Up.ime:
Geslo:
Pomoč pri prijavi
Kulinarična Slovenija

Kulinarični forumi/Recepti/Nasveti

sirup iz smrekovih vršičkov?

Avtor: stasafrank  
Član od: 29.6.2003
poslanih sporočil:517

Tema odprta - 28. apr 2006 14:53
Število ogledov: 31604, odgovorov: 72

No, rada bi ga poizkusila scoprat, samo še kakšna navodila potrebujem... Mi lahko kakšna "teta Pehta" pomaga?

 

LP,

Staša

Avtor: majamarko  

Član od: 26.9.2003
poslanih sporočil:2567
Odgovor z dne - 28. apr 2006 15:02

pri nas gre kar takole: plast vršičkov, plast sladkorja, plast vršičkov...vse do vrha kozarca, na koncu imamo sladkor, damo na sonce in pustimo kar nekja časa da se sladkor stopi in nastane gost sirup.

lani sem potem ko sem ta sirup precedila, dala v že uporabljene vršičke še malo žganja in spet na sonce pa je bilo tudi super.

sva se pa ravno malo prej z mojim pogovarjala da bi bilo dobro letos okoli 10-20. junija na veliko planino (kot lani), kjer so zelo sočni vršički...

 

p, m

 

Avtor: AKSI  

Član od: 14.11.2005
poslanih sporočil:51
Odgovor z dne - 28. apr 2006 15:03

Jaz naberem smrekove vršičke, ki morajo biti še mladi oz. mali, nato jih polagam v 5l kozarec in sicer plast vršičkov ,plast sladkorja in tako do konca kozarca.

Prekrijem z plastično folijo in postavim na sonce.Ko vršički spustijo sok, vse skupaj precedim na gazo in shranim v stekliničke in dam na temno v klet.

 

Tak sirup uporabljamo za kašelj, namočimo pa ga tudi z šnopsom in je tudi čudovit domači antibiotik.

 

lp,

Avtor: stasafrank  

Član od: 29.6.2003
poslanih sporočil:517
Odgovor z dne - 28. apr 2006 15:35

AHA tako enostavno gre to... Koliko časa približno, pa naj stoji? Par tednov?

 

LP

 

Staša

Avtor: majamarko  

Član od: 26.9.2003
poslanih sporočil:2567
Odgovor z dne - 28. apr 2006 15:50

ja kar nekaj tednov, tako da se sladkor lepo raztopi. jaz včasih vmes odprem da premešam - (včasih se mi sladkor kar zbije na vrhu).

 

p, m

 

Avtor: jade  

Član od: 11.11.2004
poslanih sporočil:5894
Odgovor z dne - 28. apr 2006 17:48

Saj boš videla, ko se sladkor spremeni v sirup je gotovo.

 

jade

Avtor: lonygirl  

Član od: 13.12.2002
poslanih sporočil:167
Odgovor z dne - 28. apr 2006 19:27

Saj vem, da je to malce neuko vprašanje, ampak kdaj se pobira vršičke?

 

Lp, polona

Avtor: majamarko  

Član od: 26.9.2003
poslanih sporočil:2567
Odgovor z dne - 28. apr 2006 19:40

lonygirl vidim da so ponekod že, na višjih predelih pa kasneje, kot sem že na vrhu napisala za veliko planino ko sva jih lani nabirala.

 

Avtor: balu  

Član od: 26.1.2006
poslanih sporočil:466
Odgovor z dne - 28. apr 2006 19:53

Tudi jaz sem lani naredila enako kot majamarko, bilo je vse super, potem pa sem nekega dne opazila,da je na dnu steklenice trd sladkor( približno četrt) ostalo pa sirup.Ali veste ,kje sem naredila napako?

Lp Balu

 

balu

 

Sporočilo je spremenil(a) balu dne 28. apr 2006 19:54:26

Avtor: mimika  

Član od: 7.1.2002
poslanih sporočil:2102
Odgovor z dne - 29. apr 2006 11:10

Meni je lani zavrel in potem splesnel. Mogoče je problem v premali količini sladkorja; jaz namreč delam smrekov liker. Kljub temu pa za nekaj dni postavim na sonce vršičke in slakor in potem zalijem s šnopsom. Preden sem uspela zaliti, so vršički zavreli. Sumila sem, da so bili mogoče krivi vršički. Nabrali smo jih dokaj pozno (bili so že veliki) in potem se se cel dan "pajcali" v plastični vrečki v avtu.

Letos moram biti bolj previdna.

mimika

Avtor: stanka  

Član od: 3.6.2002
poslanih sporočil:717
Odgovor z dne - 29. apr 2006 12:26

Tudi mene zanima, kako se rešite strnjene plasti sladkorja? Razbijete, zmešate...?

 

LP, Stanka

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Napišite mnenje

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.