2. dec 2008 21:43
Jaz pa vedno dam denar klošarjem, beračem in romom, pa me ne briga, ali ga bo zapravil za čike ali liter vina. Zelo sem žalostna, ko jih gledam. Verjamem, da jih je splet okoliščin pripeljal na tak nivo, pa da niso sami krivi za to. Če daš nekomu evro, dva, se tebi ne bo poznalo, njemu pa bo ogromno pomenilo.
Kolikokrat pa kupimo stvari, ki je v bistvu niti ne potrebujemo, odštejemo pa dosti več, kot tisti en evro.
Romi so pa klasa zase. Večina ljudi, ki jih poznam pravijo, da so si sami krivi, ker ne delajo in da jim sploh ni potrebno delati, ker dobijo velike denarce iz naslova socialnih podpor in otroških dodatkov. Vendar mi živimo v socialni državi, naj ljudje kar umrejo od lakote?
Zakaj ne delajo? Naj vsak pri sebi najprej razčisti, da v primeru, če bi imel svojo firmo, ali bi zaposlil roma? Poznam primer, ko se je pri obrtniku zaposlil mlad, urejen, delaven in za delo zagnan rom. Vendar so ljudje kruti, ker so se iz obrtnika začeli norčevali, češ, pri tebi pa dela rom. Zato je počasi prihajalo do izpada dela, s tem pa tudi do dohodka. Roma je na žalost moral odpustiti. In kaj je danes s tem človekom? Ima ženo, otroke, živi od socialne podpore, pije. Žalostno, zelo žalostno za moje pojme.
Potem spet en primer družinice, oče, mati, poročena, šoloobvezen otrok. Oče je invalid, mati nima urejenega državljanstva, otrok inteligenten, v 7 razredu OŠ. Oče dobi socialno pomoč in otroške, mati nič. Mati pa državljanstva ne dobi, ker nima sredstev za preživetje. Kako naj pride do sredstev, če nima našega državljanstva, mož pa ne more delati in več sredstev zaslužiti? Žalostno zame, zelo žalostno.
K meni dostikrat pridejo romi prosjačit, vedno dobijo, kar prosijo. Mi pa tudi nosijo razno razne starine, ki jih poberejo po odpadih. Vedno jih plačam (preplačam), pa čeprav včasih romajo nazaj v koš.