19. feb 2013 2:05
UČENKA T je napisal/a: |
Sama sicer navlažim sističe - na eni strani z oljem - ter ko ga zavijem ponovno navlažim z oljem. Ampak mi zelo razpoka. Bom probala z vlažno krpo in vodo+olje
UČENKA T
|
UčenkaT, samo z oljem premazati ni dovolj :) Če hočeš, da bo kupljeno testo lepo prožno in ne bo pokalo, ga moraš obvezno tudi z vodo navlažiti, kot so ti že druge napisale (ali mineralno vodo ali mešanico mleka in vode, masla in vode ... poljubno).
Kar pogumno, tudi če je tvoj jabolčni nadev zelo sočen, ne bo nič narobe, če boš vsak posamezen list testa kat lepo izdatno poškropila ali s čopičem namazala s tekočino (vodo), šele nato premazala z maslom ali oljem, čez to pa namazala nadev.
Na kratko - velja za vsak list: voda -> maščoba (po želji) -> nadev
Jaz iz kupljenega vlečenega testa pečem vse sorte slanih skutnih in zelenjavnih zavitkov, pa mi nikoli ne popoka. Pred pečenjem naredim, kot sem ti opisala zgoraj, že zvite "role" v pekaču pa še enkrat dobro "napackam" z vodo in obložim s koščki masla, pa je pečeno testo še vedno lepo hrustljavo, hkrati pa dovolj prožno, da med samim pečenjem ne razpoka.Včasih zavitke v pekaču premažem tudi s stepenim beljakom, če mi ravno ostane od nadeva, a ne vedno. Voda + maslo se mi prav zadovoljivo obnese, bom pa kdaj poskusila tudi s smetano, kot svetuje Vendelina.
Pa pazi tudi pri količini nadeva - če ga boš na posamezen list testa namazala preveč na debelo in zvitek še preveč na trdo zvila, je tudi možnost, da ti poči. Raje nadev namaži bolj na tanko in samo na največ 3/4 testa in zvij bolj narahlo, da testo ne bo preveč "zategnjeno" preko nadeva.
Mojca