17. okt 2010 9:52
Zdrava prehrana je dokaj dokazljiv pojem, poenostavljeno rečeno nekako v smislu, da gre za uživanje hrane, ki nima škodljivih vplivov na organizem. Torej: mlečni riž ni škodljiv in ni slaba hrana, stvar okusa in še česa drugega pa je, ali ga jemo ali ne. Razlika med nami je samo v tem, koliko se po načelih zdrave prehrane ravnamo in do kakšne mere. Recimo da je črn kruh bolj zdrav od belega - tu smo si nekako enotni. A ko ga jemo, si bo kdo nanj namazal mast ali zaseko, nekdo drug bo gor dal rezino sveže kumare in paprike, ker se pač zdravo hrani.
In v tem krogu se nekako vrtimo in imamo različne meje o uporabi zdrave prehrane.
O njej kar nekaj vem, sem morala pravila primernega (ta izraz se mi zdi bolj primeren za način prehranjevanja kod "zdrav") prehranjevanja upoštevati skorajda do skrajnosti (zdravje je bilo razlog, ne kilogrami ali moja kaprica), in sem se veliko naučila, tudi pod taktirko zdravnika.
A nečesa nisem nikdar počela, in zdravnik mi je to dovolil: pila sem sladkano kavo (pretežno bel sladkor, tu in tam rjavi), in jedla sem testenine iz bele moke in bel riž, nikdar nič "rjavega" iz te kategorije. Tega pač ne maram. A ker so vse diete uspešne, če se jih držimo v 80 do 90 odstotkih predpisanega, je bilo tudi moje okrevanje uspešno.
Mamamia
mamamia