Težave pri odvajanju dojenčka

katjushka  

član od: 15.9.2004

sporočila: 1901

tema odprta - 16. avg 2007 8:45 | ogledi: 7.927 | odgovori: 15

Naš pikec (še malo pa bo dopolnil 6 mesecev) ima predsem sedaj, ko sva začela dovajati še drugo hrano težave pri odvajanju. Takrat ko kaka (upam, da ni preveč narobe, če sem uporabila to besedo, ampak pri dojenčkih mislim da je to dovoljeno), joka in kakec je tudi precej trd, pa še ritka sem mu vname, če ga ne previjem dovolj hitro. Na sumu imam predvsem banane. Pri prvih dveh to sploh ni bil problem, zato ne vem kako mu naj pomagam razen otroškega čaja.

Mamice, ki imate tovrstne izkušnje, prosim za pomoč, saj se mi pikec hudo smili, pa še banane ima zelo rad, saj so sladke.

LP

katjushka

masenka  

član od: 14.8.2003

sporočila: 170

16. avg 2007 8:52

Hojla, podobne težave smo mi tudi imeli z našo starejšo. Čim prej prični dodajati tudi ostale stvari, recimo malo sokca pomaranče, jabolka in drugega sadja in bo bolje... če ima tako rad banane, dodaj bananam.... kakšna žlička svežega kompota... pazi tudi, da dovolj pije vode, tudi zaradi pomanjkanja tekočin je blato preveč trdo... Želim vama, da čim prej odpravita to neprijetno težavo!

Sanjula  

član od: 8.1.2007

sporočila: 52

16. avg 2007 9:48

Tudi jaz sem imela podobne težave kar nekaj časa, ko sem začela uvajat hrano, saj je mali sicer rad jedel vse, najraje pa banane. In so ga seveda zapirale. Zato sem mu začela dajati banane npr. 2x na teden, drugače pa drugo sadje, silila sem ga da čim več pije...no in rezultat je, da kljub omejenemu številu banana, zelo malo sladkorja v prehrani, malo OH, otrok še vedno slabo kaka in precej trdo. Ima očitno počasnejšo prebavo, čeprav ogromno popije, je pa res da mu pomagajo npr. breskve, marelice in jogurti, predvsem zvečer. Ko npr. ne kaka 2 dni, mu dam zvečer par krhljev breskev ali marelic (ima 14 mesecev), čeprav se sadju zvečer raje izogibam, in ponavadi je še pred spanjem sveža plenička pokakana. Ker je bil naš nedonošen, so me zdravniki opozorili, da je slabši prebavi lahko tudi to vzork, zaradi nerazvitosti organov. Koliko časa pa se čutijo posledice nedonošenosti pri prebavi, pa ne vem. Upam, da tvojemu pingvinu čim prej začne prebava delati tako kot je treba. Sanjula

katjushka  

član od: 15.9.2004

sporočila: 1901

16. avg 2007 10:19

Našemu pikecu je prebava do sedaj delala v redu, redkokdaj se je zgodilo, da kakšen dan ni kakal, vendar glede na to da je dojen, to naj ne bi bil problem. Sedaj ko sva začela dodajati drugo hrano pa je težava v tem, da je kakec trd in da ga boli ko kaka. katjushka

vida u.  

član od: 1.4.2007

sporočila: 360

16. avg 2007 10:55

Skupaj z banano mu naribaj tudi breskev. Tudi pri nas imamo zelo radi banane in tako delam. Takšne probleme sem imela s starejšo in so mi rekli, da naj ritko namažem z oljem-otroškim in termometer (navaden s skalo na živo srebro) dam v črevešček, le klonico, in tako kar nekaj časa dražim ritko. In pri nas je delovalo. Čez čas se ji je prebava sama uredila. Oh, ti kakci to so večni problem teh naših nadubudnežev. vida u.

marelica  

član od: 27.8.2005

sporočila: 1398

16. avg 2007 17:29

Skuhaj mu jabolčni kompot in vmes zamešaj samo malo banane. Banana je sladka in mu bo bo čežana bolj teknila. Jabolka pomagajo pri prebavi. S kompotom bo dobil tudi še nekaj tekočine.

Kaj mu pa daješ za jest? marelica

Sporočilo je spremenil(a) marelica dne 16. avg 2007 17:29:48

katjushka  

član od: 15.9.2004

sporočila: 1901

16. avg 2007 18:49

Do pred dvema mesecema sva se samo dojila, potem sem mu začela zvečer dodajati adaptirano mleko z malček kosmiči iz riževe sluzi. Pred dvema tednoma pa sem mu začela postopno dodajati še ostalo hrano. Poskusila sva že banano, jabolko, breskev, slivo in krompir. Če mu naredim sadno kašo mu dam vedno poleg banano in malček kosmičev. Še vedno se dojiva vsaj 5x na dan. Res pa je, da nisva dosti pila, saj sem mu namesto čaja raje ponudila moje mleko, saj sva bolj na spodnji meji zaželjene teže. Danes pa sem mu že večkrat ponudila bebe čaj in prvi ne tako trdi rezultati so že tu....saj veste kaj mislim. Čeprav je to naš že tretji korenjak, očitno še vedno ne vem dovolj. Z vsakim smo izvedeli kaj novega. Hvala vsem za nasvete. LP katjushka

titta  

član od: 28.9.2006

sporočila: 1056

16. avg 2007 21:15

Sama sem pričela s krasno domačo juho. S paličnim mešalnikom sem spasirala malo rezance (lahko tudi kakšne druge testenine), malo petršilja iz juhe, potem tekočino in seveda kar veliko korenčka. Korenje je izjemno zdravo za črevesje.  Če že ne jemo vsi juhe, jo naredim en velik lonec in potem spasirano za ta malo zamrznem v porcije. Vsak dan - resnično - vsak dan poje  to zadevo za en obrok in hvala bogu, prebava je v redu.

Banane in ostalo "tuje sadje" dajem tu in tam. Sem pač pristaš tega, da je to, kar raste na našem območju in v tem rastlinskem pasu, najboljše za tukaj živeče. Konkretno banane so taka stvar : saj veste, kako jih potrgajo in kako zorijo v kontejneru.

No, zelo rada ima naša mala pire krompir in sploh ji po malem dajem vse, kar jemo tudi mi. Predvsem pa morajo taki malčki veliko piti.  Verjamem, da tudi to vpliva na prebavo.

titta

marelica  

član od: 27.8.2005

sporočila: 1398

17. avg 2007 7:01

Na korenček sem tudi jaz pomislila. Meni je zdravnica (takrat že upokojena) dejala naj mu naribam korenček in jabolko in iztisnem sok in s tem začnem. No trendi sedaj bolj težijo h kuhani hrani- kompot, malo banane, zelenjavna juha, kromir, korenček, bučke tudi zelo dobro vplivajo na prebavo, koruza (polenta),...  

marelica

a1  

član od: 26.6.2007

sporočila: 123

17. avg 2007 8:01

Pri nas tudi dajemo po en obrok goste hrane na dan. Kuham ji samo zelenjavo, sadje pa devam surovo. Pa ogromno vode popije... Drugače pa dobi še 4-5x na dan adaptirano mleko. Aja, za banane je pa značilno (sploh za zrele), da zapirajo. Rajši probaj s kakšnim drugim sadjem in zelenjavo. Pri nas je prebava super- včasih se pokaka tudi 2x ali celo 3x na dan!! LP;) a1

plopsa  

član od: 28.11.2006

sporočila: 441

17. avg 2007 9:44

sveže hruške in kak jabolček sveže nariban( ne že rjav, ker to je kontraefekt),..... sadni sokovi,..... plopsa

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti