20. dec 2005 17:50
Mi si decembrske praznike tudui naredimo po svoje. Tašča me je navadila, da dam adventni venček s štirimi svečami na mizo v kuhinji ali v dnevni sobi (ker imam bivalno kuhinjo, ga imam jaz tam, tašča in svakinja pa ga imata v dnevni sobi) in potem vsako nedeljo pred božičem prižgemo svečko - prvo adventno nedeljo prvo, naslednjo nedeljo že gorita dve, potem tri in na božični večer vse štiri. Venček pa visi tudi na vratih v hišo, v predsobi pa še omelo (to menda odganja prepir izhiše). V neke vraže sicer ne verjamem, tudi verna nisem in ne hodim v cerkev, a spoštujem božič kot krščanski praznik in predvsem družnski praznik. Na sam božič vedno okrasimo jelko, potem s taščo pripraviva svečano večerjo za vseh deset, kolikor nas živi v isti hiši. Pod smrečico znosimo darila, potem pa se zvečer ob njej zberemo, kakšno "zimsko" in "božično" zapojemo, si razdelimo darila in jih v dnevni sobi pogledamo - vedno smo vsi presenečeni, ker si nikdar ne povemo,kdo kaj dobi. Ko pospravimo darila gemo k večerji, kakšno rečemo, predvsem tudi kaj spijemo (jaz bom letos žal samo drugim nalivala rujno vince...). Pa seveda najbolj pomembno: tja od začetka decembra naprej po hiši diši po domačih piškotih;pečeva midve s taščo, vsaka svoj program, svakinja pa vzame od vsake nekaj. Ampka to je pri nas običaj, zato je ona zadolžena zakrasitev jelke in aranžiranje mize - to pa je paša za oči... No, takoje pri nas. Glavno, da jepraznično vzdušje, pa en venček gor ali dol. Aja, letos pa je venček na vratih še posebej dišeč - na Zanzibarju soimeli take čudovite, iz začimb,prevladujejo klinčki, pa malo cimeta se zaznava... mamamia mamamia