6. jun 2012 23:06
Če prav razumem, Oliva, si ti pred 30 leti bolj verjetno z liziko v ustih skakala gumitvist, kot pa plačevala solidarnostne prispevke s participacijo in z napotnicami v treh barvah v rokah balansirala med posameznimi bolnišničnimi TOZDi. Pa tudi danes zelo dobro vemo, kakšno zdravstvo imamo, namreč takšno, kot si ga plačujemo. Tako poceni zdravstvenega zavarovanja, kot je pri nas, ni v državah, s katerimi se radi primerjamo, in zato pač dobimo, kar plačamo. Sem si plačevala zdravstveno zavarovanje v Franciji in Nemčiji, je bilo o-ho-ho dražje kot pri nas, usluga pa pri splošnem zdravniku prav taka kot pri nas, zdravila sem si morala plačati sama, česa več pa k sreči nisem potrebovala. Kolega, ki je imel plačan zdravstveni paket za usluge do 50.000 DM (kar je bilo takrat čisto dovolj za pocajtat angine, kakšne glivice pa tudi kaki žolčni kamni brez komplikacij bi še šli na vago), so po prometni nesreči zaflikali točno do zneska 50.000 DM in ga zapakiranega v mumijo poslali nazaj v Max Planckov guest house v Stuttgartu, ker je svoj paket pač izčrpal, z listkom z napotki, katere kosti naj si izvoli še sestaviti in kaj bi bilo po njihovem mnenju dobro čimprej odrezati, pa niso, ker tega pač ta hip niso dolžni narediti, ker ga življenjsko še ne ogroža. Tako da mislim, da je, glede na okoliščine, naše zdravstvo vseeno še kar konkurenčno. Seveda niti v sanjah ne mislim zagovarjati nemarnosti, slabe organizacije in nevestnega izkoriščanja stisk pacientov, ampak ostanimo realni, pa se omejimo na tiste stvari, ki jih poznamo. Ali pa bi recimo kdaj lahko posplošili tudi kak dober primer, ne samo tistih iz črnih kronik. Naš zdravstveni sistem pač "zagotavlja" pacientom usluge, za katere je v naprej jasno, da jih ne zmore, torej je korupcija vanj že v kali vgrajena. Kako je s tem v Kanadi ali Andori ali Nigeriji pa menda vedo tisti, ki so od tam, pa jih raje ne bi učili mi, ki tam še v življenju nismo bili niti kot turisti, kaj šele zares.
Sonja