10. okt 2003 10:14
Prepisujem različne info s forumov:
Slive opereš, razkoščičiš in razpoloviš. Na 1 kg sadja dodaš 10 dag sladkorja (samo 10-15 dag, lahko je rjavi sladkor). Daš v pečico na 250°C (oz.največ, kar zmore pečica), dokler ne zavre, potem znižaš in pečeš na 200°C približno 2 uri, dokler ni primerno gosto. Sladkor dodajaš postopoma. Prvih 30 minut pečeš brez sladkorja, nato dodaš ½ odmerka in premešaš, čez 30 minut preostali sladkor. Na koncu dodaš cimet in malo mletih nageljevih žbic, lahko tudi "špric" ruma. Napolniš kozarce in to je to. Priporočajo manjše kozarčke.
Nekateri marmelado na koncu spasirajo s paličnim mešalnikom, drugi na začetku. Nekateri so jo naredili tudi čisto brez sladkorja in je ok.
Moje izkušnje: Kmalu se izloči sok iz sliv, same se nekako razpustijo v "juho", olupki se lepo zvijejo. Sčasoma voda izhlapeva, začne želirati in se vedno bolj strjevati. Jaz sem jo po uri in pol vzela ven, ker sem videla, da se je začela na robovih prijemati oz. žgati, mogoče bi jo lahko vzela ven še 10 minut prej. Lahko da se je prej spekla zato, ker sem delala samo iz 2 kg sliv. V drugo sem dala največ sliv, kar jih je šlo v eni vrsti na pekač, vendar sem vseeno vzela po uri in pol ven. Pekač sem pustila malo odmočiti, tako da se je z lahkoto pomil.
Prebrala sem zadnje poste in vidim, da je ta marmelada cenjena tudi na tem forumu. Res je tega vredna.
Lep pozdrav, Fani