18. okt 2012 17:48
mišzmoke je napisal/a: |
Tudi nas so spustili med zelo mlad grah in bob na pašo lp
mzm
|
No, pa vam tudi očitno nič ni škodilo. Loni pa še sploh ne, očitno se je treba najesti mladega surovega graha, če češ letati po maratonih in hribih gor in dol.
Ne vem, kako je s temi strupenimi rastlinami, (jaz sem tudi surov bob jedla, ampak nisem vedela, da je bob, sem mislila, da so fave, pa mi najbrž zaradi tega ni škodil).
Akacijevih cvetov, ocvrtih ali v rižoti smo se vsak večer napokali dokler so bili. Zdaj so strupeni. Pri meni na vrtu rastejo kukmaki - petdeset let smo jih pobirali in jedli, tako ravnajo še vedno moji neuki in trmasti sosedje in sorodniki - jaz pa ne več; sem videla v eni knjigi, da imajo na dnišču en tak svinjski repek in da so pogojno strupeni; vsako jutro jih poberem in pomečem na kompost, da se ne bi kakšen snedež spozabil.
Sem tudi s paradižniki previdna - vedno odrežem del, kjer je bil sad pričvrščen na matično rastlino. me je naučila ena mama, ko sem za njene otroke pripravljala šugo. Ampak me je na mojo napako opozorila s prav posebno milino.
Enkrat sva s prijateljico prebirali pošto najinih očetov. Njen je študiral v Zagrebu in je sporočil tole:
Dragi mi domači,
...zdaj jem vse od kraja. Spoznal sem, da je vse i strup i zdravilo in odslej jem i fižol i klobase...
No.
nola