Pozdrav,
po nekaj letih sem se odločil da bi spet pripravil bezgov sok, 1 steklenico sem že, kak liter pa pol pa je še v hladilniku (2.runda). V gozdu je en kup teh bezgovih dreves in sok je res osvežilen in okusen. Razmišljal sem da bi ga naredil nekaj steklenic da bi ga blo še kej čez leto. Sam imam komaj kako leto izkušenj v kuhinji in še to več ali manj samo s kuho, nič z vlaganjem in konzerviranjem. Mam sicer neko knjigo o vlaganju, vendar o sokovih piše le pomanjkljivo. Uspel sem razbrati da se bezek dobro obnese če ga zamrznemo in opisan je postopek za pridelat bezgovec, torej sok iz njegovih JAGOD ne cvetov. Sam imam raje sirup iz CVETOV, po receptu da se cvetove čez noč namoči v prekuhani vodi, doda veliko sladkorja in na koncu limono in citronko in je. Pol se ga meša kot sirup v razmerju 1:4-6. Razmišljam kako bi ga pravilno ustekleničil da bi trajal vsak pol leta. Kakih konzervansov raje nebi dodajal. Razmišljam da bi ga v shrambi ali nekje na hladnem in temnem.
1) Zaprt v steklenico tako kot je (vključno s citronko) morda zdži že dovolj dolgo? Ali ga je treba vseeno držati v hladilniku? Raje bi ga na hladnem temnem prostoru, ker v hladilniku ni neomejeno prostora :)
2) Ga ustekleničit in pol prevret v vodi, kot mislim da paradižnikovo mezgo?
3) Ga brez posebnih postopkov hraniti pač zaprtega v steklenico v hladilniku ..
4) Dodati ogromno sladkorja v sirup, tako da se tekočina nasiči ..
5) Zamrzniti samo cvetove in ob priložnosti narediti iz njih sok
Res ne vem kaj bi ubral, tako da če ima kdo izkušnje s tem, bi bil zelo vesel kakega predloga. Aja te opcije od 1-5 so zgolj moja domišljija ..
Hvala in lep pozdrav,
Peter
Levstik