7. jun 2012 13:17
daj pa še jaz dodam svoje lonec, v zvezi z zdravstvom.
Ja, govorijo, da si ko enkrat čez 65, te niti ne zdravijo več. Bi do nedavnega celo morda še jaz verjela v to, če se nam ne bi doma zgodila zelo neljuba reč z očetom, ki je od popolnoma zdravega človeka tja do skoraj 80. leta naekrat tako zbolel, da je iz bolnišnice prišel komaj pokreten in popolnoma odvisen od tuje pomoči. Plus demenca.
Poudarjam, nikogar v bolnišnici nisem prosila za ukrepanje oziroma naj se malopotrudijo okoli njega.
Oče je bil deležen vseh mogočih preiskav, ki jih ne bi bil, če bi veljalo prepričanje, da starejših pač ne zdravijo več. Mi smo poslušali, kaj so nam zdravniki govorili, in smo zato tudi vedeli, zakj mu takrat niso vzeli vzorca kostnega mozga, ki bi dal odgovore na vsa odprta vprašanje glede njegove bolezni. Ker je bilo srce prešibko in kri preslaba za posege ali morebitno koemoterapijo. To je tisto, akr je proxima rekla, da je treba poslušat: niso mu opravili nečesa, kar bi se nam zdelo da bi morali, a so že imeli razlog za to.
Ko pa je oče okreval, le kri se ni in ni izboljševala, hodil je transfutije vsake tri do štiri tedne, so znova predlagali odvzem kostnega mozga. Ker se je izkazalo, da niti po številnih drugih preiskavah (tudi CT so mu naredili) ne morejo drugače ugotoviti vzroka tako slabe krvi (in opešanega srca), so mu zdaj opravili še to. Da ne omenjam vsega, kar so storili zanj na posameznih oddelkih, vmes so mu še sivo mreno operirali, da lahko znova bere.
Ker, četudi vsega tega ne bi storili, bi ne bili niti trepnili z očesom. Zatečeno stanje je bilo hudo, povedali so nam kaj in kako, in sprijaznili smo se, da je vsak dan, ki ga še živi, podarjen. Skrbeli smo zanj in zdaj je boljši; zdrav ne bo nikoli več, ima pa še človeka dostojno življenje, čeprav je odvisen od tuje pomoči.
Tako da lepo prosim, da mi nihče kar tako ne udriha čez zdravstvo (ja, res je, saj ga plačujemo in prispevamo, tudi moj oče je 45 delovnih let polnil blagajno ...). A vseeno. Toliko truda, kot so si dali okoli njega, četudi morda samo zato, ker je zdravnikom zanimiv zaradi vsega, kar se v njegovem telesu dogaja (tako so mi namreč povedali), res nisem pričakovala.
O prijaznih sestrah in zdravnikih pa kdaj drugič.
Glede podkupovanja zdravnikov in dajanja daril: se dogaja. Nekaj so krivi tudi pacienti sami. A opletati na splošno je sila zanimivo, ko je treba to utemeljiti in navesti imena, podatke, vsote .... je pa druga zgodba.
Pri šanku smo vedno vsi najbolj glasni.
mamamia