Kaj s kutinami?

janja512  

član od: 9.2.2003

sporočila: 282

tema odprta - 8. sep 2007 21:11 | ogledi: 8.018 | odgovori: 58

Pozdravljeni, zakladniki idej! Spet sem v dilemi... Namreč: v dar sem dobila nekaj kutin, pa ne vem kaj bi z njimi. Nekoč sem slišala, da se jih dodaja marmeladam ali kompotom, ker naj bi imele čudovito aromo in da zelo dišijo (te moje so še zelene in nimajo nikakršnega vonja). Ali so zelene kutine sploh uporabne? Ali se lahko "naredijo" oz. dozorijo, če jih dam na sonce ali kaj podobnega? V bazi sem dobila recept za kutine z vinjakom (nimam pluskota), pa se mi je zdelo še kar zanimivo, a bi jih raje poskusila dodati v kako marmelado, džem ali kaj v tem stilu... Že vnaprej se vam zahvaljujem za vse odgovore!

titta  

član od: 28.9.2006

sporočila: 1056

8. sep 2007 21:14

Lahko pa narediš kar marmelado iz kutin. Doma smo jo delali in je odlična.

Če pa kdo v bližini stiska zelje, mu lahko kaj odstopiš. Dodajo kutine zaradi lepe barve zelja pa tudi malo okusa.

Samo kompot meni ni posebej všeč, v kombinaciji z drugim sadjem še kar gre.

titta

titta  

član od: 28.9.2006

sporočila: 1056

8. sep 2007 21:21

En link, kjer je tudi nekaj o tem:

http://www.primorske.si/pn/article_wide.aspx?pDesc=26

in še tole sem našla: 

  1. Kutine Dobro zrele, že uležane kutine olupi, prereži čez pol ali v štiri dele, odstrani pečke ter kuhaj v sladki vodi, da se malo zmehčajo. Odcejene na rešetu naloži v kozarce, zalij s sladkorjem, dodaj malo limoninega soka, zapri in kuhaj v sopari 20- 30 minut pri 90° C. Vse drugo kakor pri hruškah.
  2. Kutinov žele Zrele kutine obriši, razreži na krhlje, polij z vodo in počasi kuhaj, da se zmehčajo, a ne razkuhajo. Sok precedi na prtiču, ga zmeri in daj na vsak liter soka 70dag sladkorja. Ko je dosti gost, mu dodaj nekaj limoninega soka in precejen kutinov sok. Nadalje stori vse kakor pri jabolčnem želeju.
  3. Kutinov sir Nekoliko uležane kutine obriši, daj v dobro pološčen lonec in nalij toliko vode, da so skoraj pokrite, ter jih mehko skuhaj. Potem jih olupi, pretlači skozi precej gosto sito in zmeri sok. Za 1 l soka natehtaj 70dag do 1kg sladkorja. Sladkor pomoči malo v vodo in ga kuhaj, da postane gost. Nato odmakni in zamešaj sok, dodaj malo limoninega soka in mešaj toliko časa, da se kaplja soka, ki jo daš na krožnik, strdi. Pomaži z oljem majhne plitve skledice ali krožnike ter jih napolni z vročim sirom. Nekaj dni naj stoji na toplem, da se osuši, potem pa ga stresi na s sladkorjem potreseno desko, da se še z druge strani posuši. Zavij ga nato v bel papir in shrani v škatli na suhem prostoru. Ali pa razreži kutine na krhljičke, nalij toliko vode, da so skoraj pokrite, in jih mehko skuhaj. Potem odcedi sok, krhljičke pa pretlači skozi sito. Nadalje naredi iz soka pretlačenih krhljičkov kakor poprej. Čisti sok lahko skuhaš za jabolčni žele.
  4. Kutinova marmelada Dobro zrele kutine umij, obriši in razreži na štiri dele, odstrani pečke in jih zmehčaj v sopari, za kar potrebujejo 1½- 2 ure. Potem jih pretlači, stehtaj sok ter vzemi za 1kg soka 80dag sladkorja, ki ga gosto skuhaj, zamešaj sok ter kuhaj in shrani marmelado.
titta

Cila  

član od: 5.10.2006

sporočila: 3768

8. sep 2007 21:24

Mi smo jih zorili znotraj na okenskih policah. Dozorele so tam nekje novembra. Cila

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17785

8. sep 2007 22:35

Nujno počakaj, da pozorijo!!!!!!!!! rimljanka

katka lopatka  

član od: 1.12.2006

sporočila: 4996

9. sep 2007 8:22

Babice so jih dajale tudi v omaro, da je perilo dišalo, vendar seveda zrele. katka

hruškabanana  

član od: 10.4.2007

sporočila: 178

8. okt 2007 11:30

lepo poozdravljene... da ne odpiram nove teme bom svojo staknila kar k tej... predlansko leto sem za božično darilce dobila žele bombone iz kutin v obliki rombov... bili so mi zelo všeč, zato sem si letos priskrbela par kilogramov kutin... kutine torej so, recepta pa ni... zanima me torej, če katera pozna kakšen recept za želeje iz kutin... na netu jih sicer ne manjka, tudi receptov za kutinov sir je mnogo - kakšna je sploh razlika???????? imela bi kakšen dober, preverjen in slasten recept... glede na to, da sem bombone dobila decembra mora biti recept tudi obstojen... pa še to: slišala sem tudi za omako iz kutin (ki se podobno kot brusnična) omaka prileže k zrezkom... dela morda katera od vas tudi to omako... odgovorov bom blazno vesela... kutine že čakajo... :))) hruškabanana

teta torta  

član od: 6.9.2005

sporočila: 1268

8. okt 2007 12:03

Pri nas doma (babica, tista iz 19. stoletja) smo delali kutinov žele in kutinov sir. Malo pobrskaj tule: http://users.volja.net/savel/slovenskakuharica/kuhar Mi smo delali tako, da je babica kutine skuhala s sladkorjem, potem je vzela "štokerle" (kuhinjski stol s 4 nogami brez naslonjala), ga obrnila in na noge navezala kuhinjsko cunjo. Podnjo je podstavila skledo. V cunjo je stresla kutine, sok je stekel skozi in iz njega je naredila žele. Iz tistega, kar je ostalo na cunji, pa je skuhala kutinov sir. Kutinov žele je samo iz soka in je prozoren (tega smo vedno dajali v kozarčke), kutinov sir pa je bolj gost, namažeš ga v ustrezni debelini na peki papir na pekačih/pladnjih, da se strdi, nato izrezuješ iz njega oblike in jih povaljaš v kristalnem sladkorju in posušiš. Sumim, hruškabanana, da si lani dobila kutinov sir (jaz ga dobim za Miklavža dvojno porcijo od brata in svakinje). teta torta Sporočilo je spremenil(a) teta torta dne 08. okt 2007 12:07:03

hruškabanana  

član od: 10.4.2007

sporočila: 178

8. okt 2007 12:09

aha, tako je to... verjetno je res bil sir... nihče mi takrat natanko ni obrazložil kako se tej stvari reče, meni je izgledalo kot žele imelo pa je okus po kutinah... zato sem kar sklepala, da je žele... za način, ko prtič navežeš na stolček sem že slišala. imam pa tudi en ravno primeren stolček. bom poskusila na ta način in upam, da mi uspe... hvala teta torta. pa omakica iz kutin? lep dan. hruškabanana

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti