6. jan 2012 0:35
zivosrebro je napisal/a: |
... Najbolj pa me je presenetil podatek, da so oreški primerni zlasti za alergike, ker perilo ne draži kože... zivosrebro |
Ja, mene tudi preseneča ... ker ne vidim nobenega razloga, zakaj bi bili "detergenti" iz pralnih oreškov kaj manj škodljivi za kožo kot kemični detergenti.
Sem šla kot ponavadi malo brskat po netu, pa nisem našla niti enega utemeljenega članka/raziskave na to temo. Razen seveda celega kupa reklamnega nakladanja o neškodljivosti oreškov, kar ni podprto z nobenim dokazom.
Pač pa sem naletela na nekaj zanimivih raziskav. Tako so npr. raziskovali koristen učinek oreškov za uničevanje (škodljivih) polžev v tropskih krajih. Preskušali so ga tudi kot insekticid, pa protiglivično in protibakterijsko sredstvo. Kar nekaj je tudi raziskav, v katerih ga testirajo kot možno in učinkovito kontracepcijsko sredstvo (spermicid za vaginalno uporabo, ker poškoduje membrano semenčic in zmanjša njihovo gibljivost).
Kaj se torej zgodi z ostanki pralnih oreškov, ko pridejo v odpadne vode? Očitno imajo kar nekaj možnih učinkov na naravo, mikroorganizme, polžke itd. Da o kontracepciji ne govorim.
Da ne omenjam o škodljivosti transporta čez pol sveta iz njihovih naravnih rastišč... dDrugje se jih pa ne sme sadit, ker menda prestavljajo invaziven plevel, npr. v Avstraliji so sajenje strogo prepovedali.
Skratka, tako kot smo nekritično sprejeli pretirano uporabo pralnih praškov in se zdaj tolčemo po glavi zaradi posledic na okolje, lahko tudi "naravna" sredstva povzročijo neželene spremembe.
Če so pa še dokazano neučinkoviti, pa res ne vem, zakaj bi jih kupovala.
Razumem pa zakaj jih prodajajo ("bio- in ekobiznis" tudi prinaša lepe denarce).
Nasja