18. sep 2012 13:08
Po moje je pri vlečenem testu najbolj pomembno to, da je testo primerno mehko in da dolgo počiva - vsaj tam ene dve uri, še bolje pa je čez noč. Sama ga dam v vrečko - nič ne oljim in ko ga vzamem ven ga ne gnetem več ampak ga lepo na pomokanem pultu kar z rokami sploščim in malo vlečem (če ga valjam in se mi naredijo gube se tam potem rado trže), nato ga dam na prtič in najprej nad pultom raztegnem na hrbtni strani rok sredino, nato pa še okrog in je. Pri vlečenju pa se nam ne sme muditi in moramo paziti, da ne vlečemo preveč energično v vse smeri, ampak samo toliko, kolikor nam dopušča testo. Živčnost in nervoza ter vlečeno testo ne gredo skupaj.
Za jabolčni zavitek jabolka olupim, zrežem na kocke in nato na maslu popražim, sladkam, dodam limonino lupinico, cimet, rozine in s tem nadevam vlečeno testo. Drobtinice popražim na maslu in jih lepo razporedim po tistem delu testa, kjer ni jabolk in zavijem. Tako nič ne poka. Sploh je super, če zavitek pred pečenjem namažem z mešanico kisle smetane in rumenjaka ter malo našpikam.
Tudi sama sem imela velik strah pred tem opravilom in sem se ga znebila tako, da sem si pripravilia več manjših hlebčkov, ki sem jih potem razvlekla v velikosti npr. malo večje kuhinjske krpe. Ko se je začelo trgati sem ga takoj pregnetla in ga dala spet v vrečko in na počivanje. Tako mi je mogoče iz petih hlebčkov uspelo lepo razvleči dva, naslednjič mogoče tri in tako naprej - sedaj skoraj ne falim razen če nisem preveč živčna in se mi mudi ali da testo ni dovolj počivalo.
Vaja dela mojsta, če mojster dela vajo.
Pa veliko uspeha želim.
l.p.
tedyka