Pokvarjeni shranki-pomoč

oliva  

član od: 21.3.2005

sporočila: 312

18. avg 2011 21:21

Jaz tudi nisem imela uspeha pri pasterizaciji bučk. Še dobro, da sem jih naredila samo za poisku, pa kljub temu mi ni bilo vseeno, da so se mi pokvarile. Res je, da sem to delala letos prvič in dvomim, če se jih bom kdaj spet lotila.

oliva

Trixi  

član od: 23.9.2003

sporočila: 15196

18. avg 2011 21:34

Archi

z veseljem bom spremljala Vendelinino mnenje še nadaljna leta in njen humor....



Sporočilo je spremenil(a) Trixi dne 18. 2011 21:36

archi  

član od: 22.8.2009

sporočila: 100

18. avg 2011 21:39

malo sem pogooglal.

 

Bučke in buče imajo nizko vsebnost kislin in so nevarne za domače vlaganje - botulizem.

Morale bi se vlagat pod pritiskom, za določen čas, ker se tako uniči bakterija, ki povzroča botulizem.

Če pa že to počnemo sami, bi jih morali obdelati v kisu ali vodi s kisom in preliti z veliko olja.

hmm....



archi

Sporočilo je spremenil(a) archi dne 18. 2011 21:41

terakota  

član od: 19.9.2009

sporočila: 469

18. avg 2011 22:16

Zanimivo-kaj vse sem danes izvedela! Najprej k bučkam! Tu se moram opravičit, če sem prehitro in nejasno pisala. V drugi temi smo se pogovarjali, da bi šlo, da bi se popečene bučke (jaz sem jih narezala po dolgem na tanko) naložene v kozarec do 3/4 in pasterizirane (brez da bi dolili karkoli: ali kis ali olje) lepo ohranile in sem poskusila. Najprej sem bila presenečna koliko tega je treba napeči za en kozarec, sploh, kot je napisal Archi sem še potlačila. Sem bila pa opozorjena ravno na to, da se ne polni do vrha, amapk do 3/4. Po vsem kar ste zapisali sem dobila občutek, da bi to šlo edino tako, da bi res uporabila nove pokrovčke, prej razkužiila in obrisala še vrat kozarca ter dvakrat pasterizirala in dalj časa. Me ima, da bi poskusila ponovno.

 

In res je: v dveh petliterških loncih sem kuhala blitvine liste, jih solila, odlila vodo in zmiksala ter napolnila kozarec do vrha (enega po premisleku dala raje zmrznit kar me spomni, da imam kosilo za jutri) ter isto pasterizirala v pečici. Pravzaprav so bili smrekovi vršički kaplja čez rob!

 

Seveda shranjujem zato, da prihranim (pri vsem, ne samo pri denarju) in tudi vem, da se kdaj kaj sfiži (čeprav ne vem ali bi 'preživela 200 pokvarjenih kozarcev hehe), ker pa se še učim bi zelo rada zvedela kje delam napako, kakor sem sedaj razumela je bilo verjetno premalo pasterizirano, preveč zraka in fino bi bilo imeti nove pokrovčke. Se pa strinjam tudi s tem, da je treba najti ravnovesje in ne uporabiti zelenjave za mašilo trenutka. Prijateljica mi namreč takole opisuje svojo mladost: ves čas se je nekaj shranjevalo in pripravljalo, mama je bila nenehno na vrtu, doma povsod zelenjava, enkrat cela, potem narezana, pa kuhanje, miksanje,delalo se je po cele dneve, nikamor se nisi imel vsesti in konec poletja je bil ves podrejen vrtu.

Drugače smo tudi mi petčlanska družina in seveda imam rada, da moji otroci jedo čim manj industrijsko pridelane hrane, vem pa kaj pomeni skrb zase, vedno je treba iskati ravnotežje namesto mašil-to pa!

Pozdrav!

 

p.s. archi: botulizem? Ajej, bom šla gledat...

terakota

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17787

19. avg 2011 7:08

Jojo, botulizma se pa pri zelenjavi ni bati, pri mesnih shrankih pa ne rečem. Archi, ne zganjaj nepotrebne panike. Vsaj korektno bi lahko navedel vir tvojih izsledkov po guglanju.

Kaj ima mala vsebnost kisline s Clostridium botulinum?

rimljanka

archi  

član od: 22.8.2009

sporočila: 100

19. avg 2011 10:43

Rimljanka, dober tek !

 

Foodborne botulism results from contaminated foodstuffs in which C. botulinum spores have been allowed to germinate in anaerobic conditions. This typically occurs in home-canned food substances and fermented uncooked dishes.

vir: http://en.wikipedia.org/wiki/Botulism


Storing zucchini in oil, without the preliminary treatment in hot vinegar or vinegar water, is unsafe and may result in botulism poisoning.


vir: http://www.ehow.com/how_8366971_preserve-zucchini


Why is canning summer squash or zucchini not recommended?

Recommendations for canning summer squashes, including zucchini, that appeared in former editions of the USDA's "So Easy to Preserve" have been withdrawn due to uncertainty about the determination of processing times. Squashes are low-acid vegetables and require pressure canning for a known period of time that will destroy the bacteria that cause botulism. Documentation for the previous processing times cannot be found, and reports that are available do not support the old process. Slices or cubes of cooked summer squash will get quite soft and pack tightly into the jars. The amount of squash filled into a jar will affect the heating pattern in that jar. It is best to freeze or pickle summer squashes, but they may also be dried.


vir: http://www.pickyourown.org/canningqa.htm


Food Safety can be confusing. Not all zucchini, pumpkins or other low acid foods will have botulism bacteria, but there is no way to tell which ones do. So treat all of your low acid foods with caution and use research tested recipes.


vir: http://www.buncombecounty.org/News_Print.aspx?newsID=7742

 

archi

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17787

19. avg 2011 11:10

Hvala za prijazne želje, nisem jaz od čeraj, da bi me skrbelo okoli botulizma. Konec koncev so lahko spore tudi v medu, a ne?

Hvala za linke, sem se pustila podučiti. Čeprav vedno berem s kritično mero distance, pri (skoraj) vseh spletnih virih.

rimljanka

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

19. avg 2011 15:42

Ajoj, pa Botox  tudi delajo iz ene tele bakterije.

 

Vanja

neznan uporabnik

19. avg 2011 16:56

Hehe, bravo Vanjič, to ene bejbe pa tud tipsone tud malo napihne in naduva ja. Isto kot glaže in pokrove za vlaganje. Slej kot prej gre kaj v maloro

 

Multivitamin

multivitamin

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

19. avg 2011 21:28

Multi, napihnejo jih polnila (upam, da se tako reče), botox jim "samo" obraz zamrzne.  Se izobražujem, če se slučjno zgodi, da kdaj rabim kaj takega.

Vanja

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecanjica1998
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti