5. jan 2009 18:46
Ma femica, če pa prav razmisliš, z porabo elektrike je verjetno približno enako. Normalno se pečenka peče na 220 oC, kar je mal več kot dvakrat, toplotne izgube pačice so toliko večje ( na enoto časa ), časa gre mal več kot dvakrat, upoštevati je treba tudi, da je pri višji temperaturi tudi večje izhlapevanje ( ki porabi precej več energije ) tako, čez palec ( brez preračunavanja na neoprtani mizi ) bi rekel, da je energijsko nekje enako.
Hedonist,
Vendelina jr. ti je je napisal/a: |
Hedonist, poskusi in ne boš več spraševal. Po tem, ko enkrat poskusiš z nizkimi temperaturami, greš težko nazaj na višje.Vendelina jr. |
rekel bi, morda ja, morda pa tudi ne, poskusi, več kot razočaran ne moreš bit. Če celo stvar vzamejo znanstveniki, pol pa vse spredalčkajo. Rečejo, imamo naslednje vrste pečenja v pečici:
- pečenje na visoki temperaturi ( 232 oC in več ): uporabno za mesa, ki so zelo mehka, bodoči da visokotemperaturno pečenje ne " izboljša mehkobe ". Porjavitev in karmelizacija površine preskrbi čudovit okus, maščoba od pečenja je zelo uporabna..............
- pečenje pri srednji temperaturi ( 150 - 180 oC ), običajeno se peče nekaj več kot dve uri, tako da lahko porjavi, problem je lahko s postnim mesom ( brez maščobe ), možnost izsušitve.
- počasno pečenje ( 93 - 135 oC ), to je ugodno za slabše kose mesa, bodoči, da zagotovi mehkobo in minimalno krčenje mesa. Priporoča se na koncu pečenja temperaturo dvigniti na 250 oC, da meso prjavi.
in ( kot da mi tega ne bi že vedli, le, da ne vemo, da mu tako učeno rečejo )
- angleški stil pečenja, najprej pečenje na visoki temperaturi ( čez 230oC ), potem na srednji temperaturi.
V tem modrovanju sta mi pomagala Bruce Aidells in Denis Kelly z knjigo " The Complete Meat Cookbook "
Moje izkušnje:
- goveje meso pečeno na nizki temperaturi, pod 100oC, sprejemljivo, če se doda še mal dima ( real barbecue, bi rekli američani ), enkratno.
- svinjsko pečeno na nizki temperaturi, ni " my cup of tea ", kot bi rekla ena moja prijateljica.
- ribe, pečene na nizki temperaturi me tudi ne prepričajo, če se pa doda nekaj dima, e....... to je pa nekaj čist drugega ( preizkušeno s cipli, brancini in skušami ), izgleda pa nekako takole:
ežoj