objavljeno 28.3.2008 ob 8:20

Ali bomo kmalu začeli hoditi na vajine tečaje, sedaj ko je šel gospot Goljat v pokoj

stara  

kuha že od: 12.10.2005

Št. objav: 380

Objavljeno 28.3.2008 ob 8:32

Pri nas v Sparu sem včeraj zaman iskala grški jugurt. Kaj lahko uporabim namesto njega?

Vendelina jr.  

kuha že od: 17.5.2006

Št. objav: 9217

Objavljeno 28.3.2008 ob 8:34

Stara, lahko navaden jogurt odcejaš kakih pet dni, pa boš dobila približno ta pravo gostoto. Dasiravno, kje si pa to iskala, jaz sem ga tudi v tej verigi že videla? Medtem ko pri sosedu s tem produktom nimajo problema.

Drugače pa je tale recept nastal pred enim mesecem, ko je Tamči spraševala, kako naj skupaj zloži mousse in višnje. Kak teden dni kasneje mi je stana.r poslala fotko (ki jo vidite) z vprašanjem: "A spoznaš tole?" Skratka, sta obe punci rekli, da stvar zasluži poseben recept in potem sem ga pa napisala - sem bila itak v fazi raziskovanja sadje+mousse kombinacije. Drugače so mi pa super okraski - mi delujejo tako plečnikovsko, ornamentično (ravno do stopnje, ko jih ni preveč, ker za moj minimalizem je hitro preveč).

Postopek je tule:

http://www.moj-album.com/album/11078041/?os=

Medve s stano.r se pri teh projektih zabavava. Jaz poskušam kombinacije, naredim in če je kolikor toliko uspešno, pošljem zadevo stani in zraven letijo še nasveti na kaj je treba paziti. Stana zadevo superlično prikaže in kadrira. Najino sporočilo pa je: punce in fantje, kar poskusite, ni tako težko. Če človek že gre za pet ur v kuhinjo, potem naj bo en dober rezultat na koncu, a ne?

Skratka, kar pogumno.

Zdaj vam dava kak mesec fore, da osvojite ti dve torti...

Sicer pa stano.r trenutno hecam z enim belim projektom.

frina  

kuha že od: 8.5.2005

Št. objav: 3472

Objavljeno 28.3.2008 ob 9:16

Stara, grški jogurt je v Intersparu pod znamko Total, brez maščobe in z maščobo, med ostalimi na polici nad mlekom. Mali, čokati kozarci. Cena je okrog 1, 31€, da lažje najdeš.

Na polici med jogurti z okusi pa je čisto zgoraj velika posoda, 1l, za jogurt s stračatelo in jogurt, izdelan na grški način, nemškega proizvajalca. Tega sem uporabila pri grđki torti iz baze, vendar sem odcejala samo pol ure, ker se mi je zdel na oko dovolj trden.

Na srečo imajo vsi Interspari predpisano postavitev izdelkov.

V našem mestu, enem večjih v Sloveniji, kjer je dobri sosed dve leti nazaj kupil lokalno trgovinsko mrežo , grškega jogurta ni. Založenost je slabša kot prej, z delavci pa delajo kot svinja z mehom. Da o tistih, ki so ostali v prejšnji firmi, ne izgubljam besed.

stara  

kuha že od: 12.10.2005

Št. objav: 380

Objavljeno 28.3.2008 ob 9:27

Pri nas ni Interspara - zato pa jogurta nisem našla. Še malo pa ga bomo imeli v SG - to mi bo najbližje.

Vendelina jr.  

kuha že od: 17.5.2006

Št. objav: 9217

Objavljeno 28.3.2008 ob 9:54

Stara, grški jogurt je fino odcejen in tudi relativno dolg rok trajanja ima. Tako, da če te pot nese kak kilometer ali deset proč od doma, pa ga slučajno tam kupiš, bo še nekaj časa čisto lepo zdržal v hladilniku.

Sem sicer nasprotnica zastonj reklamiranja, ampak, ker je na njihovi spletni strani povezava na našo kulinariko, evo tole: www.total.si

spagon  

kuha že od: 12.6.2007

Št. objav: 1133

Objavljeno 28.3.2008 ob 10:06

Zelo vesel

Ravno to sem rabila. Včeraj mi je padla v oči Nadina torta, samo ker nisem ravno fan banan, sem mislila jih bom pač zamenjala z višnjami. A evo, zdaj imam ta pravi recept!! Hvala Vendelina in Stana, sprobam že jutri, da bo za v nedeljo!

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtTrixi
Kaj danes za zajtrkjohana
malo za hecNikita
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.